Game of Thrones -turismin räjähdysmäinen kasvu uhkaa espanjalaista pyhäkköä

07.09.2017 16:56 Muropaketin toimitus

Game of Thrones -tv-sarjan ympärille kasvanut turismi on toivotettu kuvauspaikoilla usein lämpimästi tervetulleeksi, mutta joissakin tapauksissa se on kasvanut lähes kestämättömän suureksi.

On ymmärrettävää, että matkailijat haluavat vierailla juuri niissä upeissa maisemissa, missä suosikkisarjaa tai -elokuvaa on kuvattu. Turismin moninkertainen kasvu nähtiin mm. Uudessa-Seelannissa Taru sormusten herrasta -elokuvien jälkeen. Nyt turistit ovat ottaneet kohteekseen Game of Thronesin komeat kuvauspaikat.

Espanjassa sijaitseva San Juan de Gaztelugatxe on Game of Thronesissa nähty Lohikäärmekivi. Se on alun perin kristittyjen Johannes Kastajalle pyhitetty uskonnollinen pyhiinvaelluskohde, mutta viime aikoina palvonnan kohde on vaihtunut Kastaja-Johanneksesta (John the Baptist) Äpärä-Johannekseen (Jon the Bastard).

io9:n uutisen mukaan espanjalaiset lehdet raportoivat jopa 75 000 ihmisen vierailleen San Juan de Gaztelugatxessa pelkästään heinäkuun aikana – tämä tekee yli 2 400 kävijää päivässä. Nyt paikallishallinto ja ympäristöministeriö ovatkin alkaneet miettiä keinoja Game of Thrones -turismin tasapainottamiseksi, jotta uskonnollinen pyhäkkö ei kärsisi vaurioita.

Mantereessa kiinni olevan saaren huipulla sijaitsevalle, vuosituhannen alussa rakennetulle pyhäkölle vie 214 askelman portaat. Kun pyhiinvaeltaja on kiivennyt kiviset portaat, heitä kannustetaan soittamaan huipulla olevaa kelloa kolme kertaa hyvää onnea tuottamaan. Siitä syntyy aikamoinen kilkatus päivittäin, kun jokainen 2 400 vierailijasta kilauttaa kelloa kolmesti.