Gone Baby Gone (***)

24.01.2008 12:03 | Olli Sulopuisto

Gone Baby GoneOn helppo unohtaa, että Ben Affleck on tehnyt muutakin kuin tunkenut leukaansa elokuviin. Hän on nimittäin Oscar-palkittu käsikirjoittaja jo vuosien takaa. Nyt Affleck on kokeillut ohjaamista, eikä siitä syntynyt elokuva ole lainkaan hullumpi.

Gone Baby Gonessa ohjaajan pikkuveli Casey Affleck esittää kadonneiden ihmisten löytämiseen erikoistunutta yksityisetsivää Patrick Kenzietä. Kun Bostonissa koko ikänsä asunut Patrick pyydetään apuun etsimään 4-vuotiasta Amandaa, hänen tyttöystävänsä ja työparinsa Angie Gennaro (Michelle Monaghan) epäröi: tällaiset tapaukset eivät yleensä pääty hyvin, joten miksi antaa turhaa toivoa vanhemmille ja pilata mahdollisesti oma elämä?

Ei ole kovin vaikea arvata, ottaako Patrick jutun vastaan.

Tällaisesta aiheesta olisi helposti saanut rakennettua b-jännärin, jossa hyvikset ja pahikset juoksevat pimeillä kujilla ja välillä ammuskellaan. Sentimentaalisuudelta ei vältytä Gone Baby Gonessakaan, onhan siinä sentään kyse pikkutytön katoamisesta. Pääpaino on kuitenkin henkilöissä ja heidän toimissaan.

Gone Baby Gone

Dennis Lehanen romaaniin perustuva tarina on autenttisen tuntuinen, vaikkakin loppupuoliskolla uskottavuus venytetään kyllä äärimmilleen. Affleck on kovapintainen ja oikeamielinen tyyppi, joka osaa pitää puolensa pikkunilkkien ympäröimänäkin. Itse asiassa juuri hänen ylitsevuotava moraalisuutensa synnyttää elokuvan viimeisen konfliktin. Myös Monaghanin osa on tärkeä, mutta hän jää pitkälti Ed Harrisin esittämän poliisi Remy Bressantin varjoon. Harrisin rooli on sellainen mainio sivuosa, jossa charmantisti harmaantunut näyttelijä pääsee hurmaamaan.

Minua miellytti myös tapa, jolla Gone Baby Gone siirtyy simppelistä dekkaritarinasta yleisemmälle tasolle. Olkoonkin, että kun juoni vetää itsensä tiukempaan solmuun, se tuntuu myös pöhkömmältä – avoimempi lopetus olisi ollut rohkeampi veto, mutta ei tämä nykyinenkään huono ole.

PlusMiinusNolla

+suurimmaksi osaksi pienieleisen elegantti
+alun arkirealismi puree
-lopetus on hyvä mutta turhan siisti

3/5

Gone Baby Gone
(Yhdysvallat 2007)
K15

Ohjaus Ben Affleck
Käsikirjoitus Ben Affleck ja Aaron Stockard
Pääosissa Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, Robert Wahlberg, Amy Madigan

Kesto 116 minuuttia