Grimmin veljekset

18.10.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Fantastisten seikkailujen mestari Terry Gilliam palaa seitsemän vuoden jälkeen ristiriitaisella hupailulla Grimmin veljeksistä. Satusepot kiertävät maaseutua ja huijaavat kyläläisiltä rahaa hoitelemalla tekaistuja hirviöitä ja vikitellen tyttöjä. Suoraviivainen tarina on tylsistyttävän tuttu. Jossain vaiheessa huijarit tietenkin kohtaavat oikean yliluonnollisen ilmiön ja hoitelevat sen hetken ihmeteltyään. Ilmeisen tarinan pohjustamiseen hukkuu luvattoman paljon aikaa. Mielenkiinto pysyy yllä juuri ja juuri, koska hauskoja yksityiskohtia on runsaasti.

Grimmin veljeksissä haiskahtaa kompromissi. Monet saduista tutut elementit ovat hauskasti esillä uusissa ympäristöissä, mutta kerronnan tyyli ailahtelee draamasta komediaan harkitsemattoman oloisesti.

Pikkutarkkuudestaan tunnettu ohjaaja ei ole ilmeisesti kyennyt pitämään visiostaan kiinni. Studiopomot ovat varmasti vahdanneet ohjaajaa herkeämättä, kun hänen edellinen elokuvaprojektinsa haaksirikkoutui kuuden kuvauspäivän jälkeen. Yksityiskohdat ovat Gilliamin makaaberia kreisikomediaa, mutta kokonaisuus taulukkolaskentaohjelmalla keskiarvoistettua. Toivottavasti Grimmin veljekset on Gilliamille vain välityö.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Grimmin veljekset
Ohjaus: Terry Gilliam. Pääosissa: Matt Damon, Heath Ledger.