Uusimmat

Haastattelu: Ben Affleck poliittisten juonittelujen ytimessä

28.04.2009 10:51 Muropaketin toimitus

Vapuksi ensi-iltaan saapuva trilleri State of Play kertoo murhavyyhtiin sotketusta kongressimiehestä ja sotkua selvittävästä journalistista. Näennäisten kytkösten takaa paljastuu juonittelua ja yhä syvempiä poliittisia ja yritysmaailman kulisseja.

Ben Affleck esiintyy elokuvassa kongressimies Stephen Collinsina, joka on puoleensa tulevaisuus. Tulevaisuus on yhdellä jos toisellakin vaakalaudalla, kun raaka murha repii suurempia salaisuuksia peittelevät verhot auki.

Affleck lähti mukaan elokuvaan melko myöhäisessä vaiheessa – lopullinen päätös syntyi vasta pari kuukautta ennen kuvausten alkua. Miehellä oli monta rautaa tulessa ja hyväntekeväisyyskeikka Afrikassa, mutta matkan jälkeen State of Play nousi etusijalle.

– Järjestin aikatauluni uudelleen voidakseni keskittyä ensisijaisesti tähän elokuvaan, koska halusin todella tehdä sen.

Affleckin mukaan häntä kiinnostivat erityisesti hieno käsikirjoitus ja upea näyttelijäkaarti, jonka kiistaton tähti on tutkivaa journalistia ja Collinsin hyvää ystävää esittävä Russell Crowe. Affleck ei malta olla korostamatta Crowen osuutta elokuvassa.

– Pidän Russelista todella paljon. Koska me näyttelimme elokuvassa myös läheisiä ystäviä, vietimme paljon aikaa yhdessä kuvauksissa ja tutustuimme. Hän auttoi minua löytämään tavan olla syvemmässä yhteydessä hänen roolihahmoonsa, mikä ei todellakaan ole ihan helppo homma. Russell on erinomainen näyttelijä, ja se näkyy tässäkin elokuvassa.

Toinen tunnettu näyttelijä on Collinsin vaimoa esittävä Robin Wright Penn, joka tunnetaan lukuisista elokuvasta – tunnetuin roolisuoritus lienee Forrest Gump -elokuvan Jenny Curran.

– Robin on vakuuttava näyttelijätär, joka voisi tehdä enemmänkin elokuva. Joka kerta, kun hän on valkokankaalla, muistan miten erinomainen hän todella on. Hänellä on uskomaton kyky uppoutua tarinaan. Olin todella innoissani päästessäni työskentelemään hänen kanssaan. 

Hyvien näyttelijöiden lisäksi Affleck korostaa Matthew Michael Carnahanin, Tony Gilroyn ja Billy Rayn kirjoittaman käsikirjoituksen merkitystä.

– Käsikirjoitus on todella syvällinen ja älykäs. Se todella provosoi ajattelemaan. Pinnan alla elokuva haluaa katsojan myös tarkastelevan politiikan ja median suhdetta Yhdysvalloissa, mikä näkyy elokuvassa toimittajan ja poliitikon kautta. Se on jo lähtökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen asema.

– Elokuva näyttää, miten jotkut journalismin peruskysymykset ovat alkaneet huojua internetin myötä, mutta samalla se kysyy, onko uudella medialla samaa journalistista lahjomattomuutta mihin perinteinen sanomalehdistö on pyrkinyt.

State of Play kuvattiin osittain Washington DC:ssä todellisilla poliittisilla näyttämöillä. Affleck toteaakin, että mahdollisuus työskennellä autenttisilla paikoilla on näyttelijälle harvinaista herkkua.

– Kuvaaminen Washingtonissa oli aivan erilaista, kuin jossakin äänistudiossa. Aidossa ympäristössä oleminen tuo myös tekemiseen tiettyä autenttisuutta. Myös valmistautuminen rooliin oli paljon helpompaa, koska saatoin mennä edustajainhuoneeseen, tavata kongressimiehiä, nähdä heidän työtilojaan – kirjaimellisesti astua heidän maailmaansa niin paljon kuin he vain sallivat. Saatoin todellakin imeä sitä tunnetta, mitä heidän maailmassaan tapahtui. Se auttoi huomattavasti astumaan heidän saappaisiinsa elokuvassa.

Politiikkaan Affleck ei ole aikeissa lähteä, vaikka mies onkin osallistunut näkyvästi demokraattisen puolueen kampanjoihin jo vuosikymmenen ajan.

– Tämä elokuva muistutti, miten paljon arvostan poliitikkojen työtä, ja miten paljon pidän omasta työstäni. Pidän mielelläni nämä kaksi ammattia kuitenkin erillään.

Elokuvan on ohjannut Kevin Macdonald, joka muistetaan erityisesti vuonna 2006 valmistuneesta elokuvasta The Last King of Scotland. Macdonald tunnetaan myös dokumenttien ohjaajana, mikä on Affleckin mukaan erityinen vahvuus State of Playssä.

– Hänellä on dokumenttiprojektiensa ansiosta aivan erityinen vaisto tunnistaa valheelliset elementit, koska hän on tottunut näkemään niitä. Hän osaa tukea näyttelijöitä oikealla tavalla. Hän tietää, miten luoda hyvä ilmapiiri kuvauspaikalle, jotta näyttelijät voivat keskittyä työhönsä.

Affleckille ohjaaminenkin on tuttua: hän teki ohjaajadebyyttinsä elokuvalla Gone Baby Gone kaksi vuotta sitten. Elokuva sai hyvän vastaanoton, mutta kehitti Affleckia myös näyttelijänä.

– Ohjaustyö antoi suunnattoman paljon näyttelemiselleni. Tajuan nyt paremmin, mikä on välttämätöntä ja mikä ei. Samalla se on myös kehittänyt (käsi)kirjoittamistani. Minulla on paha taipumus kirjoittaa liikaakin.

State of Play perustuu BBC:n kuusiosaiseen tv-sarjaan ja ohjaaja Macdonald onkin tunnustautunut sarjan faniksi. Affleck ei kuitenkaan ole sarjoja katsonut.

– Olin kyllä tietoinen alkuperäisestä sarjasta, mutta päätin olla katsomatta niitä. Se olisi saattanut vaikuttaa omaan näyttelemiseeni.

Suomennos: Henri Lassander

Muropaketin uusimmat