Uusimmat

Haastattelu: Cary Fukunaga ohjasi Netflixin Beasts of No Nationin malarian kourissa

26.10.2015 17:15 Aki Lehti

Netflixin ensimmäinen alkuperäiselokuva Beasts of No Nation julkaistiin striimauspalvelussa 16. lokakuuta. Syystäkin pääosin ylistäviä arvioita kerännyt leffa kertoo rankan tarinan, joka on paikoitellen vaikeaa katsottavaa.

Beasts of No Nationin päähahmo on Agu, lapsisotilas, joka perheensä menettäneenä pakotetaan taistelemaan afrikkalaisen maan sisällissodassa. Lapsijoukkojen johtajaa näyttelee Idris Elba (The Wire, Luther, Pacific Rim). Agun roolissa nähdään ensikertalainen Abraham Attah. Agu joutuu todistamaan kuuluvansa porukkaan tappamalla ihmisen viidakkoveitsellä. Elokuvassa nähdään raiskauksia, lasten hyväksikäyttöä ja siviilien murhaamista. Se jää pyörimään mieleen päiväkausiksi.

Beasts of No Nation perustuu nigerialaisen Uzodinma Iwealan palkittuun romaaniin ja elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Cary Fukunaga, joka voitti viime vuonna Emmy-palkinnon parhaasta ohjauksesta True Detective -sarjasta.

Dome.fi tavoitti herran Pariisista. Leffan markkinointikampanjan myötä ohjaaja on lentänyt maasta toiseen, istunut lukemattomissa pressitilaisuuksissa ja vastaillut toimittajien pöhköihin kysymyksiin. Hän ei kuitenkaan valita, promohommat ovat lastenleikkiä verrattuna Beasts of No Nationin rankkoihin kuvauksiiin Ghanassa, jossa hän sai muun muassa malariatartunnan, mutta jatkoi silti työntekoa.

– Malariaa on käsittääkseni neljää eri astetta. Kolmas aste vaatii sairaalahoitoa ja neljäs aste tarkoittaa kuolemaa. Olin onnekas ja kärsin vain toisen asteen taudin, Fukunaga kertoo.

beast_pds_004_h

Beasts of No Nationia on tietysti markkinoitu Idris Elban elokuvana, koska hän on sen näyttelijöistä tunnetuin. Elokuvan pääosanesittäjä ja oikea tähti on kuitenkin Abraham Attah ensimmäisessä roolissaan. Oikean näyttelijän löytäminen lapsisotilas Agun rooliin oli vaikea prosessi ja myös Attahin kanssa tekijät ottivat riskin.

– Näyttelijöitä etsiessä tulee jossain vaiheessa se hetki, jolloin on pakko valita joku rooliin. En ollut varma pystyykö Abraham hyvään suoritukseen itse kuvaustilanteessa, vaikka hän oli todella vakuuttava koekuvauksissa.

– Meillä kävi loistava tuuri. Olimme etsimässä ekstroja elokuvaan paikallisesta koulusta, mutta löysimmekin pääosanesittäjän pelaamasta jalkapalloa koulun pihalla, ohjaaja nauraa.

Elokuva kuvattiin siis Ghanassa, mutta sen tapahtumapaikkaa ei ole määritelty sen tarkemmin. Taustana tarinan kauheuksille on jokin nimeämätön Afrikan maa. Syy olla sijoittamatta leffaa mihinkään tiettyyn maahan on melkeinpä itsestäänselvä.

– Tarinan ei ole tarkoitus kertoa mistään tietystä sodasta, vaan lapsisotilaan kokemuksista, jotka ovat aivan yhtä kauheita tapahtumapaikasta riippumatta, Fukunaga selittää.

beast_pds_009_h

Elokuva oli jo ennen ensi-iltaansa kohutapaus, koska Netflix osti sen kaikki oikeudet 10 miljoonalla eurolla. Yleensä tällainen Hollywoodin ulkopuolella melko isolla budjetilla tehty leffa myydään yksitellen eri maiden levittäjille. Beasts of No Nation edustaa elokuvaa, jota ei enää juuri teatterissa nähdä. Supersankareiden, jatko-osien ja uusintaversioiden joukossa ei tunnu olevan tilaa indie-elokuville, joiden tekemiseen on käytetty vähän enemmän rahaakin. Uskooko ohjaaja tämän kaltaisten elokuvien saavan ensi-iltansa kasvavassa määrin Netflixissä tai muissa striimauspalveluissa?

– Kyllä, ehdottomasti. Tämän kokoluokan leffojen näyttäminen valkokankaalla on aina riski. Itse katsoisin leffoja mielummin teatterissa isolta kankaalta, koska se on kokonaisvaltaisempi kokemus, jossa uppoat elokuvan maailmaan helpommin kuin kotisohvalla.

– Toivoisin että jossain vaiheessa olisi mahdollista saada leffat samaan aikaan sekä striimattavaksi, että laajaan teatterilevitykseen. Nythän teatteriketjut keskittyvät taistelemaan verkkopalveluita vastaan, eivätkä suostu ottamaan ohjelmistoonsa elokuvia, jotka voi katsoa samaan aikaan muualtakin. Uskon yleisön löytävän silti teatteriin ja monien olevan valmis maksamaan kunnon äänentoistosta ja tv:tä paremmasta kuvasta.

beast_pds_006_h

Fukunaga ohjasi True Detectiven 1. tuotantokauden kaikki kahdeksan jaksoa ja voitti työstään ansaitusti parhaan ohjaajan Emmyn. Parhaiten ihmisille tuntuu jääneen mieleen muuten hidastempoisen sarjan 4. jakson lopun yhdellä otolla kuvattu monimutkainen kuuden minuutin mittainen toimintakohtaus. Beasts of No Nation on kaikista kauheuksistaan huolimatta uskomattoman kaunis elokuva, joka eroaa True Detectiven tyylistä melkoisesti.

– Tähän leffaan ei vastaava yhden oton kohtaus olisi sopinut, vaan se etenee omalla, hieman unenomaisella tyylillään eteenpäin. En myöskään halua toistaa itseäni tai kehittää mitään tavaramerkkiä, jota ihmiset osaavat odottaa elokuviltani.

True Detectiven kakkoskausi oli ensimmäiseen verrattuna melko onneton esitys. Vika ei ehkä ollut siinä, ettei Fukunaga ohjannut ainuttakaan jaksoa tai etteivät näyttelijät olleet läheskään yhtä hyviä kuin aiemmalla kaudella. Suurin syy sen surkeuteen löytyy Nic Pizzolatton käsikirjoituksesta, jota on vaikea uskoa saman kaverin tekeleeksi, joka rustasi ykköskauden. Fukunagan nimi seisoo kakkoskauden krediiteissä vastaavan tuottajan kohdalla, mutta miten paljon hän osallistui sen tekemiseen?

– En lainkaan. Nimeni lukee aina sarjan alkuteksteissä sopimusteknisistä syistä, vaikka en olisi mukana. Olen kyllä valmis jatkossakin auttamaan sarjan teossa, jos vain ehdin. Kolmoskaudelle aikani ei ainakaan riitä, hän paljastaa.

beast_pds_010_h

Ylistävistä ja kehuvista arvioista huolimatta Beasts of No Nationin viimeinen kolmannes tuntuu olevan monen katsojan mielestä vähän tylsä. Syy tähän on selvä, sillä Fukunaga rikkoo tietoisesti elokuvantekemiseen liittyvää sääntöä, jonka mukaan loppua kohti rytmin tulisi kiihtyä ennen lopun kliimaksia. Hän päinvastoin hidastaa tarinansa tahtia.

– Jokin suuri taistelukohtaus tuntui täysin väärältä, eikä olisi sopinut elokuvaan lainkaan. Leffan tahti hidastuu sitä mukaa kun Idris Elban näyttelemän Komentajan valta ja vaikutus lapsisotilaisiin hiipuu. Ymmärrän sen, jos joidenkin katsojien mielestä loppu tuntuu tylsältä, mutta tämä oli ainoa oikea tapa kertoa Agun tarina.

Tulevaisuudensuunnitelmistaan tai seuraavasta projektistaan Fukunaga ei suostu paljastamaan tässä vaiheessa vielä mitään muuta, kuin usean homman olevan suunnitteluvaiheessa. Tähän mennessä ohjaajan työt ovat olleet omaperäisiä, hänen itsensä näköisiä tuotantoja, mutta True Detectiven menestyksen jälkeen hänelle on varmaankin tarjottu useita Hollywoodin megaspektaakkeleita ohjattavaksi?

– Tarjouksia on tullut vähän kaikkialta, mutta vielä en voi kertoa mitä teen seuraavaksi. Minulla ei lähtökohtaisesti ole mitään järjettömän isoilla budjeteilla tehtyjä spektaakkeleita vastaan, moisen ohjaaminen voisi olla siistiä, ohjaaja sanoo kuulostaen innostuneelta.

fukunaga

Kuvat: Netflix / Benjamin Shmikler/ABImages

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat