Haastattelu: Christian Bale valmistautui Mooseksen rooliin Monty Pythonia katsomalla

26.04.2015 15:24 | Muropaketin toimitus

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2014/exodus8282828.png

Ridley Scottin ohjaama Exodus: Gods and Kings julkaistaan Suomessa huhtikuun viimeisellä viikolla blu-rayna ja dvd:nä.  Julkaisun kunniaksi julkaisemme elokuvassa Moosesta esittävän Christian Balen minihaastattelun.

Mikäli joulukuussa elokuvateatteriensi-iltansa saanut Exodus: Gods and Kings ei ole vielä tässä vaiheessa tullut tutuksi, kerrataan Ridley Scottin ohjaaman elokuvan tarina lyhykäisesti virallisen synopsiksen kautta:

”Käyttäen hienoimpia nykytekniikalla tehtäviä visuaalisia efektejä ja 3D-ulottuvuutta Scott herättää eloon vuosituhansien takaisen tarinan uhmaavasta johtajasta Mooseksesta (Christian Bale), joka nousee Egyptin Faarao Ramsesia (Joel Edgerton) vastaan, johdattamalla 600 000 orjaa historialliselle matkalle Egyptistä paeten tappavaa ruttoa.”

Christian Bale, jouduit moottoripyöräonnettomuuteen juuri ennen Exoduksen taistelukohtausten kuvaamista. Kuinka vaikeaa niiden tekeminen oli?

Kyllä ihan sujui. Menetin kaikki toisen käden hermoni, mutta ihmiskeho on ilmiömäinen juttu. Hermot kasvavat takaisin noin millimetrin päivävauhtia. Jouduin siis odottamaan kärsivällisesti, kunnes lopulta hermot alkoivat hitaasti kehittyä sormissani. Aloin vihdoin uskoa, että voisin tehdä elokuvan aikataulun mukaisesti. Lopulta pääsin harjoittelemaan jousella ampumista. Se oli kamalaa, koska koko käteni tärisi enkä saanut sitä toimimaan. Loppujen lopuksi kaikki meni kuitenkin hyvin, koska siinä vaiheessa kun kuvasimme kohtausta ja istuin hevosen selässä, kaikki hermoni olivat melkein jo kasvaneet takaisin.

Katsoitko Charlton Hestonin Kymmenen käskyä ennen Exoduksen tekemistä?

Katsoin ja olen aina lapsesta pitäen rakastanut miekka ja sandaali –spektaakkeleita. BBC taisi näyttää Ben-Hurin aina jouluisin ja katsoin sen usein yksikseni, kun muu perhe oli vielä nukkumassa. Kun Ridley Scott tarjosi minulle Mooseksen roolia, katsoin ensimmäiseksi Brianin elämän ja Mel Brooksin mielettömän maailmanhistorian. Ne ovat mahtavia elokuvia ja hyvin informatiivisia. Sitten katsoin Kymmenen käskyä, jossa Charlton Heston on niin mahtava. Tunsin hänet ja päätin, etten tee samanlaista harmaahapsista Moosesta. Ridley kauhistui tästä, koska kaikki tuntevat Mooseksen pitkistä hiuksista ja parrasta. Loppujen lopuksi saimme hahmon ilmeen kuitenkin sovittua.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/arvostelut/exodus1.png

Miksi katsoit Brianin elämän?

Miksi en? Se on mahtava elokuva ja katson sen mielelläni minkä tahansa syyn varjolla. Kun tekee mahtipontista ja suurieleistä elokuvaa, siitä voi alkaa tahattomasti muotoutua jotain Brianin elämän kaltaista, joten sellaista pitää varoa. Meillä oli joitakin kohtauksia, jotka alkoivat tuntua vähän Monty Pythonilta, joten oli hyvä pitää silmällä näitä merkkejä ja katsoa Brianin elämä ikään kuin varoitukseksi. Lisäksi Mooses on hahmona niin äärimmäinen ja sinnikäs, että teki henkisesti hyvää ottaa vähän lepoa hänestä, muuten homma olisi ollut liian uuvuttava. Lauleskelin “Always Look on the Bright Side of Lifea” ja toistelin “He’s not the Messiah, he’s a very naughty boy”. Se auttoi minua jaksamaan!

Muistuuko mieleesi kohtauksia, jotka leikattiin elokuvateatteriversiosta, mutta jotka ovat mukana blu-raylla?

Haluaisin nähdä miten käärmeenmetsästyskohtaus toimi – siinä kotka kiiti suoraan meidän päidemme yläpuolella. Oli aivan mahtavaa olla mukana sen kohtauksen tekemisessä, kun se kotka syöksyi suoraan päätäni kohti ja jouduin joka kerta kumartumaan. Se oli hienoa, mutta Ridley ei loppujen lopuksi kaivannut sitä kohtausta elokuvaan.

Katsoit Exodus: Gods and Kingsin kahteen kertaan peräkkäin blu-raylta. Mitä mieleen jäi toisen katselukerran myötä?

Teen niin koska kun katson jotain elokuvaani ensimmäisen kerran, on kulunut useita kuukausia sen kuvaamisesta. Ensimmäinen katselukerta menee siis siihen, kun muistelen kuvauksia ja elokuvan tekemistä. Vasta toisella kerralla voin keskittyä elokuvaan ilman että ajattelen sen mailman ulkopuolisia asioita ja elokuvan tekemistä. Exoduksen katsominen oli huikea kokemus. Se ylitti kaikki odotukseni. Pidin todella siitä, mitä Mooseksen kohdalla oli saavutettu. Esimerkiksi Mooseksen ja Ramseksen ystävyys oli kuvattu hyvin ja samoin kaikki raamatulliset kohtaukset, kuten vitsaukset, Kadeshin taistelu ja Punaisen meren ylittäminen. Se oli kaikki tajunnanräjäyttävää.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/arvostelut/exodus2.png

Muuttaako green screenin edessä näytteleminen tapaa, jolla lähestyt rooliasi?

Tässä elokuvassa green screeniä ei ollut paljoakaan, sillä Ridley Scott loi monet lavasteista oikeasti. Ne jatkuivat kymmenen metrin korkeuteen ja vasta sen jälkeen kuvaa jatkettiin green screenin avulla. Exoduksesta jäikin mieleen hyvin juuri uskomattomat kuvauspaikat. Ridley löysi upeimmat rannat ja paikat, jotka olivat juuri täydelliset Punaiselle merelle. En tiedä miten hän teki sen, mutta en kyllä muista paljoakaan green screenistä kuvauspaikoilla.

Onko Mooses mielestäsi ikoni vapaudelle?

Mooses on toiminut symbolina pelastukselle ja vallankumoukselle monia kertoja historian saatossa, ja todella hyvästä syystä. Hän oli yksi ensimmäisiä vapauttajia ja hän muutti myös itseään. Mooses on todella inhimillinen prodeetta. Olen lukenut paljon hänestä ja oppinut, että hänen tarinansa on todella monimuotoinen. Mooses on niin kiehtova hahmo, että on todella sääli ettei meillä ollut kuin kaksi tuntia ja 20 minuuttia aikaa kertoa hänen tarinansa. Mooseksen elämä kiehtoo meitä kaikkia, koska hän oli hahmona hyvin ristiriitainen ja aina hyvin äärimmäinen.

Voita omaksesi Ridley Scottin Mooses-leffa Exodus: Gods and Kings Dome.fi:n kilpailussa.

Haastattelu: 20th Century Fox
Suomennos: Tatu Junni