Uusimmat

Haastattelu: Harry Potter -säveltäjä Patrick Doyle kävi Suomessa kertomassa, miten elokuvamusiikkia tehdään

12.09.2014 13:30 Muropaketin toimitus

Patrick Doyle

Skotlantilainen Patrick Doyle säveltää Lontoossa musiikkia isoihin Hollywood-elokuviin.

Muun muassa Pixarin animaatiosta Urhea, elokuvista Apinoiden planeetan synty, Thor ja Harry Potter ja liekehtivä pikari tunnettu säveltäjä Patrick Doyle kävi elokuun lopulla Suomessa kertomassa elokuvasäveltäjän työstä.

Doyle on syntyisin Skotlannista, mutta tekee työtään pääsääntöisesti Lontoosta käsin. Se on onnistunut, vaikka hän onkin työskennellyt myös monien Hollywood-tuotantojen parissa. ”Los Angelesissa ei tarvitse käydä kuin korkeintaan joissain tapaamisissa”, Doyle kertoo. ”Monet Hollywood-elokuvat kuvataan Englannissa ja usein verotussyistä mukaan on palkattava myös tietty määrä paikallista henkilökuntaa.”

Elokuvamusiikit myös äänitetään usein Euroopassa. Doyle kertoo työskennelleensä sinfoniaorkesterien kanssa esimerkiksi Budapestissa ja Bratislavassa.

”Urheaa tehdessä lähetin studion väelle musiikkia sähköisesti viikoittain. Sitten katsoin Skypen kautta heidän reaktioitaan, kun he kuuntelivat sitä”, Doyle kuvailee.

Brave

Branagh auttoi alkuun

Doyle tunnetaan erityisesti ohjaaja Kenneth Branaghin luottosäveltäjänä. Yhteistyö on kantanut lukuisista Shakespeare-sovituksista supersankarielokuva Thoriin ja ensi vuonna tulossa olevaan Tuhkimoon asti.

Molempien uralle lähtölaukauksen antoi Branaghin esikoisohjaus Henrik V vuonna 1989. Se vaati astumista suuriin saappaisiin, sillä Laurence Olivier oli tehnyt näytelmästä kuuluisan elokuvaversion, johon musiikin oli säveltänyt William Walton.

”Se oli todella pelottavaa”, Doyle kuvailee. ”Nauhoituksissa olin niin hermostunut, että Branagh sanoi minun muistuttavan kokaiinipöllyistä gerbiiliä.”

Elokuvasta tuli menestys. Musiikillisesti se muistetaan erityisesti pitkästä sanattomasta kohtauksesta, jossa Branaghin esittämä kuningas kantaa nuorta kaatunutta poikaa taistelukentän läpi ruumiskärryille. Poikaa esitti nuori Christian Bale, yhdessä ensimmäisistä elokuvarooleistaan.

Henrik V

Potter pojan käskystä

Toisen tunnetun säveltäjän jalanjäljissä Doyle kulki myös säveltäessään elokuvan Harry Potter ja liekehtivä pikari. Se oli Potter-sarjan neljäs osa. Kolmessa ensimmäisessä elokuvassa sarjalle oli luonut tukun muistettavia teemoja maailman ehkä tunnetuin elokuvasäveltäjä John Williams.

”Ensin ajattelin, että tämä on liian vahvasti Williamsin maaperää”, Doyle tunnustaa. ”Mutta olin tehnyt aiemminkin yhteistyötä ohjaaja Mike Newellin kanssa ja hän halusi minut mukaan. Sitten pohdin, että viittailivathan klassisen musiikin säveltäjätkin toistensa töihin, Brahms käytti Händelin teemoja ja niin edelleen.”

”Elokuvassa sarjan hahmot ovat aiempaa vanhempia, sävy on tummempi ja siinä esitellään paljon uusia aiheita.”

Lopullinen syy keikan vastaanottamiselle saattaa kuitenkin löytyä perhepiiristä. ”Poikani sanoi, että minä en voi mitenkään kieltäytyä siitä”, Doyle nauraa. ”Hän sanoi, että aikoo mennä seuraavana päivänä kouluun ja sanoa, että hänen isänsä säveltää seuraavan Harry Potterin ja sillä selvä!”

Harry Potter

Elokuva uusiksi kahdessa viikossa

Doyle kuvailee, että elokuvasäveltäjän työ on samanlaista, on musiikkia elokuvassa sitten paljon tai vähän, orkesteri iso tai pieni. Esimerkiksi Gosford Park -elokuvan musiikissa oli vain 12 soittajaa.

”Klassisessa musiikissakin kvarteton säveltäminen on säveltäjän ammattitaidon ydin, sen säveltäminen voi olla aivan yhtä haastavaa kuin iso sinfonia.”

Doyle luonnehtii, että elokuvaprojektit vaihtelevat helpoista keikoista painajaisiin. Haastavampaa osastoa edusti Apinoiden planeetan synty. Doyle oli työskennellyt projektin parissa jo puoli vuotta, kun loppumetreillä koko elokuvan musiikki oli sävellettävä uudelleen vain kahdessa viikossa.

”Sain tiedon asiasta, kun olin juuri lähdössä 11 tunnin lennolle. Niinpä minulla ei ollut koneessa muuta tekemistä, kuin miettiä mielessäni, mitä tilanteelle voisi tehdä”, Doyle muistelee.

”Saavuttuani perille sanoin, että homma on juuri ja juuri tehtävissä – sillä edellytyksellä, että saan tehdä täsmälleen, mitä haluan, eikä kukaan enää sano siitä eriäviä mielipiteitä.”

”Siitä selvittin, mutta enpä haluaisi elää koko elämääni sillä tavalla!”

Apinoiden planeetan synty

Teksti ja kuva: Jyrki Vainio

Muropaketin uusimmat