Uusimmat

Haastattelu: Henry Lee Lucasin ohjaaja John McNaughton palasi elokuvien pariin 12 vuoden tauon jälkeen

26.10.2014 12:00 Muropaketin toimitus

John McNaughton

John McNaughton saapuu ensi viikolla Suomeen Night Visions -festivaalin vieraaksi. Ohjaajan tuotannosta nähdään valkokankaalla sekä tuore The Harvest että vuoden 1986 kulttiklassikko Henry Lee Lucas: Sarjamurhaaja.

Myös Villeistä kuvioista (Wild Things) tutun John McNaughtonin uutuuselokuvaa The Harvest (2013) kuvaillaan 28.10.-2.11. järjestettävän Night Visions -festivaalin esitteessä seuraavasti:

”12-vuotias Andy kärsii lamauttavasta taudista, jonka takia hän viettää suurimman osan ajastaan sängyssä. Uhrautuvaiset ja rakastavat vanhemmat ovat onneksi valmiita tekemään mitä tahansa pitääkseen poikansa kunnossa. Elämän pienet yksityiskohdat viittaavat siihen, ettei kaikki ole aivan niin auvoista kuin miltä näyttää. Kupla uhkaa puhjeta, kun utelias Maryann muuttaa naapurustoon ja kiinnostuu Andysta.”

Pääosia The Harvestissa esittävät Samantha Morton, Michael Shannon, Natasha Calis ja Charlie Tahan. Sivuosasta voi bongata Peter Fondan.

John McNaughton vastasi Dome.fi:n haastattelukysymyksiin sähköpostitse kotikaupungistaan Chicagosta.

The Harvest

The Harvest on ensimmäinen pitkä elokuvasi sitten vuoden 2001 Speaking of Sexin. Viime vuosina olet työskennellyt lähinnä televisiossa. Mikä oli pääasiallinen syy sille, että jätit elokuvat näin pitkäksi aikaa?

– En varsinaisesti jättänyt elokuvia, oli vain kovin vaikeaa päästä tekemään niitä World Trade Centerin iskujen jälkeen. USA:ssa tehtävien elokuvien määrä väheni täysin arvaamatta 9/11:n myötä. Olen vasta nyt alkamassa tehdä elokuvaa, jota olemme työstäneet Bill Murrayn kanssa melkein seitsemän vuotta. Elokuva-ala ja ohjaajien urat tuntuvat muutenkin olevan hyvin jaksottaisia. Ennen 9/11:n tapahtumia olin paiskinut hommia suunnilleen 15 vuotta tauotta ja sen jälkeen elokuva-ala muuttui dramaattisesti, ja tilanne vain paheni taloudellisen tilanteen romahdettua vuonna 2008. Päätin painua hetkeksi helvettiin koko hommasta. Lopulta aloin sitten taas kirjoittaa ja ohjasin joitakin tv-sarjoja ja viisi pilottijaksoa. Televisio on ohjaajalle hyvä tapa elättää itsensä silloin, kun on pakko odottaa pitkien elokuvien pääsemistä tuotantoon. Vuosien aikana kirjoittamani elokuvakäsikirjoitukset ja televisiosarjat ovat siis vasta nyt lähteneet liikkeelle ja päässeet luettaviksi alalla.

The Harvest

Michael Shannon, Samantha Morton ja Peter Fonda ovat kaikki tunnettuja näyttelijöitä. Miten helppoa oli saada heidät mukaan The Harvestin kaltaiseen goottilaiseen kauhuelokuvaan ja millaista heidän kanssaan työskentely oli?

Olin työskennellyt jo aikaisemmin Peter Fondan kanssa tv-sarjan pilotin merkeissä ja tiesin Michael Shannonin töistään Chicagon teatterissa, koska asun samassa kaupungissa. Oli hyvin haastavaa löytää näyttelijää Katherinen rooliin, etenkin näyttelijää, jolla oli oma lapsi. Noin synkän ja haastavan roolin pystyi vastaanottamaan vain todella rohkea ja peloton näyttelijä. Pohjimmiltaan The Harvest on kertomus lapsen uhraamisesta. En usko, että Samanthalle tai Michaelille oli järin mieluisaa astua noihin rooleihin joka päivä. Michael vieläpä näytteli samaan aikaan Broadwaylla, jonne hän joutui lähtemään joka päivä kuudelta ja muuttumaan sitten täysin eri henkilöksi. En koskaan kysynyt, oliko se ongelma hänelle, koska asia ei kuulunut minulle, mutta en usko sen olleen helppoa. Peter Fondan tunsin tosiaan jo ennestään, ja koska hän ei esittänyt synkkää ja moniongelmaista hahmoa, hänen läsnäolonsa oli piristys kuvauspaikan tunnelmaan.

The Harvest

The Harvestia on verrattu elokuviin Piina ja Ystävät hämärän jälkeen. Voitko nähdä yhtäläisyyksiä elokuvien välillä ja mitä nämä kaksi elokuvaa merkitsevät sinulle henkilökohtaisesti?

– En ole nähnyt elokuvista kumpaakaan, joten ne eivät merkitse minulle mitään eivätkä ne vaikuttaneet The Harvestin syntyyn. Suurin vaikuttaja elokuvaan oli klassikkosatu Hannu ja Kerttu sekä vähemmässä määrin myös Edward Albeen näytelmä Kuka pelkää Virginia Woolfia? Kun luin The Harvestin käsikirjoituksen ensimmäistä kertaa, tuntui se minusta ihan sadulta ja koetin muovata elokuvaa siihen suuntaan. Parhaat sadut ovat usein hyvin synkkiä ja käsittelevät universaaleja asioita, kuten lapsuuteen liittyviä pelkoja, vanhempien otteesta irtautumisen vaikeutta ja aikuiseksi kasvamisen haasteita. Vaikka emme pyrkineet kopioimaan Hannun ja Kertun tarinaa kirjaimellisella tavalla, siitä löytyy samankaltaisia aineksia kuin The Harvestista. Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmän kanssa The Harvestilla on yhtäläistä hyvin epäsuhtainen avioliitto, joka on rakentunut lapsen ympärille. Loppujen lopuksi minua kuitenkin kiinnosti ennakkoon eniten The Harvestin omaperäinen ajatus, jollaista en ole ennen nähnyt. Jos kuitenkin pitäisi verrata The Harvestia johonkin elokuvaan, mieleeni tulee ainoastaan Lukittujen ovien takana (Séance on a Wet Afternoon). Olin nähnyt sen useita vuosia aikaisemmin, mutta unohtanut sen jo, kunnes Samantha Morton muistutti minua siitä. Kun katsoin sen taas, kuvasimme jo The Harvestia, joten yhtäläisyydet ovat sattumanvaraisia.

The Harvest

Michael Rooker näytteli pääosaa esikoiselokuvassasi Henry Lee Lucas – Sarjamurhaaja (Henry: Portrait of a Serial Killer) vuonna 1986. Nykyään hänet tunnetaan parhaiten The Walking Deadista ja Marvelin Guardians of the Galaxysta. Vieläkö pidätte yhteyttä

Kyllä vaan. Näemme usein, kun käyn Los Angelesissa tai hän tulee käymään Chicagossa, muuten kommunikoimme sähköpostilla. Tapasin Michaelin ensimmäistä kertaa vuonna 1985, kun hän tuli Henry Lee Lucasin koekuvauksiin. Oli mielenkiintoista, että Michael tuli paikalle samoissa vaatteissa, joita hän sitten käytti itse elokuvassa. Kun avasin oven ja näin hänet, tiesin että katson Henryä ja lausuin hiljaa mielessäni pienen rukouksen: ”Luoja, anna hänen osata näytellä”. Kun Michael sitten lähti koekuvauksista, nappasin puhelimen ja soitin tuottajallemme Lisa Dedmondille ja käskin häntä palkkaamaan Michaelin välittömästi. Toivottavasti pääsemme vielä joku päivä tekemään yhteistyötä.

Vierailet pian Suomessa. Onko tämä ensimmäinen kertasi?

– Kyllä on ja odotan sitä innolla. Bill Murray ja jotkut muut ystävistäni ovat käyneet Suomessa, ja he ovat kiitelleet maata kovasti. Odotuksia vierailuni suhteen minulla ei varsinaisesti ole. Haluan vain katsoa elokuvia, tavata siistejä tyyppejä ja nähdä niin paljon Helsinkiä kuin vain mahdollista.

Henry Lee Lucas - Sarjamurhaaja

Night Visions -festivaali esittää sensuroimattoman version Henry Lee Lucas – Sarjamurhaajasta. Koska viimeksi katsoit elokuvan ja miten suhtaudut siihen nykyään?

– En ole nähnyt Henryä moneen vuoteen ja viimeksi kun näin sen, tajusin vastanneeni jokaiseen mahdolliseen kysymykseen ja sanoneeni kaiken mahdollisen sen elokuvan tiimoilta. Henry esitettiin New Yorkissa sijaitsevassa The Film Society of Lincoln Centerissa heinäkuussa 2013. Siteeraan mitä he sanoivat siitä, koska se kattaa aika hyvin näkemykseni elokuvasta nykyisin: ”Tuhansien matkijoiden jälkeenkin tämä 100-prosenttinen indieponnistus on säilynyt yhtenä kaikkien aikojen häiritsevimpänä elokuvana. The Walking Deadin Michael Rooker seisauttaa veret tosielämän sarjamurhaaja Henry Lee Lucasina, mutta Otis-apulaista esittävä Tom Towles onnistuu melkein varastamaan show’n”.

Kiitos, John McNaughton.

Teksti ja suomennos: Tatu Junni

JOHN MCNAUGHTONIN ELOKUVAT NIGHT VISIONSISSA:

The Harvest
Kinopalatsi 1 to 30.10. klo 17.45 ja Kinopalatsi 2 pe 31.10. klo 20.35

Henry Lee Lucas – Sarjamurhaaja
Kinopalatsi 9 la 1.11. klo 21.00

Muropaketin uusimmat