Uusimmat

Haastattelu: Ihmiskunta palaa poroksi Zak Hilditchin maailmanloppuelokuvassa These Final Hours

21.10.2014 20:50 Muropaketin toimitus

Zak Hilditch

Tänä vuonna et näe ihmiskunnan täystuhosta houreisempaa ja viihteellisempää elokuvaa kuin These Final Hours. Australialaisen Zak Hilditchin ohjaama tieteiskertomus nähdään Night Visions -festivaaleilla ensi viikolla.

Zak Hilditch halusi tehdä elokuvan maailmanlopusta, koska hän halusi kertoa siitä, mikä on ihmiselle tärkeää.

”Kun kaikki on loppumassa, asioiden merkitykset kirkastuvat”, Hilditch sanoo.

Tarinaa ideoidessaan hän sattui katsomaan YouTubesta videon, jossa esitetään eräs mahdollisuus ihmiskunnan tuholle. Maapalloon törmäävä asteroidi saattaisi sytyttää kaiken palamaan niin, että liekkimeri kiertäisi hiljalleen planeetan ympäri.

”Se kuorisi maapallon kuin appelsiinin”, Hilditch kuvailee.

”Vuorokaudessa kaikki olisi ohi. Tämä on ihan mahdollinen tapahtumaketju.”

These Final Hours -elokuvassa Australia on viimeinen kolkka, jonne liekit ehtivät. Mitään ei ole enää tehtävissä. Kaikki tietävät, että jäljellä on vain muutamia tunteja.

Hilditchiä ei kiinnosta itse uhka, vaan se miten ihmiset reagoivat.

”Pelko kasvaa, ja jokainen joutuu isojen päätösten eteen. Maailmanloppu on cool tapa kertoa näistä kysymyksistä.”

Toiset heittäytyvät väkivaltaisiksi, jotkut tekevät itsemurhan. Päihteet vetävät puoleensa ja anarkia muuttuu houreiluksi.

These Final Hours

Perthin auringonpaahteessa kuvattu These Final Hours on ahdistava tieteistarina ja väkivaltainen tie-elokuva, mutta siinä kasvaa myös yllättävän optimistinen vire.

”Halusin lopun olevan nostattava, että se sanoo: kannattaa aina yrittää.”

These Final Hours on myös ennen kaikkea viihdettä. Käsikirjoittaja-ohjaaja Hilditch haluaa katsojien eläytyvän. Puolivälissä on elokuvan suurisuuntaisin jakso, huikeat ja sairaalloiset bileet. Niissä juhlitaan kirjaimellisesti kuin viimeistä päivää.

”Bailukohtauksen kirjoittaminen oli elokuvanteon hauskin osa. Täyttä sikailua ja huikentelevaisuutta. Missä menee raja? Se on Great Gatsbyä australialaisittain. Sain ajatella superkummallisesti, kaiken konservatiivisen moraalin tuolta puolen. Minustakin se jakso on tavallaan These Final Hoursin huippukohta”, Hilditch kertoo.

Tarinan päähenkilö on James (Nathan Phillips), joka pyrkii tyttöystävänsä luo ja pelastaa vaikeuksiin joutuneen pikkutytön. Onko lopun alla varaa olla pyyteetön?

These Final Hours

Tietenkään Hilditch ei ole ensimmäinen ohjaaja, joka käsittelee ihmisiä maailmanlopun alla tai suurtuhon jälkeen. Australiassa tuntuu olevan oma apokalyptisten elokuvien genrensä, johon kuuluvat tietenkin Mad Maxit sekä tuore The Rover.

Täytyy siis kysyä Hilditchiltä: mikä teitä ausseja oikein vaivaa, kun ajattelette niin paljon tuhoa ja kuolemaa?

Ohjaaja nauraa.

”Olen varma, että se johtuu maantieteellisestä asemastamme. Australia on erakkomaa. Olemme eristyksissä. Olosuhteet ovat olleet karut. Se jättää jälkensä kulttuuriin ja siitä tulee teemoja elokuviinkin.”

Australialaiset ovat myös tyhjän äärellä.

”Kukaan ei asu keskellä mannerta. Australian keskellä on valtavan paljon tyhjää tilaa. Tyhjiö.”

Maailmanloppu on muutenkin yleistynyt elokuvien aiheena. Lista on loputon: Viggo Mortensen vaeltamassa epätoivoisena Tiessä, Lars von Trierin masennuskuvaus Melancholia, Seth Rogenin ja kumppanien hävytön mutta raaka komedia This is the End, romanttisempi komedia Seeking a Friend for the End of the World, Roland Emmerichin tyypillisen höttöinen mutta näyttävä 2012

”Se on ihan oman genrensä, jossa riittää alagenrejä”, Hilditch myöntää.

”Jo esituotantovaiheessa me ihmettelimme, miten näitä onkin näin paljon. Ensin voivottelimme, että mitä meidän elokuvastamme tulee, kun aihetta käsitellään näin paljon, mutta ymmärsimme, että runsaus johtuu vain aiheen kiinnostavuudesta. Rakastan esimerkiksi Melancholiaa, mutta se on täysin erilainen elokuva.”

These Final Hours

Oikeastaan maailmanloppu on tapa käsitellä omaa kuolevaisuutta. Jokaiselle koittaa joskus henkilökohtainen maailmanloppu, Hilditch pohtii.

”Loppu tulee, eikä sille voi mitään. Siinä vääjäämättömyydessä on jotain vetoavaa. Tämä on minun näkemykseni, tehty omalla tyylilläni, ja myös heijastus omasta kuolevaisuudestani.”

Sitä Hilditch pohti elokuvaa tehdessä niin, että kärsi monia unettomia öitä.

”Aika raskasta, kun elämän keskipisteessä on yli vuoden ajan se, että tekee elokuvaa kuolevaisuudesta”, hän naurahtaa.

”Onneksi fokus oli elokuvan tekemisessä, ei sisällössä. Käsikirjoittamisen jälkeen tarinan ahdistavuus iski itseeni uudelleen vasta, kun katsoin elokuvaa yleisön kanssa pimeässä ja aistin, kuinka he samastuivat tilanteeseen.”

Kolkkoudesta ja melko pienestä budjetista huolimatta These Final Hoursista tuli Australiassa valtavirran elokuva ja kohtuullinen menestys. Nyt Hilditch kirjoittaa uutta tieteiselokuvaa. Se tehdään mahdollisesti Yhdysvalloissa. Siitäkään ei todennäköisesti tule aivan kevyt. Hilditch kertoo kaikkien aikojen suosikikseen Stanley Kubrickin armottoman satiirin Kellopeliappelsiini.

”Kubrick on ainoa elokuvantekijä, jonka urasta olen kateellinen. Aivan erilaisia, aina loisteliaita ja uutta keksiviä elokuvia”, hän kuvailee.

These Final Hours

”Teini-ikäisenä nimenomaan Kellopeliappelsiini sai minut innostumaan elokuvista. Tätä haluan tehdä, ajattelin. Se on yhä minusta paras elokuva. Se toi minut tänne asti.”

Kubrickillakin oli maailmanloppuelokuvansa, ydinsodasta pikimustalla huumorilla varoittava Tohtori Outolempi.

”Se on varmasti yksi parhaiten säilyneitä 1960-luvun elokuvia. Kylmä sota ei ole samanlaista, mutta pelot ovat samat”, Hilditch miettii.

These Final Hours ei ole spektaakkeli, mutta se jättää tunteen, että katsoja todisti jotain suurempaa kuin vain valkokankaan tapahtumia.

”Jokaisen tämän elokuvan hahmon ympärille olisi voinut kirjoittaa elokuvan. Meistä jokaisen elämä muuttuisi elokuvan kokoiseksi juuri ennen spektaakkelimaista loppua”, Hilditch sanoo.

Miten hän itse ottaisi vastaan lähestyvän maailmanlopun ja helvetillisen tulimyrskyn?

”Rakkaitteni seurassa, jossain mukavassa paikassa. Aivan varmasti vetäisin hirveät kännit.”

These Final Hours

These Final Hoursin näytökset Night Visions -festivaaleilla: Kinopalatsi 2 to 30.10. klo 16.20 ja Kinopalatsi 5 la 1.11. klo 17.00.

Teksti: Kalle Kinnunen

Muropaketin uusimmat