Uusimmat

Haastattelu Jeremy Renner tähdittää nyt kahta täysin erilaista tv-sarjaa – ”Toinen niistä on oikeasti kuusituntinen elokuva”

21.11.2021 09:46 Aki Lehti

Syksy 2021 on Jeremy Rennerin.

15. marraskuuta Paramount+:ssa alkoi kahden jakson voimin Mayor of Kingstown -sarja, jossa 50-vuotias Jeremy Renner näyttelee pääosaroolin. Muutaman päivän päästä Disney+:n puolella on luvassa Hawkeye-sarja, jossa Renner palaa Marvel Studiosin elokuvista tuttuun supersankarirooliinsa.

Muropaketti osallistui pari viikkoa sitten virtuaalihaastatteluun, jossa oli mukana niin monta toimittajaa, etteivät kaikki ehtineet kysyä Renneriltä yhtäkään kysymystä. Toimittajamme pääsi sentään onneksi ääneen. Moisesta tilaisuudesta on melko mahdotonta vääntää syvähaastattelua jutustelun loikkiessa sinne sun tänne. Renner ehti silti puhua jopa jonkin verran ihan asiaakin.

Mayor of Kingstown on Rennerin kanssa aiemminkin työskennelleen Taylor Sheridanin sekä Hugh Dillonin luomus, jossa seurataan McLuskyn perheen erikoista elämää. He ovat vallankäyttäjiä Kingstownin fiktiivisessä kaupungissa Michiganissa, missä vankilabisnes on ainoa ala, jossa pystyy tienaamaan suuria summia rahaa.

Muutaman ensimmäisen jakson perusteella sarja on melko perinteinen jännäri ja rikosdraama, joka kuitenkin kuvaa taitavasti yhteiskunnan epäkohtia. Se käsittelee yksityisen vankilabisneksen mielipuolisuuden ohella muun muassa korruptiota, epätasa-arvoa ja systemaattista rasismia.

Rennerin lisäksi Mayor of Kingstownin pääosaroleissa nähdään Dianne Wiest, Kyle Chandler, Hugh Dillon, Taylor Handley, Emma Laird ja Tobi Bamtefa.

Rennerin hahmo on Kingstonin kovin stressaantunut kovis Mike McClusky, joka periaatteessa pyörittää Kyle Chandlerin esittämän Mitch-veljensä kanssa koko kuvitteellista kaupunkia. Paikkakunta on kasvanut keskelle ei-mitään useamman vankilan ympärille, jotka ovat läsnä melkeinpä jokaisen asukkaan elämässä. Jos et työskentele poliisina tai vartijana, niin hyvin todennäköisesti istut telkien takana tai odotat kotona läheistesi vapautumista.

Renner on tehnyt urallaan myös televisiota, mutta viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana lähinnä elokuvia. Paluu pienemmän ruudun puolelle ei tuntunut lainkaan radikaalilta muutokselta, koska sarjat ovat nykyään jotain aivan muuta kuin ennen vuosituhannen vaihdetta.

– Tämä ei ole perinteistä televisiota, ei lainkaan sellaista jota katsoin itse nuorena. Pitkän formaatin sarjat ja niiden kerronta eivät eroa juurikaan elokuvista. Tätäkin sarjaa voisi kutsua huippupitkäksi, noin kymmenen tunnin mittaiseksi elokuvaksi. Hawkeye on puolestaan kuusi tuntia pitkä leffa, Renner sanoo.

– Sarjoissa pystyy sukeltamaan mukavan syvälle hahmoihin. Tein mieluummin Hawkeye-sarjan kuin elokuvan, jossa pääosassa ovat ihmiset, ei spektaakkeli ja tehosteet. Nyt oikeasti opimmekin jotain Clint Bartonista. Leffoissa Hawkeye on jäänyt melko etäiseksi, Renner jatkaa.

Renner on yksi harvoista näyttelijöistä, joka löytää koronapandemiasta työnsä osalta jotain positiivistakin. Tietysti myös hänenkin hommansa loppuivat kokonaan joksikin aikaa, mutta pandemiasta saadaan kiittää sekä Hawkeyeta että Mayor of Kingstownia.

– Sarjat kuvattiin peräkanaa, ja lapseni oli mukana molempien setissä. En olisi tehnyt kumpaakaan, jos olisin joutunut olemaan pitkiä aikoja pois perheeni luota. Nyt tyttäreni kävi koulua netin kautta ja etäopetus onnistuu tietysti missä tahansa.

Mayor of Kingstownissa Rennerin Mike-hahmo on melkoinen kusipää, vaikka pohjimmiltaan haluaakin toimia kaupungin hyväksi. Mikään sankari hän ei todellakaan ole, vaan todella kaukana ainakin Rennerin Marvel-hahmo Hawkeysta.

– Mike on kovanaama, mutta myös sovittelija ja ongelmanratkoja, joka pitää kaupungin pyörät pyörimässä. Hän ei ole monen muun asukkaan tavoin kasvuympäristönsä uhri, vaan epäitsekäs mies, joka yrittää tehdä parhaansa paikkakunnan eteen. Monilla muista asukkaista ei ole ollut koskaan vaihtoehtoja, vaan ympäristö ja olosuhteet ovat saaneet heidät tekemään esimerkiksi rikoksia.

– Sarja on myös McCluskyjen perhesaaga, ja tarina suvun suhteista ja monimutkaisesta dynamiikasta. He riitelevät paljon, mutta ovat toistensa tukena aina tarvittaessa. Perheen pitää kasassa matriarkka, kaiken kokenut äiti, jonka roolissa Dianne Wiest on aivan mahtava, Renner kehuu kollegaansa.

Esimerkiksi Yellowstone-sarjan luojana tunnettu Taylor Sheridan on tämän hetken arvostetuimpia amerikkalaisia ohjaaja-käsikirjoittajia. Renner ja Sheridan tekivät yhteistyötä jo vuoden 2017 hienossa Wind River -trillerissä. Sheridanin teokset eivät ole toistensa hiilipaperikopioita, vaikka kuvaavat usein tarkkanäköisesti amerikkalaisen unelman kääntöpuolia.

Hieman kuin Marvelilla on oma elokuva -ja sarjauniversuminsa, niin Sheridanin ohjaus- ja käsikirjoitusprojekteista alkaa pikku hiljaa syntyä eräänlainen Sheridan-universumi. Hänen kohdallaan kärryiltä ei putoa, vaikka jokin teoksista jäisi näkemättä. Onko Sheridanin salaisuus se, että hänen elokuvansa ja sarjansa kuvaavat taitavasti todellisuutta?

– Ehdottomasti. Olin heti valmis jatkamaan yhteistyötä hänen kanssaan, ja itse asiassa tehdä sarjan lukematta sanaakaan sen käsikirjoituksesta. Käsikirjoittajana hänen teksteissään on sekä aggressiivisuutta ja väkivaltaa että herkkyyttä, haavoittuvaisuutta ja jopa runollisuutta. Näitä löytyy teosten joka osa-alueelta – dialogista, teemoista ja tarinasta.

– Sheridanin kässäreissä ei ole tyhjäkäyntiä tai mitään ylimääräistä, vaan kaikella on tarkoituksensa. Hän kirjoittaa maailmastamme rehellisesti ja sitä kautta tunnistettavasti, Renner kehuu ja pohtii.

Vaikka Sheridanin kerronta onkin upean realistista, niin ainakin suomalaiskatsojalle Kingstownin fiktiivinen kaupunki voi vaikuttaa mielikuvituksen tuotteelta. Vastaavia paikkakuntia ja yhteisöjä on Yhdysvalloissa kuitenkin ties kuinka paljon. Alun perin pitkälti huumeiden vastaiseen sotaan kietoutuvat yksityisomistuksessa olevat vankilat ovat jättibisnestä ja omistajilleen kultakaivoksia. Syvemmälle mentäessä löytyy todella monimutkainen sosioekonominen kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen.

– Kingstown on aivan kuin oikea paikka. Olen käynyt hitto vie ainakin kolmessa kaupungissa, joissa vankilat ovat ihmisten pääelinkeino. Muurit eivät ole kaupunkien ympärillä, vaan toisinpäin. Vartijoiden ja muun vankilahenkilökunnan täytyy asua lähellä työpaikkaa, ja todella moni asukkaista odottaa läheistensä vapautumista.

– Mayor of Kingstown on ennen kaikkea kertomus yhteisöstä ja sen jäsenistä. Osa on vankilan sisällä, jotkut ulkopuolella, mutta silti kaikki ovat sidoksissa siihen. Sarjassa on paljon synkkyyttä, mutta myös totuutta, jonka Sheridan onnistuu jälleen näyttämään kiinnostavalla tavalla, Renner hehkuttaa.

Mayor of Kingstown -sarjan ensimmäinen kausi sisältää kymmenen jaksoa, joista kaksi ensimmäistä ovat nyt katsottavissa Paramount+-palvelussa. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina maanantaisin. Hawkeye-sarjan kaksi ensimmäistä jaksoa puolestaan saavat ensi-iltansa Disney+:ssa keskiviikkona 24. marraskuuta. Loput neljä jaksoa saapuvat palveluun aina keskiviikkoisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat