UUSIMMAT

Haastattelu: Juhan af Grann ei arvosta ufohörhöjen elokuvia

09.12.2008 11:14 | Olli Sulopuisto

Miksei Juhan af Grannista ole kuulunut vähään aikaan mitään? Koska hän on turhautunut suomalaiseen mediamaisemaan, joka on nykyään pelkkää bigbrotheria ja idolsia. Kaista soitti af Grannille ja tiedusteli, mitä Suomen tunnetuin ufoekspertti ajattelee elämästä ja perjantaina 12. joulukuuta ensi-iltaan tulevasta Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvasta.

Juhan af Grannin puhelinnumeroa ei löydy luettelosta. Voi vain kuvitella, millaisia soittoja af Grann on saanut, kun hänen sarjojaan esitettiin televisiossa 1990-luvulla. Niin, miksei Juhania ole viime aikoina näkynyt ruuduissamme?

”Tämä on liian pieni markkina-alue. Jos lähtee tekemään jotain, se maksaa kuitenkin sen verran, että pitää olla rahaa. Kyllähän ideoita mahdollisesti olisi, mutta en viitsi ilmaiseksi lähteä tekemään yhtään mitään”, af Grann vastaa.

Aihe taitaa olla lähellä sydäntä, sillä tekstiä tulee enemmänkin. Rahan lisäksi hän syyttää televisiota laiskuudesta ja riskinoton välttelemisestä.

”Pitäisi tehdä kalliit pilottijaksot ja sitten joku ostaa sen tai ei osta – yleensä ei osta. Ei koko touhussa ole mitään järkeä. Media on muuttunut. Ei täällä ole älyllistä ärsytystä.”

Ei elokuvalle

Vaan sitten itse asiaan. Haastatteluhetkellä Keanu Reevesin tähdittämää Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvaa ei ole vielä näytetty Suomessa edes lehdistölle, joten joudumme arvailemaan sisältöä sen perusteella, mitä alkuperäisversiosta katsomisesta ja Wikipedia-artikkelin pohjalta tiedämme.

Keanu Reeves näyttelee Klaatua, ulkoavaruuden lähettilästä, joka on tullut varoittamaan Maan asukkaita uhkaavasta katastrofista. Häntä ei kuitenkaan uskota, jolloin tilanne pahentuu entisestään. Reevesin sanoin elokuva ”panee meidät katsomaan peilistä suhdettamme luontoon ja miettimään vaikutustamme planettaan, oman lajimme ja muidenkin selviytymisen kannalta”.

Aikooko Juhan af Grann olla paikalla ensi-illassa? Vastaus on yllättävä.

”Nyt nyhdetään ihmisiltä rahaa. Rahastahan Hollywoodissa on aina kyse. Luulen, että nyt on haksahdettu vähän. Luulen, että ihmisillä on muuta ajateltavaa kuin alienit”, hän sanoo.

Af Grann ei usko, että elokuvasta tulee hitti. Hän perustaa näkemyksensä siihen, että useimpien uusintaversioiden pohjalla on klassikkoelokuva, jonka liki maagisia ominaisuuksia on hankala tavoittaa, jolloin uutuudeksi jää lähinnä efektitekniikan ajanmukaistaminen.

”Tähän vaikuttaa myöskin se, että ideat on loppu ja toisaalta puolen on katsottu, että on hyviä ideoita, jotka on toteutettu vanhalla tekniikalla. Nyt tietokoneanimaatiolla ja 3d-mallintamisella voidaan luoda uusia, vaikuttavampia hahmoja.”

Tapaaminen X-Filesin isän kanssa

Epäusko elokuvaan ei tarkoita, että af Grann vastustaisi ufoaiheista fiktiota periaatteen vuoksi. Hän palaa muistoissaan taaksepäin hetkeen, jolloin hän oli Cannesissa esittelemässä Ufot ja paranormaalit ilmiöt -sarjaansa. Täyteen pakkautuneen lehdistötilaisuuden yleisössä istui muuan Chris Carter, sittemmin Salaiset kansiot -tv-sarjan isänä tunnetuksi tullut paranormaalin ystävä. Uusin elokuva af Grannilta on näkemättä, mutta sarja on toki tuttu.

”Carterilla puolet sarjasta oli juuri ihan samoja ilmiöitä kuin minulla ja toinen puoli ihan huuhaata, mitä ne rupesi venyttämään. Se on yleensä Hollywoodin syntinä”, hän kertoo.

Mikä sitten on tarkempi selitys sille, ettei af Grann usko Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvan uppoavan yleisöön juuri nyt? Ajoitus on väärä, hän selittää.

”Viimeisten viiden vuoden aikana globaaliset ilmiöt ovat muuttuneet ja muuttuvat vielä hurjempaa vauhtia. Ihmiset katsoo mieluummin jotain – uskoisin näin – Big Brotheria tai Idolsia. Se on eräänlaista älyllistä tylsistyttämistä kauheuden keskellä.”

Eikä elokuvan ydinviesti ”parantakaa tapanne tai muuten” vakuuta häntä.

”Ufouskovaisten huuhaata koko homma. Meidän pitää siivota oma porstuamme”, hän lyttää.

”Mullahan nää sightingit ei ole mikään ilmiö, vaan niitä on jatkuvasti. Jos joku on nähnyt ufon, sanon että ’sehän on ihan kiva’. Odotan vain, että miten pitkälle he katsoo, kunnes suuri nollaus tapahtuu tällä planeetalla ja he ilmestyy suurella laivueella.”

Lue Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvan arvostelu Kaistalta torstaina 11. joulukuuta.

Keskustelu

”Ei vaan paljastaa juoksevansa rahan perassa. Rooli paalle ja kerataan hyvauskoisilta mita saadaan ja sitten vietetaan hiljaista mutta varakasta elamaa kunnes keksitaan uusi juttu jolla rahastaa.

Siina Af Gran on oikeassa etta suomi on pieni maa joten miljoonista on turha haaveilla mutta eikohan se ufoilu tuonut sen verran ettei sossuun tartte vaivautua.

Itse uskon etta avaruudessa on elamaa mutta jos he/ne tanne loytaa en usko etta se on mikaan moikkaus kaynti vaan silloin ottaa ihmiskunta lukua ja pitkaan, avaruuden etaisyydet huomioon ottaen, ei kukaan matkusta valovuosia ihan vaan piruuttaan… Aiheesta voisi ja varmasti onkin kirjoitettu kirjoja joten tama talla kertaa.”

En tajunnut aloittavaa lausettasi. Toisaalta, Suomi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Af Grann on idiootti, joka tienaa elantonsa kanssaihmisten kustannuksella. Uskon humanoideihin, mutta Af Granniin en sitten lainkaan. Jospa ET tulisi anaaliraiskaamaan koko miehen.

akkiuk, ufojen kirjoittama kirja koko raamattu. Jeesus oli lucifer, kun teki ihmeitä

Valitettavasti kaikkea ufo höpinää ei voi pitää huuhaana. Moni varmaan muistaa, että Raamatussa kerrotaan kolmasosan taivaan enkeleistä langenneen Luciferin aloittamaan kapinaan ja eksyttävän nyt mitä erilaisin tavoin tietämttömiä ihmisiä erilaisilla ihmeillään mm. ennustajat, meediot , ihmeparantajat, ufot ym roska. On muuten itsestään selvää, että avaruus on täynnä Luojan luomaa elämää, joka on ystävällismielistä ”taivaallista” elämää. Vain tällä planeetalla raivoaa synti murhaten ja valehdellen ja pettäen piinattuja ihmisiä. Lukekaa Raamattua!

Näköjään täälläkin ovat ufot käyneet jo heittämässä ainakin kolme kommenttia.Siinä JafG on oikeassa mitä tulee Hollywoodin turhaan höttöön.

Ei vaan paljastaa juoksevansa rahan perassa. Rooli paalle ja kerataan hyvauskoisilta mita saadaan ja sitten vietetaan hiljaista mutta varakasta elamaa kunnes keksitaan uusi juttu jolla rahastaa.

Siina Af Gran on oikeassa etta suomi on pieni maa joten miljoonista on turha haaveilla mutta eikohan se ufoilu tuonut sen verran ettei sossuun tartte vaivautua.

Itse uskon etta avaruudessa on elamaa mutta jos he/ne tanne loytaa en usko etta se on mikaan moikkaus kaynti vaan silloin ottaa ihmiskunta lukua ja pitkaan, avaruuden etaisyydet huomioon ottaen, ei kukaan matkusta valovuosia ihan vaan piruuttaan… Aiheesta voisi ja varmasti onkin kirjoitettu kirjoja joten tama talla kertaa.

Moi vaan Juhan,
Tuossa haastattelussahan kommentoit aivan suoraan, Suomi ei ole tarpeeksi iso markkina-alue.
USA on, sieltä löytyy kaikenmailman hihhuleita ihan joka lähtöön…Yhteenveto: Juhan, koskaan ei ole liian myöhäistä opetella englantia, mutta jos kapasiteetti ei riitä, niin ei riitä.

Johan tässä muutama vuosi onkin mennyt ilman ufo hörhötyksiä ???

Muropaketin uusimmat