Haastattelu: Juhan af Grann ei arvosta ufohörhöjen elokuvia

09.12.2008 11:14 Olli Sulopuisto

Miksei Juhan af Grannista ole kuulunut vähään aikaan mitään? Koska hän on turhautunut suomalaiseen mediamaisemaan, joka on nykyään pelkkää bigbrotheria ja idolsia. Kaista soitti af Grannille ja tiedusteli, mitä Suomen tunnetuin ufoekspertti ajattelee elämästä ja perjantaina 12. joulukuuta ensi-iltaan tulevasta Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvasta.

Juhan af Grannin puhelinnumeroa ei löydy luettelosta. Voi vain kuvitella, millaisia soittoja af Grann on saanut, kun hänen sarjojaan esitettiin televisiossa 1990-luvulla. Niin, miksei Juhania ole viime aikoina näkynyt ruuduissamme?

”Tämä on liian pieni markkina-alue. Jos lähtee tekemään jotain, se maksaa kuitenkin sen verran, että pitää olla rahaa. Kyllähän ideoita mahdollisesti olisi, mutta en viitsi ilmaiseksi lähteä tekemään yhtään mitään”, af Grann vastaa.

Aihe taitaa olla lähellä sydäntä, sillä tekstiä tulee enemmänkin. Rahan lisäksi hän syyttää televisiota laiskuudesta ja riskinoton välttelemisestä.

”Pitäisi tehdä kalliit pilottijaksot ja sitten joku ostaa sen tai ei osta – yleensä ei osta. Ei koko touhussa ole mitään järkeä. Media on muuttunut. Ei täällä ole älyllistä ärsytystä.”

Ei elokuvalle

Vaan sitten itse asiaan. Haastatteluhetkellä Keanu Reevesin tähdittämää Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvaa ei ole vielä näytetty Suomessa edes lehdistölle, joten joudumme arvailemaan sisältöä sen perusteella, mitä alkuperäisversiosta katsomisesta ja Wikipedia-artikkelin pohjalta tiedämme.

Keanu Reeves näyttelee Klaatua, ulkoavaruuden lähettilästä, joka on tullut varoittamaan Maan asukkaita uhkaavasta katastrofista. Häntä ei kuitenkaan uskota, jolloin tilanne pahentuu entisestään. Reevesin sanoin elokuva ”panee meidät katsomaan peilistä suhdettamme luontoon ja miettimään vaikutustamme planettaan, oman lajimme ja muidenkin selviytymisen kannalta”.

Aikooko Juhan af Grann olla paikalla ensi-illassa? Vastaus on yllättävä.

”Nyt nyhdetään ihmisiltä rahaa. Rahastahan Hollywoodissa on aina kyse. Luulen, että nyt on haksahdettu vähän. Luulen, että ihmisillä on muuta ajateltavaa kuin alienit”, hän sanoo.

Af Grann ei usko, että elokuvasta tulee hitti. Hän perustaa näkemyksensä siihen, että useimpien uusintaversioiden pohjalla on klassikkoelokuva, jonka liki maagisia ominaisuuksia on hankala tavoittaa, jolloin uutuudeksi jää lähinnä efektitekniikan ajanmukaistaminen.

”Tähän vaikuttaa myöskin se, että ideat on loppu ja toisaalta puolen on katsottu, että on hyviä ideoita, jotka on toteutettu vanhalla tekniikalla. Nyt tietokoneanimaatiolla ja 3d-mallintamisella voidaan luoda uusia, vaikuttavampia hahmoja.”

Tapaaminen X-Filesin isän kanssa

Epäusko elokuvaan ei tarkoita, että af Grann vastustaisi ufoaiheista fiktiota periaatteen vuoksi. Hän palaa muistoissaan taaksepäin hetkeen, jolloin hän oli Cannesissa esittelemässä Ufot ja paranormaalit ilmiöt -sarjaansa. Täyteen pakkautuneen lehdistötilaisuuden yleisössä istui muuan Chris Carter, sittemmin Salaiset kansiot -tv-sarjan isänä tunnetuksi tullut paranormaalin ystävä. Uusin elokuva af Grannilta on näkemättä, mutta sarja on toki tuttu.

”Carterilla puolet sarjasta oli juuri ihan samoja ilmiöitä kuin minulla ja toinen puoli ihan huuhaata, mitä ne rupesi venyttämään. Se on yleensä Hollywoodin syntinä”, hän kertoo.

Mikä sitten on tarkempi selitys sille, ettei af Grann usko Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvan uppoavan yleisöön juuri nyt? Ajoitus on väärä, hän selittää.

”Viimeisten viiden vuoden aikana globaaliset ilmiöt ovat muuttuneet ja muuttuvat vielä hurjempaa vauhtia. Ihmiset katsoo mieluummin jotain – uskoisin näin – Big Brotheria tai Idolsia. Se on eräänlaista älyllistä tylsistyttämistä kauheuden keskellä.”

Eikä elokuvan ydinviesti ”parantakaa tapanne tai muuten” vakuuta häntä.

”Ufouskovaisten huuhaata koko homma. Meidän pitää siivota oma porstuamme”, hän lyttää.

”Mullahan nää sightingit ei ole mikään ilmiö, vaan niitä on jatkuvasti. Jos joku on nähnyt ufon, sanon että ’sehän on ihan kiva’. Odotan vain, että miten pitkälle he katsoo, kunnes suuri nollaus tapahtuu tällä planeetalla ja he ilmestyy suurella laivueella.”

Lue Päivä jona maailma pysähtyi -elokuvan arvostelu Kaistalta torstaina 11. joulukuuta.