Uusimmat

Haastattelu: Käsikirjoittaja Johanna Sinisalo

29.10.2006 19:24 Olli Sulopuisto

Johanna SinisaloJohanna Sinisalo on Finlandia-palkittu kirjailija, jonka leipätyö löytyy kuitenkin television puolelta. Hän on kirjoittanut muun muassa Salattuja elämiä, Kotikatua ja Käenpesää sekä ensi syksynä MTV 3 -kanavalla esitettävää Sydänjää-sarjaa. Tampereella asuva Johanna Sinisalo työstää parhaillaan Rautataivas-elokuvan lisäksi Muumi-sarjakuva-albumin käsikirjoitusta sekä televisiosarjaa, joka on sen verran alkuvaiheessa, ettei siitä sovi vielä puhua. Häneltä on juuri ilmestynyt romaani Lasisilmä. Sinisalo kertoi Kaistalle, miksi hän valitsi television, ja mikä on hänen roolinsa Star Wreckin tekijöiden tulevan Rautataivas-elokuvan tekoprosessissa.

Vuonna 1995 aloitettu tv-sarja Elämän suola oli Johanna Sinisalon uran käännepiste. Sitä ennen hän oli työskennellyt mainosalalla viitisentoista vuotta ja alkanut saada siitä kyllikseen. Sinisalo oli kirjoittanut tv-ohjelmia aiemminkin, mutta Elämän suola oli niin iso urakka, että samaan aikaan oli hankala tehdä muuta työtä.
”Piti tehdä valinta, kumpaa tekee. Televisio oli epävarmempi ja satunnaisempi ala, mutta sieltä minulla oli paljon opittavaa. Päätöksestä tuli oikeastaan aika helppo”, hän kertoo.
Kun säännöllinen päivätyö jäi pois, vapautui omallekin kirjoittamiselle enemmän aikaa. Päätöksen tekemistä auttoi sekin, että mainosalalla työskennellessään hän oli ehtinyt maksaa opinto- ja asuntolainat pois, joten tulojen epäsäännöllisyys ei haitannut. Nyt, vuosikymmentä myöhemmin Sinisalo vakuuttaa olevansa valintaansa tyytyväinen.
”En ole turvallisuushakuinen ihminen. Minulle on tärkeämpää kokea uusia asioita kuin saada säännöllistä liksaa.”
”Eihän se vapaan kirjailijan elämä pelkkää linnunlaulua ole, mutta kun räntäisenä marraskuun aamuna muut rämpii bussipysäkille, käännän hyvin mielelläni kylkeä tai tassuttelen työhuoneeseeni tukka iloisesti kampaamattomana”, hän nauraa.

Scifipiireissä kirjallisen kasvatuksensa saanut Sinisalo leikittelee kirjoissaan usein niiden rakenteella. Ennen päivänlaskua ei voi sisältää sitaatteja tietosanakirjoista, Lasisilmä puolestaan matkii käsikirjoituksen formaattia.
Televisiossa hän on sen sijaan työskennellyt muodoltaan varsin konservatiivisten sarjojen parissa. Viekö telkkari kokeilunhalun vai mikä oikein selittää eron?
Sinisalon mielestä kahden erilaisen taidemuodon vertaaminen toisiinsa tällä tavoin ei ole järkevää. TV-ohjelman tekeminen on kalliimpaa kuin kirjan kirjoittaminen, mistä seuraa, että telkkariin haetaan tekstejä, joilla olisi mahdollisuus menestyä kaupallisesti.
”Nämä kaksi asiaahan eivät sulje toisiaan pois. Erittäin kokeellinen sarja voi olla suuri menestys. Vaikka Lars Von Trierin Riget [Valtakunta] on tosi hieno sarja eikä todellakaan tavanomainen. Se on paraatiesimerkki siitä, että tv-sarjaformaatissa voi tehdä todella huikeita asioita”, Sinisalo kertoo.
”Valitettavasti Suomen markkinoilla ei ole kovin suurta tilausta erityisen kokeilevalle tai uudistavalle televisio- tai elokuvamateriaalille.”

Sinisalon uusin aluevaltaus on elokuva. Hän käsikirjoittaa Star Wreckin tehneiden Samuli Torssosen ja kumppaneiden uuden Rautataivas-elokuvan. Leffaa ideoidaan yhdessä, jonka jälkeen Sinisalo takoo ryhmän ajatukset konkreettiseen muotoon. Lisäapua saadaan netissä toimivasta Korpinpesä-systeemistä, jonka tarkoituksena on koota nettiyhteisen
voimavarat yhteen paikkaan ja hyödyntää sitä mahdollisuuksien mukaan.
”Vaikka pojat ovat vasta aloittelijoita elokuvan tekemisen saralla, se ei tarkoita, että he olisivat tietämättömiä tai naiiveja. Minun ei tarvitse pitää palopuheita siitä, että elokuvan hahmojen tulisi olla kolmiulotteisia”, Sinisalo selittää.
Star Wreckin toimivuus perustui siihen, että katsojat tunsivat parodian kohteet, Star Trekin ja Babylon 5:n. Rautataivas on alusta loppuun omaa kehitelmää, eli sen on seisottava omillaan.
”Käsikirjoituksen tekninen puoli, rakenne ja ammattimaisuus ovat tässä ihan eri asemassa. Uskon, että se on yksi syistä, jonka takia minut valittiin. Yksi tärkeimpiä tehtäviäni on kuitenkin säilyttää poikien anarkistinen asenne. Tässä ei ole tarkoitus tehdä Johanna Sinisalo -elokuvaa.”
Elokuvan tarina on melko valmis ja ennen vuodenvaihdetta pitäisi saada valmiiksi synopsis, jonka perusteella tuotannon suunnittelua voisi jatkaa. Sen tarkempia aikatauluja ei ole vielä lyöty lukkoon, koska moni asia on avoinna – ei vähiten rahoitus.
Vaikka kyseessä on ensimmäinen Sinisalon kirjoittama koko illan elokuva, ei askel tv-sarjoista pidempään muotoon pelota. Hän vertaa sitä siirtymistä novelleista romaaneihin.
”Elokuva on luonnollisesti formaattina hyvin vaativa. Realiteetti kuitenkin on, että jokainen, joka haluaa sellaisen tehdä, joutuu joskus kirjoittamaan sen ensimmäisen pitkän elokuvan.”

Kuva: Heini Lehväslaiho

Muropaketin uusimmat