Uusimmat

Haastattelu: Kimmo Pohjonen, Jadesoturi-elokuvan säveltäjä

31.08.2006 08:01 Olli Sulopuisto

Kluster: Kimmo Pohjonen ja Samuli KosminenAJ Annilan ohjaama Jadesoturi saapuu teattereihin lokakuun 13. päivä. Kalevalaista mytologiaa ja hongkongilaista wushua yhdistelevän elokuvan ääniraidasta vastaavat suomalaisia perinnesoittimia ennakkoluulottomasti käsitelleet Kimmo Pohjonen ja Samuli Kosminen. Elokuvantekijöiden yhteistyö sai alkunsa kuin elokuvissa ikään, kun levykauppias lykkäsi ohjaajalle levyn kouraan. Kimmo Pohjonen kertoo, mitä sen jälkeen tapahtui.

”Ohjaaja AJ Annila kertoi levykauppiaalle elokuvasta, jota oli tekemässä, jolloin kauppias oli suositellut hänelle Kalmuk-levyämme”, Pohjonen muistelee viime syksyä.
Annila oli kerrasta myyty ja halusi välittömästi Pohjosen huolehtimaan soundtrackista. Pohjonen puolestaan halusi mukaan myös muusikko Samuli Kosmisen, jonka kanssa hän on tehnyt paljon yhteistyötä jo aiemmin. Kahdestaan urakka olisi helpommin hallittavissa.
”Musiikkia oli yli 80 minuuttia, että olihan se valtava työ säveltää ja soittaa. Että se saatiin yleensäkään tehtyä, vaati olemassa olevaa konseptia, jota saattoi käyttää.”
Ensimmäisessä tapaamisessa ohjaaja ja tuottaja kertoivat elokuvasta ja näyttivät valmista kuvamateriaalia. Seuraavan kerran tapaaminen järjestettiin Pohjosen työhuoneella Kaapelitehtaalla, jossa tämä soitti ensimmäisiä demoja ja soundi-ideoitaan. Isotöinen elokuvaurakka epäilytti kuitenkin vielä. Hän ei ollut aivan varma, halusiko sitoutua niin aikaa vievään projektiin.
”Siinä vaiheessa AJ oli niin vakuuttunut, että sanoi kuristavansa mua kurkusta, jos en lähde mukaan”, Pohjonen nauraa.

Kimmo PohjonenPohjonen luki käsikirjoituksen ja piti siitä paljon, mutta mietti silti, että lopputulos voisi mennä syteen tai saveen. Eräs syy Jadesoturin soundtrack-tarjouksen hyväksymiseen olikin se, että Annila ei tahtonut täyttä kurssinvaihdosta, vaan lisää samanlaista.
”Fantasiamaailmassa tapahtuva ja Kalevalaan liittyvä rakkaustarina sopi aika hyvin siihen mielikuvaan, millä minä ja Samuli Kosminen tehdään musiikkia.”
Niin musiikin kuin elokuvan taustalla on vahva perinne, jota käsitellään ei-perinteisellä tavalla. Originellia musiikkia originelliin elokuvaan, kuten Pohjonen itse yhdistelmää kuvaa.
”Me on tutkittu aika paljon uusia soundimaailmoita, joita haitareista voisi löytyä. Sen kanssa on tehty töitä kymmeniä vuosia ja tuntui, että tässä leffassa se voisi toimia.”
”Oikeastaan tämä on se juttu, mitä on tehty viime vuodet. Me haluttiin, että jouset ei ole ihan perinteisiä, vaan manipuloida soundeja ja hakea uusia soittotyylejä. Tein sitä projektia muutenkin tässä samalla, joten ne kulkivat käsi kädessä”, Pohjonen sanoo.

Elokuvan musiikin runkona on vahva lyömäsoitinmaailma, jonka päällä soivat niin akustinen kuin elektroninen haitari ja Proton String Quartetin jouset. Mukana on myös Pohjosen vokaalisuorituksia, joiden osuus kasvoi isommaksi kuin oli aluksi ajateltu.
”Mitä pitemmälle mentiin, sitä enemmän alkoi tuntua, ettei kannata mennä merta edemmäs kalaan. Meidän soundimaailma on periaatteessa aika rikas ja laaja”, Pohjonen kuvailee.
Ensimmäiset kappaleet syntyivät mutu-pohjalta, sen jälkeen, kun Pohjonen oli lukenut käsikirjoituksen kerran ja jutellut ohjaajan kanssa.
”Yllättävän iso osa siitä on päätynyt leffaan. Paljon sellaistakin, jota ei tehty varta vasten kuvaan. Niinhän se menee, että täytyy yrittää luottaa vaistoihinsa, kun ei ole materiaalia.”
Elokuvan leikkaus lukittiin toukokuussa ja musiikin piti olla valmiina kesäkuussa. Niinpä touko-kesäkuu kuluikin ”lupsakkaan nopeasti”, eikä ylimääräistä aikaa juuri jäänyt. Prosessi sujui kuitenkin hyvin, nauhoituksissa ei tullut ongelmia ja musiikkia koskevat ehdotukset menivät läpi ohjaajalle.
”Me mietittiin Samulin kanssa moneen kertaan, että miten olisi käynyt, jos ongelmia olisi tullut. Kusessahan siinä olisi oltu”, Pohjonen kertoo.