Uusimmat

Haastattelu Laura Birn nousi Foundation-scifi-sarjan fanisuosikiksi – ”En muista nähneeni tällaista hahmoa aiemmin”

27.11.2021 09:20 Aki Lehti

Laura Birn esittää yhtä päähenkilöistä Isaac Asimovin Säätiö-tieteisklassikoihin perustuvassa tv-sarjassa. Foundationista suunnitellaan kahdeksan vuoden mittaista kokonaisuutta. Toisen kauden kuvaukset ovat jo käynnissä.

Apple TV+ -sarja Foundationin kymmenen jaksoa sisältävä ensimmäinen kausi alkoi suoratoistopalvelussa jo pari kuukautta sitten. David S. Goyerin pääpäsmäröimää tieteiskirjallisuuden klassikkoon perustuvaa sarjaa on esitetty palvelussa jakso per viikko -tahtia. Isaac Asimovin Säätiö-kirjan ja sen jatko-osien kertomus on valtavan monisyinen, joten tv-adaptaatio eroaa alkuperäistarinasta osittain paljonkin.

Nyt kun kauden kaikki jaksot on esitetty, niin Foundationissa ison roolin näyttelevä Laura Birn voi puhua sarjasta vapaammin.

Birn hoiti Foundation-promovelvollisuutensa jo aiemmin, mutta lupasi ystävällisesti Muropaketille juttutuokion, jota jouduttiin säätämään jonkin verran. Kiireisen aikataulunsa yksityiskohdista näyttelijä ei saa paljastaa juuri mitään.

Birn on ollut jo jonkin aikaa jälleen Irlannissa, jossa käynnissä ovat Foundationin kakkoskauden kuvaukset. Reilun parin vuoden aikana Birn on joutunut pitämään jättiproduktion yksityiskohdat salassa.

– Ekan kauden kuvaukset aloitettiin jo syksyllä 2019. Koronapandemian takia pidettiin noin kahdeksan kuukauden paussi. Kuvaukset käynnistyivät uudelleen vuosi sitten syksyllä ja jatkuivat aina viime huhtikuuhun saakka. Viimeisen pätkän koko kuvausryhmä eli koronakuplassa, oikein kunnon Säätiö-tyhjiössä Irlannin ollessa lockdownissa, Birn muistelee.

– Turvatoimet ovat edelleen mittavat ihan perusjutuista alkaen. Meidät testataan kolmesti viikossa, kontaktit pyritään pitämään minimissä ja koko ryhmä tekee kaikkensa, että kuvauksia voidaan jatkaa.

Laura Birn on noussut Foundation-näyttelijöistä aivan ansaitusti fanisuosikiksi. Hänen roolinsa ikivanhana androidina lienee sarjan haastavin. Birn on keisarikloonikolmikon apulainen Eto Demerzel, 20 000 vuotta elossa ollut kyborgi.

Moraalin ja ihmisyytensä kanssa kamppailevia robottihahmoja on nähty tieteistarinoissa vaikka kuinka paljon, mutta Demerzelissä on tavallista enemmän syvyyttä. Hänen kertomustaan määrittävät myös hengellisyys ja jopa uskonto. Lisäksi hän on äitihahmo yhä uudestaan kloonattaville keisareille – androidi joka ei ole yksiselitteisesti hyvä tai paha.

Blade Runneria lainatakseni Demerzel on tietyllä tavalla ”More human than human”. Hahmo lienee Birnin uran hankalimpia?

– Mikäs sen parempaa näyttelijälle kuin loputon määrä kysymyksiä, joita pallotella, Birn naurahtaa.

– En muista nähneeni Demerzelin kaltaista hahmoa aiemmin. Androidi on keisareille äiti, kumppani, neuvonantaja, opettaja ja saattohoitaja. Aina uuden kloonivauvan syntyessä Demerzel tietää näkevänsä myös tämän kuoleman. Androidilla on ohjelmointinsa, jota on pakko noudattaa, mutta hän on elänyt vuosituhansia. Kokemukset ja kohtaamiset jättävät koneeseenkin väkisin jälkiä, mikä ikinä hänessä muuttuukaan, oli se sitten sielu, henki tai jokin muu.

Säätiö-kirjat ja sen jatko-osat kertovat monimutkaisen, tuhat vuotta kattavan valtavan kertomuksen, jonka kääntäminen suoraan tv-sarjaksi on mahdotonta. David S. Goyerin luoma Foundation-adaptaatio eroaa alkuperäistarinasta paikoin radikaalistikin. Kantavat ideat ovat silti samoja.

Mukana on miljoonista planeetoista koostuva galaktinen imperiumi, jonka yhteiskuntien kohtaloiden ja kertomusten skaalaa on tiivistetty. Pohdinnan sijaan tarina keskittyy lähinnä henkilöhahmoihin, joiden kautta syvälliset ajatukset tuodaan julki. Birn tunnustaa, ettei ollut lukenut Säätiö-kirjoja ennen kuin haki roolia jättisarjassa.

– En ole koskaan ollut scifi-orientoitunut, eikä Säätiö ollut tuttu. Isaac Asimovin nimen olin kuullut, mutta kysyin isältäni että kukas tämä oikein olikaan. Hän oli tietysti asiasta aivan innoissaan. Kirjoja lukiessani tajusin niiden sovittamisen sarjaksi olevan todella vaikeaa. Kaikkien miellyttäminen ei ole mahdollista, eikä edes kiinnostava lähtökohta, ei tässä sarjassa tai missään taiteessa.

– Rakastan sarjan luoja Goyerin pieteettiä ja intohimoa, sekä hänen uskallustaan tarttua projektiin, joka ei taatusti kelpaa jokaiselle Säätiö-fanille. Kirjoissa hahmot ovat järjestäin valkoisia keski-ikäisiä miehiä, jotka keskustelevat vallasta, ihmiskunnan tulevaisuudesta ja yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa historian kulkuun. Ne ovat universaaleja kysymyksiä, joten tietysti nykyversiossa on mukana myös naisia ja ei-valkoihoisia hahmoja.

Foundation

Jo ykköskauden loppua kohden Demerzel nousee yhä tärkeämpään rooliin. Laura Birn kertoo, ettei tiedä kaikkea tulevaa, eikä seuraavien tuotantokausien yksityiskohtaisia juonenkäänteitä. Ne tietää vain ja ainoastaan Foundationin luoja, pääpäsmäri ja showrunner Goyer, joka on miettinyt ja suunnitellut kaikkien hahmojen tarinat loppuun asti. Goyer on Säätiö-kirjasarjan intohimoinen fani, jolle sarja on unelmaprojekti. Birnin mielestä Goyer on juuri oikea ihminen tekemään Foundationia.

– Goyer ohjasi yhden jakson, käsikirjoitti niistä useita ja valvoi koko writers roomia. Hän oli myös kuvauspaikalla joka päivä. En tiedä montako tuntia Davidilla on päivässä enemmän kuin meillä muilla ja miten hänellä riittää aikaa kaikille. Pienimpäänkin kysymykseen saa aina vastauksen.

– Normaalina kuvauspäivänä kaksi eri kuvausryhmää teki töitä samaan aikaan. David seurasi ja valvoi molempia toimistonsa monitoreista, keskusteli samaan aikaan Los Angelesissa olevien tuottajien ja käsikirjoittajien kanssa sekä suunnitteli tulevia jaksoja toisten ohjaajien kanssa.

Birn ei luonnollisesti lue mitä hänestä netin foorumeilla ja somealustoilla kirjoitetaan, eikä tiennyt Demerzelin olevan fanisuosikki. Birnin hahmoa ja erityisesti hänen näyttelijäntyötään ylistetään esimerkiksi sarjan Reddit-sivuilla. Hahmoon tehdyistä muutoksista huolimatta Demerzelistä vaikuttavat diggaavan kaikki. Vakuuttuneita ovat niin sarjasta pitävät kuin sitä ehkä vain velvollisuudentunnosta katsovat kirjojen superfanit. Muille kuin suomalaiskatsojille Birn vaikuttaa tupsahtaneen julkisuuteen melkein kuin tyhjästä.

– Hauskaa ja ihanaa kuulla. En seuraa mitä minusta kirjoitetaan, haluan suojella itseäni netin arvaamattomuudelta.

Muropaketin Foundation-arviossani kehuin erityisesti Birnin taitavaa suoritusta. Mainitsin myös hänen ajoittain heikosti kuuluvan suomiaksenttinsa sopivan rooliin mainiosti. Suomiklangia ei Demerzelin puheesta bongaa, jos sitä ei tajua etsiä. Luonnollisesti monotoninen ääntämisemme lienee mainio lähtökohta kehittäessä puhetyyliä robotille?

– Suomen kieli ole mikään maailman melodisin kieli. Rakensin Demerzelille oman äänen, mutta on se tietenkin mahdollista, että sieltä taustalta kuuluu suomalaisuuteni.

Fanipalautteesta Birnin sietää olla ylpeä. Foundationissa hänen vastanäyttelijöinään ovat muun muassa Jared Harris, Lee Pace, Terrence Mann ja Leah Harvey. Kirjoissa kertomus loikkii ajassa jopa satoja vuosia eteenpäin sivua kääntäessä ja päähenkilöt vaihtuvat aika ajoin. Sarjassa osan näyttelijöistä ja hahmoista on tarkoitus olla mukana koko tuhatvuotisen tarinan ajan.

Heistä yksi on tietysti Birnin Demerzel. Sarjaan kirjoitetun kloonausjuonikuvion kautta myös eri ikäisiä keisareita esittävät Pace, Mann ja Cassian Bilton voivat esiintyä niin monella kaudella kuin sarjaa vain tehdään.

Birnin täytyy taas pitää pitkään suunsa supussa tulevan kakkoskauden tapahtumista. Ensimmäisen kauden perusteella Demerzelin rooli vain kasvaa jatkossa. Jo nähdyissä jaksoissa Birnin nimi seisoo alkuteksteissä viidentenä. Mahtaako se lävähtää jo kakkoskaudella ruutuun vaikkapa kolmantena?

– Sen verran voin paljastaa, että opin David Goyerilta uuden termin ensimmäisellä kaudella. Hän kuvaili Demerzeliä ja hahmon juonikuviota sanoilla ”slow burn”. Eli androidista tulee pikku hiljaa tärkempi osa kokonaisuutta, ja katsoja alkaa vähitellen tajuta miten Demerzelin mysteeri keriytyy auki. Uskon että myös kakkoskauden kuvauksista tulee hauskaa. Materiaali on taas todella kiinnostavaa.

Birn on mieluusti valmis näyttelemään sarjan kaikilla kahdeksalla kaudella, jos Apple vain tekee sitä alkuperäissuunnitelman mukaan niin monta. Hän ei mieti miten monen vuoden projekti mahdollisesti vaikuttaisi hänen uraansa, koska on jo päässyt tekemään niin paljon kaikenlaista. Jos Foundation-jättiprojekti toteutuu kokonaisuudessaan, niin Birn ei silti usko tai pelkää olevansa loppuelämänsä pelkkä Demerzel.

– Herään aamuisin äärettömän iloisena, koska saan lähteä tekemään työtä jota rakastan. Olen näytellyt niin erilaisissa jutuissa, etten mieti yhden roolin vaikutusta. Näen Demerzelin mahdollisuutena, en uhkana, Birn nauraa.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat