Uusimmat

Haastattelu: Lauri Laukkanen tekee Volume-supersankarileffaa Deadpoolin jalanjäljissä

12.08.2016 09:16 Akseli Heikkilä

Suomessa tehdään tällä hetkellä kahta supersankarielokuvaa. Rendel on jo jälkituotannossa, ääniaaltoja hallitsevasta sankarista kertova Volume vasta tekeillä. Supersankaribuumista huolimatta ohjaaja Lauri Laukkanen vakuuttaa tekevänsä elokuvaa tarina edellä.

Volumen kotisivuilta ei löydy vielä kuin linkit sosiaalisiin medioihin ja YouTuben puolelle. Niiltä löytyy kyllä kuva- ja videomateriaalia (paitsi YouTubesta, jonka videosaldo on nolla), mutta verrattain vähän tarkkaa tietoa itse elokuvasta. Näin ollen Dome.fi marssi suoraan Lauri Laukkasen (kuvassa oikealla) pakeille. Hänelle Volume on paitsi pitkäaikaisten haaveiden toteuttamista, mutta myös askel pitkien elokuvien pariin. Tähän asti hänet on tunnettu mainosohjaajana ja valokuvaajana.

Volumen isä Laukkanen ei kuitenkaan ole. Se kunnia kuuluu aivan eri yhteyksistä tutuksi tulleelle Rudi Rokille (kuvassa vasemmalla).

Miksi Volume-elokuva tehdään, Lauri Laukkanen?

– Tässä elokuvassa kohtaavat monen työryhmään kuuluvan ihmisen tavoitteet ja unelmat. Itse olen tehnyt paljon mainosvideoita ja olen jo jonkin aikaa halunnut siirtyä pitkän elokuvan puolelle. Ohjasin vuosi sitten My Dear Friend -joululyhytelokuvan, joka näytettiin Maikkarilla yhdeksän kertaa. Aku Louhimies näki filmin ja otti yhteyttä. Tämä avasi ovia leffapuolelle. Vuoden alusta lähtien olen etsinyt ja kehitellyt leffaideoita käsikirjoittajien kanssa. Kun tubettaja, koomikko ja beatboxaaja Rudi Rok esitteli minulle idean Volumesta, tiesin heti löytäneeni oikean leffan. Volumesta löytyivät ne elementit, joita elokuvalta hain. Genre iskee minuun, ideassa on oma kulma ja leffalla potentiaalia menestyä Suomen rajojen ulkopuolella.

Rudi Rokilla ei ole aiempaa elokuvanäyttelijäkokemusta. Miksi hänellä on päärooli Volume-elokuvassa?

– Itse asiassa Rudilla on rooli Jesse Haajan ensi vuonna ensi-iltansa saavassa Rendel-elokuvassa. Rooli on aika pieni, enkä osaa sanoa siitä enempää. Rudi on myös tehnyt töitä teatterin puolella. Hän on opiskellut näyttelemistä Los Angelesissa. Rudi on Volume-elokuvan ”isä” ja mies koko konseptin takana. Hän pystyy heittäytymään rooliinsa todella hyvin. Rudi on sellainen jätkä, joka ottaa homman kuin homman haltuun. Hän oli Suomen johtavia breakdance-tanssijoita, kunnes selkä hajosi. Tämän jälkeen Rudi alkoi kehittää itseään stand up -koomikkona. Haave näyttelijän ammatista on kulkenut hänellä mukana koko ajan. Rudi ansaitsee roolinsa tässä elokuvassa.

Volume

Miksi olette roolittaneet elokuvaan ammattinäyttelijöiden sijasta niin paljon räppäreitä, tubettajia ja hunkstanssijoita?

– Media on kirjoittanut meidän räppärirooleista. Oikeasti he ovat vain vierailemassa. Kun räppäri Tuomas Kauhanen ilmoittaa Instagramissa näyttelevänsä elokuvassa, media tarttuu siihen. Kiinnostus ei ole niin suurta jos näyttelijä tekee somepäivityksen, jossa kertoo saaneensa roolin elokuvasta. Se on aika itsestään selvää. Volumen päärooleissa on pelkästään ammattinäyttelijöitä. Ensimmäisessä kuvausjaksossa meillä oli mukana Kalle Lamberg, Alina Tomnikov, Tobias Zilliacus, Jaakko Saariluoma ja Kari Ketonen. Toki meillä on tosi vahva somekulma ja Rudilla on sometausta, joten totta kai haluamme tuoda sitä mukaan. Tulevana viikonloppuna meillä on Tubeconissa konseptiesittely, jossa julkistetaan Volumen ensimmäinen traileri ja joukkorahoituskampanja. Se on nykypäivää.

Miksi haluat tehdä juuri supersankarielokuvan?

– Genre on kiinnostava. Eikä haittaa yhtään, että nyt on meneillään supersankaribuumi. Päinvastoin, se helpottaa kovasti esimerkiksi rahoituksen saamista ja elokuvan kiinnostavuusarvoa. Tällä elokuvalla on mahdollisuus menestyä myös ulkomailla. Kansainvälinen potentiaali on tärkeää minulle. Emme voi kilpailla Hollywood-leffojen kanssa efekteillä tai suurilla budjeteilla, joten tarina edellä teemme elokuvaa. Haluan tehdä omannäköisen supersankarielokuvan. Tarinan ydin on tärkein. Pitää olla hahmo josta välittää. Supervoimat ovat vain suola ja pippuri.

Kuka on kirjoittanut Volumen käsikirjoituksen?

– Minun ja Rudin lisäksi käsikirjoitustiimissä on mukana pääkäsikirjoittajana Aki Parhamaa ja hänen käsikirjoituspartnerinsa Anders Vacklin.  Viimeksi mainittu on kirjoittanut Käsikirjoittamisen taito -kirjan [yhdessä Janne Rosenvallin kanssa – toim. huom.], joka julkaistiin viime vuonna. Tapaamme tämän tiimin kanssa joka viikko ja kukin meistä antaa oman panoksensa käsikirjoitukselle.

Kertoisitko vähän siitä millainen sankari Volume on?

– Volume on ääniaaltoja kontrolloiva supersankari, jonka tulee leffan aikana oppia hallitsemaan kykyjään. Hän saa vastaansa kuuron superrikollisen, joka pesiytyy yhteiskunnan rakenteisiin ja pääsee aiheuttamaan tuhoja. En viitsi vielä hirveästi paljastaa hahmosta, mutta kokonaisuutena Volume on jännittävä, ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin pureutuva elokuva omalla persoonallisella twistillä.

volume-1

Millaisia esikuvia Volumella on?

– Tiivistetysti voisi sanoa, että Deadpool-elokuvan komiikka kohtaa Daredevil-sarjan realistisuuden. Daredevil saattaa väsyä kesken tappelun ja sankaria todella sattuu, jos häntä lyödään kovaa. Se kipu välitetään myös katsojalle. Daredevil ei ole voittamaton, kuten monet supersankarit ovat. Se on kiinnostavaa. Deadpool-elokuva ei välttämättä kokonaisuutena ole paras mahdollinen supersankarileffa, mutta pidän tavasta, jolla eeppisenä ja dramaattisena pidettyyn genreen oli tuotu huumori mukaan. Deadpool oli ohjauksellisesti ja käsikirjoituksellisesti mielenkiintoinen. Leffan ajan Deadpool tietää, että sitä kuvataan ja hän kommentoi tapahtumia kameralle. Rudi on stand up -koomikko, joten huumorielementin tuominen elokuvaan oli luontevaa.

Kuka on esikuvasi elokuvaohjaajana?

– Christopher Nolan on minun lempielokuvaohjaajani. Olen katsonut Dark Knight –leffat useaan kertaan ja etsinyt tapaa, jolla rikkoa kerronnallista narratiivia ja saada oma kulma supersankarielokuvaan. Se on haaste, jonka haluan ottaa vastaan. Vaikka Dark Knight -trilogia on loistava, tärkein elokuvantekoon liittyvä henkilökohtainen referenssi Nolanin elokuvista on kuitenkin Inception. Siinä on todella paljon nokkelia ajatuksia. Pidän elokuvista, joissa pitää ajatella.

Millainen on Volume-elokuvan miljöö? Mihin kaupunkiin, maahan tai paikkaan se sijoittuu?

– Emme varsinaisesti mainitse mitään tiettyä tapahtumapaikkaa tai maata. Leffan miljöö ei ole tunnistettavasti Suomi tai Helsinki. Se on oma kuvitteellinen kaupunkinsa. Tavoite on kuvata materiaalia myös Suomen ulkopuolella ja hakea kansainvälistä fiilistä.

Mainitsit aikaisemmin, ettette voi kilpailla efekteillä tai budjeteilla. Mikä on elokuvan budjetti ja miten se rahoitetaan?

– Tuotantoa tehdään askel kerrallaan. Me rahoitamme elokuvan eri osissa ja monilla eri tavoilla. Esimerkiksi joukkorahoitus yksi osa. Lisäksi meillä on tosi paljon neuvotteluja eri yritysten, yrittäjien ja sijoittaen kanssa. Ydintiimiin kuuluu kaksi sarjayrittäjää. Pohdimme paljon miten leffamaailma ja yritysmaailma voisivat kohdata luontevasti. Tällä hetkellä käsikirjoitus pohjaa budjettiin, joka on tavallisen kotimaisen elokuvan luokkaa, mutta pidämme ovet auki. Jos saamme mukaan kansainvälisiä rahoittajia summa voi toki vaihdella.  Seuraavat pari kuukautta kertovat aika paljon millainen budjetti tulee olemaan.

volume-2

Olette sanoneet että, ette usko ”perinteisiin rahoitusmalleihin”. Mikä on synnyttänyt tällaisen mielipiteen?

– Perinteinen tapa toimii varmasti, mutta meidän rahoitusmalli on hyvin epäperinteinen. Meidän tapa tehdä elokuvaa on aika vauhdikas, emme voi alkaa odottamaan rahoitushakemusten deadlineja. Meidän tiimissä on monta yrittäjää ja tukirahojen hakeminen on kaikille aika vieras käsite. Emme ole tottuneet tekemään töitä sillä tavalla. Haemme joustavampaa mallia, jossa kontrolli on enemmän itsellä. Esimerkiksi mainitsemani joukkorahoituskäytäntö tuo yhteisöllisyyttä ja supersankarileffat eivät olisi mitään ilman faneja. Haluamme alusta pitäen rakentaa leffaa yhdessä fanien ja elokuvan ympärille syntyneen yhteisön kanssa.

Volume ei perustu sarjakuvaan, eikä sillä sitä kautta ole valmista fanipohjaa. Facebook-sivullakin on vasta reilut tuhat tykkääjää. Miksi yleisö kiinnostuisi tuntemattomasta sankarista?

– Meneillään oleva supersankaribuumi on meille tärkeä. Ihmiset jotka eivät ole koskaan lukeneet sarjakuvia ovat tänä päivänä kiinnostuneita sarjakuvaleffoista. Meidän hahmo on lähtökohtaisesti kiinnostava koska on supersankari. Toki teemme kovasti töitä, että yleisö ottaisi sankarin omakseen ennen elokuvan ensi-iltaa. Aiomme tehdä somevideoita, ehkä julkaisemme tulevaisuudessa sarjakuviakin, kuka tietää. Tavoite on rakentaa Volume-brändi, eli ei pelkästään elokuvaa, vaan kaikkea mahdollista sankareihin liittyvää.  Jesse Haajan Rendel-elokuva on saanut hyvin näkyvyyttä ja omalta osaltaan auttaa meitä todella paljon Suomessa mutta myös maailmalla. On poikkeuksellista, että Suomessa tehdään kahta supersankarileffaa samaan aikaan. Suomesta voisi tulla seuraava Marvel-pesäke, sellainen Nordic Superheroe Movies -keskittymä.

Kuten itsekin sanoit supersankarileffat ovat nyt kovin trendikkäitä. Mikä on teidän suhde varsinaisiin supersankarisarjakuviin, jotka ovat koko elokuvalajityypin perusta?

– Olen kai sen verran nuori, että en ole päässyt kovin syvälle sarjakuvien maailmaan. Kiinnostus supersankareihin on tullut minulle nimenomaan elokuvien puolelta. Mummolassa olen lukenut Mustanaamio-sarjakuvia, mutta sen jälkeen sarjakuvalukeminen on ollut Aku Ankka -osastoa. Lucky Lukea ja Asterix & Obelix -albumeita olen kyllä lukenut.

Supersankarileffat pyrkivät jatkuvuuteen. Kai teillä on jo nyt suunnitelmia jatko-osasta?

– On, totta kai. Synopsis ja paljon ajatuksia jatkosta on valmiina. Esimerkiksi yrityksiä kiinnostaa jatkuvuus. Iron Sky on hieno esimerkki miten homma on saatu jatkumaan pitkään.

Tubecon 2016 Hartwall Arenalla 12.–13.18.2016.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat