Uusimmat

Haastattelu: Mikä ihmeen cosplay? (osa 1/2)

19.01.2009 09:12 Muropaketin toimitus

Cosplay eli costume play eli kosupure eli pukuilu. Siinä muutama termi, jotka selittävät, miksi näet kadulla pieniä sinisiä prinsessoja tai sarjakuvasotureita. Cosplay on lyhyesti sanoen harrastus, jossa ihmiset pukeutuvat fiktiivisiksi hahmoiksi. Nämä hahmot voivat olla sarjakuvista, elokuvista, peleistä tai musiikista – tätä nykyä ne valitaan yhä useammin japanilaisen animen ja mangan parista.

Harrastus ei ole uunituore, esimerkiksi suomalaisen Ropecon-roolipelitapahtuman yhteydessä on harrastettu pukuilua jo reippaasti toistakymmentä vuotta. Pukuharrastusta ja live-roolipelaamista (l. larppaamista) ei kuitenkaan kannata liiemmin sekoittaa toisiinsa, sillä ne ovat yhteneväisyyksistään huolimatta kaksi eri asiaa.

Cosplay on huippusuosittua erityisesti Japanissa, mistä se on nykymuodossaan rantautunut Suomeen. Sen juuret ovat kuitenkin Yhdysvalloissa ja tieteissarjoissa – tiedättehän ne tapahtumat, joihin osallistuu satapäin Spockeja, Chewbaccoja ja muutama Darth Vader, ja joille Conan O’Brien ja Simpsonit sitten irvailevat tahoillaan. Nykyisin sci-fi-iklassikot ovat saaneet väistyä japanilaisen mangan ja animen tieltä, ja samalla harrastuksen nörtti-imago on muuttunut värikkäämmäksi.

Cosplay-huuma on edennyt sen verran pitkälle, että pukeutumisesta on järjestetty maailmanmestaruuskilpailuja vuodesta 2005 lähtien World Cosplay Summit -tapahtuman yhteydessä. Toistaiseksi kaikki voitot ovat menneet ulkomaille: kaksi kertaa Brasiliaan ja kertaalleen Italiaan ja Ranskaan. Mittarina on paitsi ulkonäkö (puku, kampaus, maskeeraus), myös ilmeet ja eleet, joilla hahmoon eläydytään. Säännöt ovat tiukat: puvut on tehtävä itse ja hahmojen on oltava manga- tai animesarjasta.

Suomi osallistuu vuonna 2009 ensimmäistä kertaa Nagoyassa Japanissa järjestettäviin maailmanmestaruuskisoihin. Edustaja selvisi Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2008 järjestetyssä karsinnassa: kisaamaan lähtevät Iris Rönkkö ja Arttu Seppi, jotka voittivat karsinnan Trinity Blood -sarjan Esther Blanchettin ja Leon Garcia de Asturiasin hahmoilla.

Kaista kävi kysymässä MM-ehdokkailta tarkemmin, mistä oikein on kyse. Aivan ensimmäiseksi piti tietenkin selvittää, miten kaksikko on päätynyt harrastuksensa pariin.

– Cosplay on hauska ja palkitseva harrastus, Iris tiivistää.

– Jo pelkkä puvun tekeminen ja siihen pukeutuminen on palkitsevaa, kun pääsee näkemään omien kätten töitä ja jakamaan sen ilon muiden pukulijoiden kanssa tapahtumissa.

Iris kertoo aloittaneensa harrastuksen viisi vuotta sitten, kesällä 2003.

– Olimme kaverini kanssa lähdössäFinnconiin ja hän sanoi aikovansa cosplayata. Itsellekin iski se innostuksen kipinä ja ensimmäinen puku piti väsätä. Arttu puolestaan sai innoituksen Jyväskylän Finnconissa 2007.

– Ihailin cosplayaajien pukuja. Iriksen vanavedessä sitten innostuin itsekin lähtemään homman mukaan, kun sain Iriksestä puvuilleni tekijän.

Tee-se-itse-harrastus

Olennainen osa cosplayssa on puvun tekeminen itse. MM-parivaljakko on löytänyt sopivan työnjaon ja tekee pukunsa yhteistyönä: Iris ompelee ja Arttu askartelee.

– Ihan hyvä työnjako, kun itse olen vähän tumpelompi mattopuukon kanssa, Iris kertoo. -Tykkään käsitöistä ja olen hieman levoton, joten ompeleminen ja muu ”nyplääminen” ovat hyvää touhua käsille vaikkapa leffaa katsoessa.

Iriksen ja Artun pukujen taustalla on japanilainen Trinity Blood -anime ja -manga: Iriksen puvun esikuvana on Esther Blanchett, siniverinen sankaritar. Valinta oli loppujen lopuksi varsin helppo, sillä Iriksellä oli Estherin puku jo valmiina edellisen kesän Finncon-Animecon -tapahtumasta.

– Halusin osallistua kisaan näyttävällä asulla ja Esther on upein tekemistäni puvuista, joten valinta oli luonnollinen.

Myös Artun valinta, Leon Garcia de Asturias, osui kohdalleen, vaikka valinta tuntui aluksi vaikealta. Röyhkeä, entinen ammattisotilas tuo mielenkiintoisen vastineen Estherille.

– Leon on hahmona minulle täydellinen: iso ja karski mies. Myös hahmojen luonteet, kemiat ja pituusero ovat täydellisiä meille, Arttu sanoo.

Edessä on siis kisamatka Japaniin elokuussa järjestettäviin Cosplayn maailmantapahtumaan ja sen yhteydessä järjestettäviin mm-kisoihin. Iris ja Arttu ovat syystäkin innoissaan.

– Kyllähän tämä on ”cosplay-uran” huippuhetki, Iris kertoo.

– Nyt ei ole varaa hoitaa hommaa ”vähän sinne päin”, vaan pistetään kaikki peliin ja vedetään täysillä viimeiseen asti.

MM-kisoissa edellytetään nimenomaan manga- tai anime-pukuja, vaikka muuten cosplay on varsin vapaamielistä asujen suhteen. Iris ja Arttu olisivat kuitenkin valinneet samat hahmot, vaikka rajoituksia ei olisi.

– Hahmoista on tullut meille hyvin läheisiä, molemmat sanovat.

– Ainakin jälkikäteen on vaikea kuvitella, että olisimme valinneet mitään muuta.

Myös luonne ratkaisee

Cosplayssa ei ole kyse pelkästään pukeutumisesta, vaikka se onkin harrastuksen pääasia. Myös eläytyminen valittuun hahmoon on tärkeä osa harrastusta, ja kilpailussa tämä korostuu entisestään. Mutta kuinka helppoa on eläytyä piiroshahmoon?

– Harjoittelu ei oikeastaan ole sen vaikeampaa, kuin jos kyseessä olisi oikeiden ihmisten näyttelemä hahmo. Trinity Bloodissa hahmoille on luotu selkeät luonteet, jotka tulevat esiin hyvin vahvasti. Kaikenlaisten esitettyjen hahmojen kanssa on tietenkin hieman sävellettävä itse, mutta kun pitää hahmon punaisen langan mielessä, eläytyminen on helppoa.

MM-kisojen yhteydessä järjestetään myös näytösparaati, johon kilpailijat osallistuvat eri asuilla kuin itse kilpailuun. Lisäksi kilpailijoilta toivotaan kolmatta pukua lehdistötilaisuuksiin. Irikselle ja Artulle tämä ei tuota minkäänlaisia ongelmia.

– Paraatipuvut on jo päätetty ja lisäksi teemme kolmannet puvut lehdistötilaisuuksia varten, Arttu kertoo.

– Pressitilaisuuksissa käytämme hieman mukavampia ja käytännönläheisempiä asuja kuin kilpailussa ja paraatissa, jotta jaksamme edustaa paremmin.

Iriksen mukaan puvut ovat kuitenkin vielä salaisuus, ainakin toistaiseksi. Saamme kuitenkin hieman valaistusta aiheeseen:

– Sen verran voin paljastaa, että lehdistötilaisuudessa retroillaan ja paraatissa repäistään räväkästi!

World Cosplay Summit 2009 järjestetään elokuussa Nagoyassa, Japanissa. Iris Rönkkö ja Arttu Seppi kertovat blogissaan pukujen valmistumisesta ja kisamatkastaan osoitteessa http://teamfinland09.livejournal.com/.

Teksti: Henri Lassander
Kuvat: Jussi Sorjonen

Muropaketin uusimmat