Haastattelu: Stone’s War -elokuvan ohjaaja Marko Mäkilaakso

01.08.2007 15:30 | Tatu Junni

Elokuvarintamalta on tänä vuonna kantautunut mielenkiintoisia uutisia. Huhut ovat kertoneet Liettuassa kuvattavasta sotaelokuvasta, jossa Mikko Leppilampi ja joukko ulkomaisia näyttelijöitä pistävät zombeja matalaksi. Samaiset huhut ovat kertoneet jenkki-idoli James van der Beekin taistelevan elokuvassa Leppilammen rinnalla. On tullut aika katkaista huhuilta siivet ja selvittää, mistä tässä Stone’s War -nimellä kulkevassa elokuvassa oikeasti on kyse…

Suomalaisohjaajat eivät ole Aki Kaurismäkeä lukuun ottamatta juurikaan ulkomailla juhlineet. Festivaalipalkintoja ja kunniamainintoja on toki riittänyt mm. Aku Louhimiehen elokuville, mutta varsinaista läpimurtoa ei ole yksikään suomalaisohjaaja kyennyt vielä tällä vuosituhannella tekemään. Puhkihypetetty sankarimme Renny Harlinkin on päätynyt ohjaamaan halpoja räpellyksiä, joista tuorein (The Covenant) päätyi jopa Suomessa suoraan dvd:lle. Suomalaisilla ohjaajilla ei siis mene järin lujaa kotimaamme ulkopuolella.

Takavasemmalta estradille marssii toistaiseksi melko tuntematon Marko Mäkilaakso, jonka esikoisohjaus Stone’s War valmistuu hyvää vauhtia Liettuassa ja Italiassa. Tylsiin puskafarsseihin ja ihmissuhdedraamoihin kyllästyneiden leffafanien iloksi kyseessä on Toiseen maailmansotaan sijoittuva sota / zombie-elokuva, joka valmistuu suomalaisohjaajasta huolimatta kansainvälisin voimin. Elokuvan pääosissa nähdään näyttelijöitä useista eri maista. Joukossa on mm. edellä mainittu Mikko Leppilampi ja ”300”-elokuvan muotopuolispartalaista näytellyt Andrew Tiernan.

Marko Mäkilaakso on ennen Stone’s Waria toiminut mm. musiikkivideo-ohjaajana (mm. Uniklubi, Mighty 44, Tik tak, Antti Tuisku, Indica) ja on myös kansainvälisesti palkittu lyhytelokuva-ohjaaja (Sotilas, World between us). Mäkilaakso on työskennellyt myös 2nd Unit- ohjaajana (Night Beasts) sekä visuaalisena konsultanttina (Poultrygeist) amerikkalaisissa elokuvissa. Lisäksi mies on ohjannut TV-sarjoja (mm. Loman tarpeessa) sekä lukuisia mainoksia ja dokumentteja niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.

Kaista jututti ohjaaja Mäkilaaksoa ja uteli lisätietoja Stone’s Warista…

Stone’s Warista on toistaiseksi netissä tarjolla sangen vähän tietoa. Valotatko hieman elokuvan syntyä: koska kaikki alkoi ja miten?

– Stone`s Warin synty alkoi kaksi vuotta sitten ja hanke kulki silloin toisella nimellä ja tiimillä. Liettuan studio johtaja Ramunas Skikas näki materiaaliani ja sanoi, että haluaisi tehdä elokuvan kanssani ja siitä alkoi leffan ennakkomyynti ja valmistelut. Ennen kuvauksia leffaa oli jo myyty yli 15 maahan – mm. Kanadaan, Italiaan, Skandinaviaan, Mexicoon jne. Koska kyseessä ei ole suomalainen elokuva, sen julkisuus Suomessa on ollut pientä. Esim. Yhdysvalloissa taas Variety ja muut alan lehdet ovat kirjoittaneet leffasta jo kuukausia.

Olet itse ohjannut aikaisemmin lähinnä musiikkivideoita eri bändeille. Miltä tuntuu kun esikoisohjaus on melkoisen haasteelliselta vaikuttava kansainvälinen yhteishanke?

– Se tuntuu todella hyvältä. Halusin, että mun ensimmäinen leffa olisi englanninkielinen ja ulkomainen elokuva. Ja Stone`s War on sitä ja olen siitä ylpeä. Homma oli mulle juuri sitä mitä odotin. Sain leffan kuvattua aikataulussa ja budjetissaan, vaikka kyseessä oli todella haasteellinen toimintaleffa. Yleensä tämänkaltaiseen toimintaelokuvaan varataan noin 60 kuvauspäivää. Me tehtiin elokuva 30 päivässä! Siitä iso kiitos koko tiimille.

Elokuvan ensi-ilta on suunniteltu vuoden 2008 alkupuolelle. Samoihin aikoihin ensi-iltaan saapuu myös Lordi-elokuva Dark Floors. Kilpailevatko elokuvat mielestäsi keskenään?

– Eivät kilpaile. Molemmat elokuvat edustavat omaa tyyliään.

Missä vaiheessa elokuvan tekeminen nyt on? Entä missä vaiheessa yleisö pääsee näkemään ensimmäisen julisteen ja trailerin Stone’s Warista?

– Elokuvaa jälkituotantoa työstetään parhaillaan Liettuassa ja Italiassa. Traileri julkaistaan muutaman kuukauden päästä. USA:n ensi-ilta on lokakuussa. Liettuassa tammikuun 11. ja Suomessa maaliskuussa. Muualla maailmassa leffa tullaan näillä näkymin näkemään siis jo paljon ennen Suomen ensi-iltaa.

Stone’s Warissa on mukana mm. Pianisti- ja 300-elokuvissa näytellyt Andrew Tiernan. Miten hän päätyi mukaan projektiin?

– Tarjosimme hänelle roolia ja hän lähti samantien mukaan ilman kysymyksiä. Hänen piti käsikirjoituksesta välittömästi. Olen todella tyytyväinen Andyyn. Hän on mahtava näyttelijä ja ihminen.

Netissä kiersi jossain vaiheessa huhuja, joiden mukaan myös James van der Beek olisi mukana Stone’s Warissa. Oliko huhu täysi uutisankka vai oliko teillä neuvottelut käynnissä miehen kanssa?

– Van der Beek oli kiinnitetty leffaan, mutta koska leffan kuvausten alku siirtyi kuukaudella eteenpäin hän ei päässyt mukaan muiden töiden takia.

Mikä elokuvan tekemisessä on toistaiseksi ollut antoisinta? Entäpä haasteellisinta?

– Jokainen päivä oli antoisinta. Rakastan työtäni. Tämä on paras duuni maailmassa! Haasteellisinta oli tehdä kaikki massiiviset taistelukohtaukset, koska tiukka aikataulu ei antanut myöden extrakuvauspäiville.

Kerro vähän Stone’s Warin tunnelmasta. Onko se genren klassikoille kumartava peruskauhistelu, hurmeista gorea vai luodaanko tässä oikeasti jotain uutta?

– Stone`s War ei ole gore-leffa. Hausin tehdä toisenlaisen ”zombie”-leffan ja uskon että onnistuimme siinä. Luvassa on enemmänkin seikkailu / toimintaleffa höystettynä kauhuelementeillä kuin puhdas kauhuleffa.

Kun miettii suomalaisia kauhuelokuvia, tulee mieleen lähinnä ”Silmä silmästä” ja ”Kuutamosonaatti”, jotka ansioistaan huolimatta enemmän naurattivat kuin pelottivat. Voitko luvata, että Stone’s Waria katsoessa myös edes hieman pelottaa?

– Toivottavasti (hymy)

Mitkä ovat omat suosikkisi sota- ja kauhuelokuvista?

– Itse pidän Saving Private Ryan- ja Evil Dead- tyyppisistä leffoista.

stones

 

Stone’s War

Ohjaaja: Marko Mäkilaakso
Tuottajat: Barr Potter (Verijäljet, Vampires), Ramunas Skikas
Pääosissa: Andy Tiernan (300, Richard III), Mikko Leppilampi (Paha maa, Keisarikunta, Helmiä ja sikoja), Samuli Vauramo (Tyttö sinä olet tähti), Andreas Wilson (Pahuus), Jouko Ahola (Taivas maan päällä), Antti Reini…     

       

Keskustelu

kyllä se siitä pikkuhiljaa valmistuu. ja parempi, etää palaset on kohdallaan kun vihdoin tulee ulos. äijillä ollu ilmeisesti hemmetin hauskaa leffaa tehdessä ja semmonen yleensä näkyy lopputuloksessa. odottakaa maltilla vaan, kyllä kohta tärähtää.

ja siks ei ole suomalainen elokuva, että rahoitus tulee muualta ja esim studiohan oli tekohetkellä Liettuassa, jälkituotantoa tehdään esim Italiassa. kansainvälinen elokvua, jossa on suomalaisia tekijöitä mukana. hyvä homma.

Sauna oli kyllä ihan totaalisen paska. Typerää väkitaidetta ja mämmisyvällistä soopaa. Lordikin oli viihdyttävämpi, koska siinä sai edes nauraa ”what the hell was that”
Minä kyllä todella toivon tämän onnistuvan, koska edelliset kaksi on nyt talloneet suomikauhun entistä syvemmälle kuraan.

mitä se tarkottaa ku jossain kohas sanottiin ettei oo suomalaine elokuva? siinhä on paljon suomalaisia näyttelijöitä, ohjaus ja käsikirjoitus suomalaiselta ja idea suomesta.

En käsitä miten joku voi odottaa tältä jotain. Ensinnäkin todella hämärä ja koko ajan kaatumispisteessä horjunut tuotanto ei tässä muutaman vuoden aikana ole hyvää luvannut. Ensi-iltaakin on lykätty koko ajan, tämän mukaan tällä kertaa peräti vuodella. Traileritkin lupaavat sekavaa b-höttöä, eikä ennakkopörinä ole sen parempia odotuksia herättävää. Elokuvasta huokuu jo nyt sekava ja masentava laaduttomuuden ja taidottomuuden tunne. Tästä voisi tulla Dark Floorsia parempi genre-elokuva, jos gore- ja/tai camp-keskeiset eksploitaatiohanat vain avattaisiin, mutta haastattelun perusteella ollaankin lähdetty tekemään jotain suurempaa tajuamatta, että taidot ja puitteet eivät nouse b-luokan yläpuolelle. Dark Floors yritti samaa, jotain suurempaa, suuremmin irroittelematta, mutta teknisellä ammattitaidolla siinä missä Stone’s War, suhteellisen isosta budjetista huolimatta, näyttää törkeän halvalta b-roskalta. Pointtina on, että kunnon itsetietoinen gore-viihdepaukku päihittää aina omiin ambitioihinsa häpeällisen nolosti kaatuvan vakavan räpellyksen. Sen sijaan Bronson Clubin tuleva Sauna tekee vastaavan oikein. Noin miljoonan euron budjetti, ei merkkiäkään eksploitatiivisesta genreirroittelusta (joka olisi voinut pelastaa Dark Floorsin ja ehkä potentiaalisesti Stone’s Warinkin, jos merkit pitävät paikkansa) ja oikeasti elokuvallisesti ”suurempaa” kotimaista genre-elokuvaa. Sauna tulee viemään voiton tästä kolmikosta kevyesti.

Hmm… Epäillyttävää. Mutta toisaalta kiinnostavaa. Hauska nähdä, millainen leffasta tulee! Vaikuttaa omalla tavallaan mielenkiintoiselta, itse nääs tykkään kauhu-, zombi- ja toimintaleffoista…

Vaikuttaa kyllä lupaavalta, mutta huolettaa tuo Leppilampi. En ole koskaan arvostanu tuon jätkän näyttelijäntaitoja, mutta suomalaisten leffojen taso on muutenkin niin huono, että eiköhän tämä sen ylitä.. :/

Hups. Siel on blogissa ohjaajasta juttua ja oli loppupuolella uudesta projekstista sekä toisesta Stan Leen kanssa.Ton jälkimmäisen pitäis hiukan nostaa karvoja pystyyn.Ei nimittäin pikkutekijä sarjisten parissa!

Juu tätä kyl oottaa suurella mielenkiinnolla.Jotenkii uskon että nyt voi tulla kovaa kamaa,tietysti budjettiin nähden.Mut kyl tällä miehellä on visuaalinen puoli hallussa.
Ja hei oha siel JOUKO (Per*ele!) Ahola.

”juutubessa” on näköjä leffan sivut ja hiukan teaseria ja zombikuva!

Tästä tulee Suomen elokuvahistorian mahtavin elokuva…..vihdoinkin jotain ammattitaidolla tehtyä. Selinin porukka voi siirtyä eläkkeelle!!!!

Ikärajasta tuskin vielä mitään tietoa – ei ole käsittääkseni ehtinyt vielä tarkastamoihin, ja Suomen ikäraja selvinnee vasta ensi vuoden puolella.

Jään kyllä odottamaan julkaisua innolla…tietääkö kukaan mikä tulee ikärajaksi Stone’s war-elokuvalle ? en oo ennen nähny Mikon elokuvia ja toivon että tämä on ensimmäinen elokuva jonka tulen mikon elokuvista näkemään… toivottavasti Mikkonen osaa näytellä hyvin… saa nähdä..

toivottavasti leffa toimii, itte ainakin odotan julkaisua kovasti..

jos elokuvassa Leppilampi näyttelee niin ei sitä vakavasti voi ottaa

onhan tuossa alimmassa kuvassa zombie! Tuon konepistoolimiehen vasemmalla puolella!

Vaikuttaa lupaavalta. Tuskin tästä ainakaan mitään levottomat 3:n kaltaista sontakasaa syntyy. Ja olisihan se hienoa, jos joku suomalaisohjaaja vihdoinkin löisi itsensä läpi ulkomaillakin, tai edes euroopassa…

Muropaketin uusimmat