Uusimmat

Haastattelussa Christian Bale – Batman-tähti teki elokuvan Kiinassa

24.08.2012 08:17 Muropaketin toimitus

Christian Bale on ollut tänä vuonna esillä ennen kaikkea Batman-roolinsa takia. Mieheltä ilmestyi loppukesästä Suomessa kuitenkin myös toinen elokuva, joskin suoraan hopeakiekolle: Jin líng shí san chai eli The Flowers of War.

Ennen Yön ritarin paluun kuvauksia Christian Bale vietti lähes puoli vuotta Kiinassa. Siellä hän näytteli päärooliin maan kaikkien aikojen kalleimmassa elokuvassa.

The Flowers of War tapahtuu Nanjingin kaupungissa vuonna 1937. Tarina perustuu tositapahtumiin, mutta henkilöt ovat kuvitteellisia. Kun Japanin armeija saapui Nanjingiin, alkoi yksi viime vuosisadan karmeimmista joukkomurhista. Arviolta 200 000 – 300 000 ihmistä tapettiin, pääasiassa siviilejä. Japanilaisten miehittäjien silmitön raakuus on edelleen kuuma aihe Kiinassa ja lähes vaiettu asia Japanissa. Upseerit jopa järjestivät kilpailuja siviilien miekalla tappamisen nopeudessa.

Elokuvassa väkivalta on hillittyä, mutta näkökulma on kiinalainen – päähenkilöä lukuunottamatta. Bale näyttelee amerikkalaista John Milleriä, viinaanmenevää hautausurakoitsijaa. Kun japanilaiset saapuvat, Miller huomaa olevansa puun ja kuoren välissä, mutta samalla aukeaa mahdollisuus tehdä kerrankin jotain hyvää. Sekoilija ryhdistäytyy ja alkaa johtaa kristilliseen kirkkoon kokoontuneita ihmisiä. Kirkko on paitsi kiinalaisten koulutyttöjen, myös prostituoitujen suojapaikka.

”En tiennyt Nanjingin tapahtumista juuri mitään ennen kuin sain roolin ja valmistauduin siihen”, Bale kertoo.

”Nanjingin raiskaus, kuten sitä kutsutaan, on jotain sanoinkuvaamattoman hirvittävää.”

Ohjaaja on Zhang Yimou, yksi Kiinan kuuluisimmista elokuvantekijöistä. Hän nousi pinnalle jo 1980-luvulla draamoillaan Keltainen lyhty ja Punainen pelto. Viime vuosikymmenellä Yimou on keskittynyt viihteellisempiin vauhtielokuviin. Ne ovat kommunistihallinnon ”virallista” tuotantoa samoin kuin The Flowers of War, joka on saanut valtiollisen rahoituksen.

Vaikka useat Yimoun elokuvat, kuten Hero ja Lentävien tikarien talo ovat saaneet katsojia länsimaissa ja ohjaaja on matkustanut paljon niitä markkinoidakseen, ei hän ole oppinut englantia. Miljardin ihmisen maassa taitelijan ei tarvitse.

”Emme puhuneet samaa kieltä, mutta se ei ollut ongelma. Meillä oli yhteinen kieli, elokuva”, Bale kuvailee.

”Tein useat kohtaukset eri sävyin, ensin herkästi, sitten voimakkaammin, ja Zhang sai valita, mitä versiota käytti.”

Kuvauksissa puhuttiin lähes yksinomaan kiinaa.

”Joskus tunsin oloni ulkopuoliseksi, mutta sitä Millerkin oli.”

Bale ällistyi kiinalaisten näyttelijöiden kyvystä heittäytyä tunnelmasta toiseen.

”Näyttelemisen tyylissä on paljon erilaista, mutta silloin olin äimän käkenä, kun tytöt alkoivat itkeä ohjaajan käskystä. He heittäytyivät arkisesta keveydestä vakuuttavaan suruun sekunnissa. Ei minusta olisi sellaiseen.”

Bale on tehnyt Kiinaan ja kutakuinkin samaan aikaan sijoittuvan elokuvan jo kerran aiemmin. Hän oli vasta 12-vuotias näytellessään Steven Spielbergin ohjaamassa Auringon valtakunnassa. Se kertoo brittipojasta, joka Shanghain japanilaismiehityksen aikaan joutuu eroon vanhemmistaan ja vankileirille. Pohjana oli J.G. Ballardin omaelämäkerrallinen romaani.

Yhtäläisyydet ovat kuitenkin vain ulkoisia.

”Auringon valtakunnan tekeminen ei antanut minkäänlaisia valmiuksia tähän elokuvaan”, Bale sanoo.

Spielbergin elokuva oli amerikkalainen tuotanto, ja sitä kuvattiin Kiinassa vain kolme viikkoa.

The Flowers of War puolestaan tehtiin lähellä oikeaa Nanjingia. Kiinalainen tuotantotapa oli Balelle jotain ennennäkemätöntä.

”Resurssit ovat valtavat. Uskomattomat”, näyttelijä sanoo.

”Koko kaupunki rakennettiin elokuvaa varten. Olen nähnyt lavastekatuja ja kortteleita aiemminkin, mutta tapana on rakentaa kuvauksia varten vain rakennusten julkisivut. The Flowers of Waria varten kirjaimellisesti nikkaroitiin kokonainen vuoden 1937 kaupunki.”

70 miljoonan euron budjetista saa halvan työvoiman Kiinassa irti moninkertaisesti sen, mitä länsimaissa. Joukkokohtauksia tehtiin useita päiviä.

”Kaikki oli suurempaa kuin mikään, mitä olen aiemmin elokuvatuotannossa nähnyt. Zhang komensi kokonaista armeijaa”, Bale kuvailee.

”Jopa hotelli, jossa asuimme kuvausten ajan, rakennettiin ainoastaan tätä elokuvaa varten.”

Kiinassa Bale ei ole sellainen tähti kuin Euroopassa tai vaikka Japanissa. Maan suhde länsimaiseen viihteeseen on kaksijakoinen. Elokuvateattereihin pääsee vain parikymmentä länsimaista elokuvaa vuodessa, mutta leffat leviävät laajasti dvd:llä – piraatteina.

”Suurimman osan ajasta vietin lavastekaupungissa, joten en voi sanoa, olisinko ollut suurissa kaupungeissa katseiden kohteena. Mutta kun lyhyesti kävin Pekingissä, ei kukaan tullut pyytämään nimikirjoitusta tai tuijottamaan.”

Tuotantofirma arvioi supertähden turvallisuusriskit ehkä yläkanttiin.

”Minulle määrättiin henkivartija, minun pituiseni [Bale on 180 senttiä] kiinalainen, jolla oli aina wraparound-aurinkolasit. Hän kirjaimellisesti pyyhki tietä edestäni. Siinä vaiheessa kun tyyppi ryhtyi nostelemaan ihmisiä syrjään, kun kävelin kadulla, sanoin että relaa”, Bale kertoo ja nauraa.

”Kohtelias hän kyllä oli.”

Balen kaltaisen supertähden päätyminen suureen kiinalaistuotantoon on selvä merkki elokuvateollisuuden muutoksista. Kiinasta on tulossa Yhdysvaltojakin suurempi viihdeteollisuuden markkina-alue. Sinne rakennetaan jatkuvasti uusia elokuvateattereita ja Hollywood-tuottajat haluavat kuvata Kiinassa, koska se on melko varma tapa saada teos lopulta sinne levitykseenkin.

”En ehkä tekisi toista elokuvaa pian Kiinassa, mutta olen valmis työskentelemään missä maassa tahansa, jos käsikirjoitus on hyvä”, Bale toteaa.

”Hollywood on rajoittunut. Ei siellä usein tule vastaan kiinnostavia hankkeita.”

The Flowers of Warista houkuttelevan teki jo ohjaajan nimi.

”Zhang on erinomainen ohjaaja, ja olin nähnyt useita hänen elokuviaan, joten The Flowers of War oli helppo valinta. Niin Aasiassa kuin Euroopassakin on paljon erinomaisia ohjaajia, joiden kanssa voisin tehdä elokuvan vaikka saman tien. Tämä ala on yhä kansainvälisempi. Amerikkalaiselokuvatkin rahoitetaan yhä useammin muista maista.”

38-vuotias Bale on työskennellyt jo monien huippujen kanssa. Spielbergin ja Yimoun rinnalla on tietenkin Christopher Nolan, joka on ohjannut tähteä jo kolmessa Batman-seikkailussa. Public Enemiesin ohjasi Michael Mann ja nyt Bale on kuvannut jo toisen elokuvansa salaperäisen, julkisuutta visusti välttelevän Terrence Malickin kanssa.

”Samoin kun en vertaile roolejani, kieltäydyn myös vertaamasta ohjaajia toisiinsa. Sitä paitsi se olisi täysin hyödytöntä. Jokaisella on oma tapansa toimia. Eivät ohjaajat ikinä näe toisiaan työn kimpussa. Siksi kullekin kehittyy oma tyylinsä. Sen voin sanoa, että Spielbergin kuvauksissa on aivan erilainen tunnelma kuin vaikkapa Malickilla tai Yimoulla. Kukin on mestari, mutta he keskittyvät hyvinkin erilaisiin seikkoihin.”

Bale itse tiedetään metodinäyttelijäksi. Hän tekee taustatyötä kuukausia, jopa vuoden, ja elää roolissaan kuvausten ajan. The Flowers of Waria varten hän kävi 1930-luvun hautausurakoitsijan opin.

”Teen sen, koska silloin voin kuvauksissa milloin tahansa ratkaista ohjaajan ongelmia. Jos Zhang olisi pyytänyt minua suorittamaan vaikka palsamointia, olisin tiennyt, miten se tehdään, en vain sitä, miltä se näyttää.”

Itse elokuvaan ei näitä oppeja lopulta tarvittu.

”Se ei haittaa lainkaan. Tärkeintä on, että tiedän, kuka John Miller on. Minulla oli mielessäni hänelle laaja taustatarina, koko henkilöhistoria Yhdysvaltojen keskilännessä ja lamakaudella. Se ei kuulunut itse elokuvaan. Millerin kokemukset olivat kuitenkin avain rooliini ymmärtämiseen.”

The Flowers of Warista ei tullut sellaista kansainvälistä hittiä kuin Kiinassa toivottiin. Elokuvateattereihin se ei päässyt kovinkaan monessa maassa ja kriitikkovastaanotto oli nuiva. Kauniiden kuvien ja spektaakkelimaisen ulospanon lisäksi siitä on keksitty kovin vähän kehuttavaa.

Kiinassa The Flowers of War oli kuitenkin menestys, ja tuotti elokuvateattereissa suunnilleen budjettinsa verran rahaa takaisin.

Teksti: Kalle Kinnunen
Kuvat: Elokuvasta The Flowers of War