Haastattelussa Harry Potter -tähdet osa 1/2: Matthew Lewis oppi pitämään Nevillestä

15.11.2010 15:14 | Muropaketin toimitus

Tiedättekö, kuka on Neville Longbottom? Aivan oikein, se hiljainen nörtti Harry Potterin ja hänen ystäviensä joukossa. Siellä takana, perimmäisessä nurkassa, hampaat vinossa.

Nevilleä näyttelevä Matthew Lewis ei viileänä syyspäivänä Helsingissä juurikaan muistuta hahmoaan. Hän on vitsikäs ja ulospäin suuntautunut, sellainen koko porukan hauskuuttaja, kuten Tennispalatsin edustalla huomattiin. Lewis myös korostaa itsekin, ettei hän todellakaan ole Neville.

– No, Nevillehän oli sellainen kömpelö nörtti, geeky. Varsinkin nuorempana minulle oli kova paikka todistella jatkuvasti, etten ole samanlainen kuin hän.

Toisaalta, Nevillen rooli Harry Potterin suuren seikkailun takarintamassa muuttuu olennaisesti viimeisissä mutkissa.

– Niin, hänhän on lopulta yksi sankareista. Viime aikoina olen saanut olla ylpeä esittäessäni häntä, Lewis virnistää.

Pian Neville Longbottom jää kuitenkin taakse – itse asiassa Lewis on jo urakkansa näyttelemisen osalta tehnyt. Kymmenen vuotta sitten alkanut kahdeksan elokuvan rupeama on takanapäin. Neville on siinä ajassa kasvanut 11-vuotiaasta täysi-ikäiseksi – mutta niin on Matthewkin. Iso produktio vei pikkupojan mennessään ja kasvaminen murrosiän läpi tapahtui osittain elokuvan lavasteissa.

– Tavallaan odotan jo innoissani, että tämä urakka saadaan päätökseen – haluan päästä näyttämään, että osaan tehdä muitakin hahmoja kuin tämän yhden. Mutta tietenkin tuntuu oudolta, etten enää näyttele Nevilleä. Mehän olemme melkein kasvaneet yhdessä.

Samalla Lewis on kasvanut elokuvien muiden nuorten näyttelijöiden kanssa, jotka lähes kaikki lähtivät mukaan samanikäisinä. Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, Lewis myhäilee ajatukselle 11-vuotiaista naskaleista, jotka kirmasivat ympäri lavasteita.

– Tilanne oli toisaalta myös aika räjähdysherkkä, kun laittaa lauman tuonikäisiä samaan tilaan pitkäksi aikaa. Ympärillä oli kuitenkin iso produktio, jollaisista kellään meistä ei ollut kokemusta. Onneksi mitään selkkausta ei kuitenkaan sattunut, vaan kaikki tulivat tosi hyvin juttuun keskenään.

Lewis onkin ystävystynyt monien Potter-näyttelijöiden kanssa, kuten esimerkiksi Evanna Lynchin (Luna Lovekiva), joka piipahti hänen kanssaan Suomessa.

– Evannan kanssa olemme tehneet jo pari tällaista kiertuetta yhdessä ja meillä synkkaa hyvin, meillä on aina hauskaa.

Lewis mainitsee myös päätähdet Harry Potterin ja Ron Weasleyn, eli Dan Radcliffen ja Rupert Grintin.

– Dan on upea ihminen. En ymmärrä, miten hänellä jatkuvasti riittää virtaa tehdä niin paljon töitä. Esimerkiksi kohtauksen jälkeen itselläni on tapana ottaa torkut ja rentoutua, soittaa kitaraa tai muuta sellaista. Mutta Dan sen sijaan opiskelee tai lukee, hän haluaa koko ajan tehdä töitä ja oppia uutta. Sellaisen tyypin läsnäolo on myös muille tosi virkistävää ja innostavaa.

– Ja Rupert, hän nyt vaan on tosi hauska, hän saa minut aina nauramaan. Näin hänet juuri viikonloppuna, meillä oli tosi hauskaa yhdessä.

Neljä ohjaajaa, neljä tapaa ohjata

Lewis ehti myös nähdä kaikki neljä Harry Potter -ohjaajaa. Heikkoa lenkkiä ei hänen mukaansa löytynyt, vaan jokaisella oli omat vahvuutensa.

– Esimerkiksi Chris Columbus oli loistava valinta ensimmäisiin elokuviin jo senkin takia, että hän on tottunut työskentelemään lasten kanssa. En itse osaisi kuvitellakaan, minkälaista olisi ohjata isoa joukkoa 11-12-vuotiaita – ja pysyä niin coolina! Meille lapsille näin iso produktio oli jotain aivan uutta, joten Columbuksen ammattitaito oli meille tärkeä.

Alfonso Cuarón taas oli nerokas omalla tavallaan. Hänen kanssaan oli koko ajan hauskaa, ja hän itse piti aivan erityisen hauskaa. Hän ei varmaan ottanut mitään vakavasti. Se oli kyllä hyvin erilainen tapa tehdä elokuvaa, Lewis naurahtaa.

– Liekehtivän pikarin ohjannut Mike Newell oli omalaatuinen englantilaisherra, joka aivan erityisesti panosti siihen, että sai ihmiset tekemään parastaan. Hän tiesi täsmälleen, miten onnistua siinä. Hän myös antoi suoraa palautetta, jos teit jotain väärin. Ja niinhän ohjaajan täytyykin. Pidin aivan erityisesti Miken tavasta sanoa asiat suoraan.

Nykyinen ohjaaja, Feeniksin killassa mukaan hypännyt David Yates saa kuitenkin suurimmat kiitokset Lewisiltä.

– Kuten Mike, myös David tietää täsmälleen, mitä ja miten sanoa asiat, jotta näyttelijä osaa loihtia valkokankaalle oikean tunnelman. Hän aivan loistava näyttelyohjaaja, osaa motivoida näyttelijän ja koko porukka tietää koko ajan, mitä tehdä. David osaa ottaa kaikki huomioon, myös kaikki ne sadat ekstrat. Ja kun kaikki lavalla tietävät, mitä tehdä, on työskentely aika rentoa. Kaikenlainen sähellys puuttuu ja voi keskittyä olennaiseen.

Nevillen kehitys sammakosta sankariksi

Matthew Lewisin tehtävä esittää Neville Longbottomia ei ollut helpoimmasta päästä, vaikka hahmo onkin verrattain vähän esillä. Loppua kohden Neville kuitenkin kasvaa rohkeammaksi ja päättäväisemmäksi – kauas siitä geekystä heittopussista, jolta hän kirjojen alussa vaikuttaa.

Henkilöhahmon kehittymisen näyttäminen muutamassa kohtauksessa on kaikkea muuta kuin helppoa.

– Onneksi myös David (ohjaaja Yates) halusi näyttää Nevillen kehityksen, ja hänet pidettiin tarinassa mukana, vaikka elokuvassa joudutaan aina vetämään mutkat suoriksi kirjaan verrattuna. Nevillen kehitys näkyy jo vitososassa, kun hänet palkitaan rohkeudesta. Ensi kesänä, viimeisen kirjan kakkososassa, nähdään miten pitkä matka onkaan kuljettu.

Hahmon esittäminen ei ensimmäisissä elokuvissa ollut sikälikään helppoa, ettei Nevillen kohtalosta ollut vielä tietoa – edes kirjailijalla J. K. Rowlingilla itsellään!

– Itselleni se oli hieman shokki, kun luin viimeisen kirjan ja sain selville, mitä Neville oikein puuhaa siellä. Mutta oli kyllä koko ajan tiedossa, että pinnan alla kuohuu, ja Nevillessä on paljon enemmän kuin päältä päin näkee. Ja tuleehan Nevillen hahmoon sikälikin enemmän syvyyttä, että hänen menneisyydestään opitaan enemmän.

– Halusimme ohjaajan kanssa tuoda esille, mitä Neville on tarinan lopuksi: hän on taistelun eturintamassa, ja haluaa ehdottomasti, että oikeus tapahtuu. Hänestä on kasvanut sankari.

Lewis ehti näytellä Nevilleä neljässä elokuvassa ennen kuin viimeisten osien ohjaaja David Yates palkattiin hommaan. Oltiin tilanteessa, jossa nuoret näyttelijät tunsivat hahmonsa paremmin kuin uusi ohjaaja olisi mitenkään voinut.

– David oli hyvinkin innokas kuulemaan näkemyksemme hahmoistamme. Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa Feeniksin killan kuvauksissa, hän halusi kuulla myös minun näkemykseni kirjan tapahtumista Nevillen suhteen. Meillä molemmilla oli erilaisia ideoita ja teimmekin kohtaukset aika pitkälti yhteistyössä ja keskustellen. David myös antoi näyttelijöille paljon vapauksia improvisoida, koska hän luotti siihen, että näyttelijät tunsivat hahmonsa hyvin. Se oli mahtavaa.

Mitä tulevaisuudessa?

Nyt kaikki Potter-ohjaajat on nähty. Elokuvat on näytelty, ohjattu ja leikattu. Ensi kesänä tarina päättyy. Neville Longbottomin kohtalo löytyy viimeisestä kirjasta, mutta mitä tapahtuu Matthew Lewisille?

– Haluan ehdottomasti jatkaa näyttelemistä. Johan sitä on monta vuotta tehtykin ja olen kyllä nauttinut lähes jokaisesta hetkestä… tai no, kun elokuvaa tehdään, niin aika paljon aikaa kuluu pelkkään odotteluun, siinä käy aika helposti pitkäksi. Nautin siitä, että saa koko ajan touhuta jotain, vaikka kotona olenkin vähän laiska. Siksi nämä kaksi viimeistä leffaa ovat olleet niin fantastisia tehdä – vaikka se oli yli vuoden mittainen prosessi, joka kesti viime keväälle saakka, oli meillä koko ajan jotain tekemistä ja puuhaa.

Ennen seuraavaa näyttelykeikkaa Matthew Lewisilla on kuitenkin töitä jäljellä Potter-elokuvien merkeissä. Suomen matkan jälkeen matka jatkui kesäiseen Etelä-Amerikkaan ja luvassa oli hieman toisenlainen sää kuin marraskuisessa Suomessa.

Matkustelu on näyttelijälle jo tuttua puuhaa. Harry Potter -leffat ovat vieneet Matthewia ympäri Eurooppaa ja eri vuosina on nähty eri maita: Belgia, Ranska, Puola, Norja, Ruotsi… ja nyt tietenkin Suomi. Mutta onneksi Potter-tähdet näkevät matkoillaan muutakin kuin vain toimittajia.

– Pääsemme ihan oikeastikin tutustumaan paikalliseen kulttuuriin. Esimerkiksi täällä Helsingissä meille on bookattu tämä päivä elokuvan medialle ja faneille, mutta huomenna ehdimme sitten tutustua kaupunkiin. Se on hienoa.

Helsingin matkallaan Lewis ja hänen kanssaan matkustanut Lynch näkivät tosiaan muutakin kuin toimittajia: Tennispalatsin aukiolle oli jälleen kokoontunut satoja innokkaita Potter-faneja toivottamaan näyttelijät tervetulleeksi. Varsinkin Lewis sai osakseen imartelevaa huomiota, ja hivenen hämmentynyt näyttelijä lupasikin tulla vielä takaisin!

Odotamme mielenkiinnolla, pitääkö mies lupauksensa.

Evanna Lynchin haastattelu Dome.fi:ssä keskiviikkona 17. marraskuuta!

Teksti ja kuvat: Henri Lassander

Lue myös Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 -elokuvan arvostelu: Harry Potter ja kuoleman varjelukset on synkkyydessään mainio