Haastattelussa Kummeli-tähti Heikki Silvennoinen: ”Olemme vähän niin kuin Rolling Stones”

18.02.2014 10:10 | Akseli Heikkilä

Kummeli V

Kummeli on ollut merkittävä osa suomalaista huumoria jo yli 20 vuotta. Ryhmän tunnetuimman näyttelijän Heikki Silvennoisen, 59, mukaan hänellä on jo valmiiksi niin naurettavat kasvot, että pöhköhahmojen luominen on ollut helppoa kaikki nämä vuodet.

”Meidän piti alun perin tehdä yksi pitkä elokuva panomiehestä, mutta nyt en jaksanut. Pystyin 20 minuutin lyhytelokuvaan. Siitä johtuen tehtiin sitten vähän muitakin tarinoita.”

Näin näyttelijä Heikki Silvennoinen tarinoi Kummeli V –elokuvan lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Huumorimies viittaa kommentillaan leffassa esiintyvään Arvo Hakala –hahmoon, joka on ammatiltaan urkukorjaaja, mutta luonteeltaan armoitettu naistenmies.

Uusi Kummeli-elokuva koostuu neljästä toisiinsa nitoutuvasta tarinasta, joissa nähdään yhteensä 50 erilaista hahmoa. Tilaisuuden jälkeen Heikki Silvennoinen istahti elokuvateatteri Maximin pehmeille penkeille Dome.fi:n tentattavaksi.

Aikaisemmissa haastatteluissa olette kertoneet, että ”jos juttu läpäisee meidän nauruseulan, niin silloin se toimii”. Millainen on teidän nauruseula?

– Heikki Vihinen tuo dramaattisen ammattitaidon hahmojen tekemiseen, itse olen improvisaatiokaveri, joka luottaa intuitiiviseen tunnelmaan. Timo (Kahilainen) puolestaan ajattelee, että kaikki olisi hyvä suunnitella etukäteen valmiiksi. Kun nämä elementit yhdistää, syntyy meidän näköinen leffa. Kaikkia osa-alueita tarvitaan.

Kummeli V

Kummeli-elokuvia on tehty jo viisi kappaletta. Mistä olet erityisen ylpeä näistä elokuvista puhuttaessa?

– Meillä on ollut todella hienoja näyttelijävieraita ja elokuvissamme esiintyvä suomalaisten huippunäyttelijöiden kirjo on todella laaja. Meidän amatööreistä koostuva Kummeli-ryhmä ei ole erottunut leffoissa mitenkään negatiivisesti. Me ollaan tehty sketsiviihdettä, teatteria, leffaa, livekeikkaa ja revyytä. Elokuva on haastava, koska se on iso kokonaisuus, jonka täytyy kantaa loppuun saakka.  Mielestäni me ollaan opittu sitäkin tekemään.

On sanottu, että Kummeli-hahmot syntyvät peruukkien ja partojen tuijottelun tuloksena. Onko totuus aivan näin yksinkertainen?

– Jotkut hahmot ehkä ovat syntyneet juurikin noin, mutta kyllä suurin osa on ihan suunniteltuja. Kyllä se menee enemmän sillä tavalla, että meillä on jokin tietty juttu, jonka ympärille hahmo rakennetaan. Me ei suoranaisesti pilkata ketään tiettyä ihmistä. Jos meillä on sketsissä pääministeri, niin se on sitten vain pääministeri, ei mikään tietty pääministeri. Tai vähintäänkin me ollaan keksitty sille jokin outo nimi. Tämä tyyli on varmaan saanut ihmiset samaistumaan hahmoihin paremmin; ”hei, meidän naapurustosta löytyy just tuommoinen äijä”. Suomalaiset ovat aina tykänneet hahmohuumorista. Sen näkee Putous-ohjelman suosion kohdalla. Kummeli-elokuvan päätehtävä on viihdyttää ja viedä ihmiset pois arjesta puoleksitoista tunniksi. Se on jo tehtävä sinänsä. Elokuvan sisällä on piilosanomia ja vakaviakin asioita, mutta päätehtävä on viihdyttää.

Kummeli V

Tarkentaisitko omin sanoin uuden elokuvan vakavampia teemoja?

– Siinä on paljon elämän tragediaa ja ihmissuhteiden monimutkaisuutta. Esimerkiksi yhden tarinan päähahmo on Jouni Hirvi, joka haluaa ryöstää paikallisen kyläkaupan. Ajatus lähtee siitä, että kaupassa vittuillaan hänelle ja hänen kavereilleen. Elokuva kertoo ihmisten kuvitelmista, toiveista ja erilaisista ajattelutavoista. Esimerkiksi naistenmies Arvo Hakala ei voi käsittää minkä takia mustasukkaiset miehet ovat hänelle niin vihaisia.

Miten elokuvahahmon ja sketsihahmon luominen eroavat toisistaan?

– Leffahahmon pitää olla kestävämpi, ehkä hiukan enemmän todellisen ihmisen kaltainen, ei niin karikatyyri. Esimerkiksi juuri Arvo Hakalana on melko tavallinen ja rauhallinen kaveri. Kaikki muut ovat puolestaan täysin hulluja. Tämä vastakohtaisuus on tärkeää. Jos yksi hahmo sekoilee täysillä, niin sille täytyy olla hillitympi vastapuoli. Kun heitä vertailee, toisen hahmon hulluus korostuu. Siitä syntyy hauskuus. Hyvä ääriesimerkki löytyy Kummeli-sarjan Älykääpiöt ja Herra Tohtori -sketseistä. Siinä on akateeminen tohtori ja kaksi mölisevää älykääpiöitä. Tohtori alkoi kyllä myöhemmissä sketseissä itsekin sekoilla.

Kummeli V

Kuinka paljon esittämissäsi hahmoissa on omaa persoonaasi?

– Jokaisessa hahmossa on varmasti ainakin vähän omaa itseäni, mutta kyllä ne hyvin fiktiivisiä ovat. Jos omistaa näin naurettava naaman kuin minulla jo  valmiiksi on, niin ei siitä ole ollut vaikea saada ääripäänhahmoja aikaiseksi. Tällaiset kasvot ovat meikkaajaystävällisiä. Komiikka on helppo löytää.

Vastikään tuli kuluneeksi 100 vuotta koomikkolegenda Charlie Chaplinin ensiesiintymisestä valkokankaalla.  Millainen suhde sinulla on Chaplinin tuotantoon?

– Viehtymykseni komiikkaan on ihan myötäsyntyinen juttu. Lapsesta saakka olen pitänyt Chaplinista, Buster Keatonista sekä Ohukaisesta ja Paksukaisesta. Chaplin on elokuvahuumorin merkkipaalu ja esikävelijä. Pidän Chaplinin fyysisestä taidokkuudesta. Ohukainen ja Paksukainen olivat taas ihan ensimmäisiä pöhköhuumorin edelläkävijöitä. Buster Keaton on puolestaan täysi kivinaama. Näissä vanhoissa huumorifilmeissä on käytetty hienosti myös musiikkia kerrontaa rytmittämään. Musiikkia ja komiikkaa yhdistää onnistunut rytmiikka.

Kummeli V

Kummelien ydinryhmässä kaikki osapuolet taitavat olla tavalla tai toisella tekemisissä musiikin parissa. Miksi komiikka ja musiikki kulkevat niin kätevästi käsi kädessä?

– Musiikki on varmaan aina ollut koomikkoja lähellä. Esimerkiksi Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa-Matti Loiri ovat musiikillisesti todella lahjakkaita. Muusikko voi helposti tehdä esimerkiksi pilabiisejä ja luoda parodiahahmoja muusikoista sekä artisteista. Musiikkimaailmassa on paljon karikatyyrejä ja hyvin koomisia hahmoja jo ihan valmiiksi.

Sinun on sanottu olevan Kummelien henkinen johtaja? Mitä mieltä olet tästä arvonimestä?

– Ei se tänä päivänä enää päde. Kuten sanottua meille jokaiselle on kehittynyt oma tärkeä osa-alue. Me ollaan tiimi. Aikaisemmin on voinut tulla sellainen fiilis, että olisin jonkinlainen henkinen johtaja, koska olin jonkinlainen hommat alulle paneva persoona. Lisäksi teimme aikanaan paljon sellaisia sketsejä joissa esiinnyin yksin.

Kummeli

Onko uusi Kummeli-sketsisarja tulevaisuudessa mahdollinen?

– Me ei olla koskaan päätetty lopettaa tätä hommaa. Me olemme vähän niin kuin Rolling Stones, ei koskaan olla tehty jäähyväiskiertuetta.

Aiheesta aikaisemmin julkaistu:

Arvostelussa ensi-iltaelokuva Kummeli V: ”Vaikea tästä on pitää vaikka haluaisikin” 17.2.2014
Kummeli V:ssa riittää aseita: osatuottaja Rogers Masalskis esittelee elokuvan arsenaalin 6.2.2014
Yksinoikeudella Kummeli V -maistiainen: Eero Kakko haastattelee Erkki ”Likasanko” Sysimetsää

 30.1.2014
”Kampasimpukkapaskaa!”: Heikki Silvennoinen pääsee irti uudella Kummeli V -videolla  27.1.2014
Kummeli V – Näin sitä tehtiin… Tervetuloa tapaamaan Toukan perhettä

 23.1.2014
Tällaista Kummelia et ennen ole nähnyt! Uudet videot paljastavat elokuvasta yllättäviä hahmoja ja kohtauksia 22.1.2014

Muropaketin uusimmat