UUSIMMAT

Haastattelussa Rendel-ohjaaja Jesse Haaja: ”Viskipullo kutsuu, kun elokuva on kuvattu”

27.10.2015 08:17 Tatu Junni

Suomalaisen supersankarielokuva Rendelin kuvaukset käynnistyivät lokakuun alussa. Ohjaaja Jesse Haaja kertoi Dome.fi:lle, miten urakka on edennyt ja paljasti samalla uusia yksityiskohtia elokuvansa sankarista. ”Kerran oli voileivässä pelkkää kinkkua, muuten on mennyt hyvin”, Haaja summasi.

Jesse Haajan ideasta syntynyt Rendel-elokuva yhdistää yhdysvaltalaisen supersankariestetiikan peräpohjolan karuuteen ja synkän kostotarinan lama-ajan Suomeen.

Vuonna 2016 ilmestyvän Rendelin pääosia esittävät Kris Gummerus, Rami Rusinen, Matti Onnismaa, Alina Tomnikov, Aake Kalliala, Sami Huhtala, Marko Pesonen, Minna Nevanoja ja Renne Korppila.

Rendel

MISSÄ VAIHEESSA KUVAUKSIA OLETTE TÄLLÄ HETKELLÄ, JESSE HAAJA?

Nyt on takana 14 päivää, tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin pitänee puhua öistä. Eli reilu puolet olisi vielä edessä ja lisäksi sitten lisättiin yksi kuvausviikko 2016 puolelle muutaman isomman luokan näyttelijäkiinnityksen vuoksi, joista kerrotaan lisää lähempänä.

MISSÄ OLETTE KUVANNEET TÄHÄN MENNESSÄ JA MITKÄ LOKAATIOT OVAT VIELÄ JÄLJELLÄ?

Kainuussa vedettiin kova kahden viikon mittainen alkurutistus, jossa ideana oli hitsata toisilleen melko tuntematon tiimi yhteen. Aloitettiin tarkoituksella yhdestä elokuvan vaikeimmista ja isoimmista kohtauksista. Ajateltiin että näin saadaan paras mahdollinen rytmi ja tekemisen taso koko tuotantoon ja tämä osoittautui hyväksi päätökseksi. Kuvattiin pääasiassa Renforsin rannan tehdasalueilla koko aika.

Kainuusta siirryttiin vajaan viikon jaksolle Rendelin syntysijoille Varkauteen, jossa kaikki kuvat keskittyi Stora Enson tehtaiden maisemiin. Mikkelin ensimmäiselle jaksolle siirryttiin sitten suoraan Varkaudesta.

Seuraavaksi karavaani liikahtaa Helsinki-Tampere akselille, josta sitten Kuopion kautta siirrytään viimeiselle isolle kuvausjaksolle taas Kainuuseen. Joulukuun alkuun mennessä pitäisi olla elokuvan kuvaukset yhtä viikkoa lukuunottamatta taputeltu.

rendel_rendel

MIKÄ RENDELIN KUVAUKSISSA ON OLLUT TÄHÄN MENNESSÄ ANTOISINTA JA MIKÄ HAASTAVINTA?

Ylivoimaisesti antoisinta tähän mennessä on ollut… Sanoisinko, että kaikki. Välillä oikein hävettää, kun huomaa valittavansa väsymyksestä ja unohtaa nauttia tämän tekemisestä. Saan tehdä tällä hetkellä jotain niin uskomattoman hienoa, niin uskomattomien ihmisten kanssa että pyrin parhaani mukaan muistuttamaan itseäni jatkuvasti, että miten etuoikeutettu olen. Bunny The Killer Thingin ohjaaja Joonas Makkonen piipahti setissä pari viikkoa sitten ja tuli sanomaan: ”meinasin vaan tulla sanomaan, että muistat nauttia tästä, mutta kyllähän sinä niin taidatkin jo tehdä”.

On se melkonen fiilis, kun näkee miten setit ja kuvat alkaa rakentumaan paperilla olevista sanoista elokuvaksi, ei sitä oikein osaa sanoiksi pukea. Se on euforiaa.

Haastavinta on ylivoimaisesti valvominen. Jo pelkästään se, että olen tottunut heräämään 04-05 aikaan ”oikeassa” arjessani ja nyt mennään nukkumaan siihen aikaan, jos vielä silloinkaan. Sen kuitenkin jaksaa kun on hyvä porukka ja homma, jolle olet antanut kaiken mitä sisältä löytyy. Ennen kuvauksia isoin pelko oli perheestä ”syrjäytyminen”, mutta menneet viikot on kyllä osoittanut, että siitä ei tarvitse huolehtia.

ONKO JOKIN ASIA YLLÄTTÄNYT KUVAUSTEN AIKANA – POSITIIVISESTI TAI NEGATIIVISESTI?

Yllätyksiä tulee joka päivä, pääosin positiivisia. Ensimmäinen viikko oli kyllä sellaista vuoristorataa, kun yritti sisäistää kaiken uuden, mutta nyt tämä alkaa jo tuntua rutiinilta. Isoimmat haasteet oli tajuta että 70–100 henkisellä ryhmällä on jokaisella oma hommansa ja minun ei tartte enää puuttua jokaiseen asiaan.  Kyllä siinä muutaman kerran tuli mietittyä, että ”ohhoh, onhan tämä vähän eri tasolla kuin mitä aiemmin on tehty”.

Se mikä jaksaa yllättää päivästä toiseen, on se että miten paljon työtä täyspitkän elokuvan tekemiseen tarvitaan. En rehellisesti sanottuna tiedä miten tästä olisi selvitty ilman Black Lion Picturesin Miika J. Norvantoa ja Frozen Flame Picturesin Timo Puustista. Sieltä ollaan saatu sellainen tuki ja turva tekemiseen, ettei sitä pysty rahalla mittaamaan.

Isoin positiivinen asia on ollut elokuvan visuaalisuus, joka on yllättänyt kuva toisensa jälkeen. Tästä menee isot kiitokset DOP Tero Saikkoselle ja lavastaja Esa Naukkariselle, joiden kanssa jaamme täydellisesti vision siitä, että mitä tästä on tarkoitus tehdä. Moni tulee yllättymään, sen lupaan. Nyt vaan toivotaan että meidän näkemys tästä elokuvasta kohtaa katsojien kanssa.

Negatiivisia asioita on niin vähän, etten edes pysty poimimaan mitään yksittäistä asiaa. Kerran oli voileivässä pelkkää kinkkua, se on mahdollisesti pahin ”musta hetki” koko tuotannossa.

rendel_haaja_iso

VAIKKA KUVAUKSET OVAT JO KÄYNNISSÄ, ON RENDELIN VARSINAISESTI TARINASTA HYVIN VÄHÄN TIETOA. VOITKO PALJASTAA JOTAIN UUTTA ASIAN TIIMOILTA?

Osittain tämä johtunee siitä, että koko tuotanto bootattiin Cannesin jälkeen ja saimme käsikirjoituksen valmiiksi tyyliin muutama kuukausi ennen tuotantoa. Varsinainen tarina ei muuttunut mutta koko käsikirjoitus uusittiin muutamaa kohtausta lukuun ottamatta Pekka Lehtosaaren, Timo Puustisen ja Miika J. Norvannon toimesta. Siitä voi jokainen elokuvantekijä lähteä laskemaan, että missä aikataulussa tuotanto kyhättiin kasaan, kyllä siinä hiki tuli ja yöunet meni mutta se kannatti.

Elokuvan tarina ja juoni oikeastaan vaatii sen, ettei kerrota enempää Rendelistä tai muistakaan hahmoista. Uskallan väittää että moni tulee yllättymään, kuten Pekka Lehtosaarellekin kävi. Tämä ei ole ihan suoraviivainen ”mättö” ja elokuva saattaa aiheuttaa sen kuuluisan ”mind fuckin”. Olemme itse asiassa jakaneet kaikessa hiljaisuudessa pieniä tiedonmuruja muutamassa lehtijutuissa ja sosiaalisessa mediassa, joten jos on ollut oikein tarkkaavainen, niin saattaa tietää enemmän kuin joku muu.

Eli pidetään toistaiseksi vielä suut supussa ja odotetaan että saadaan julkaistua traileri, jossa tarina alkaa avautua. Yksi uusi asia monelle saattaa olla se tieto, että Rendel ei pysty poistamaan maskiaan.

MAKING OF -KUVIA RIITTÄÄ. MISSÄ VAIHEESSA RENDELISTÄ JULKAISTAAN UUSI TRAILERI?

Ymmärtääkseni meillä on buukattuna keväälle useampi eri kansainvälinen filmifestari, jossa pitää olla jotain näytettävää. Uskoisin siis, että alkuvuodesta päästään pamauttamaan linjoille jotain täysin uutta. Meillähän on yksi käyttämätön pätkä vanhan tuotannon pohjalta olemassa, joka esiteltiin menestyksekkäästi Cannesissa. Päätimme kuitenkin pitää sen pöytälaatikossa vielä toistaiseksi, koska se antaa tuotannosta aivan vääränlaisen kuvan vielä tässä vaiheessa. Survotaan se vähintään sitten tallenteiden extroihin.

Minun toive olisi kuitenkin että julkaistaisiin joku pienen pieni tiiseripätkä vielä tämän vuoden puolella tai heti vuoden alkuun. Katsotaan nyt, mitä on muu porukka mieltä.

MITÄ AIOT TEHDÄ ENSIMMÄISENÄ KUN RENDELIN KUVAUKSET OVAT OHI?

Istun alas ja otan lasillisen viskiä samaisesta viskipullosta, josta tämä kaikki lähti.

rendel_rendel_iso

Rendelin tekemistä voi seurata seuraavissa medioissa:

Facebook
Twitter
Instagram
Elokuvan kotisivut