Haastattelussa scifi-uutuuden tähdet Alice Braga ja Wagner Moura: ”Elysium on toimintaa, politiikkaa ja viihdettä”

09.08.2013 11:26 | Kalle Kinnunen

Elysium

Neill Blomkampin ohjaaman Elysiumin tunnetuimmat näyttelijät ovat Matt Damon ja Jodie Foster. Brassinimet Alice Braga ja Wagner Moura eivät kuitenkaan jää Hollywood-tähtien varjoon.

Vuonna 2154 Los Angeles on valtava slummi. Ihmisiä on liikaa, ja lähes kaikki ovat erittäin köyhiä. Laadukkaasta terveydenhoidosta ei kannata haaveilla, ellei ole upporikas.

Elysium on District 9:n tekijän Neill Blomkampin uusi vertauskuvallinen tieteisseikkailu. Sen esittämä tulevaisuus on synkkä, ja se voisi hyvinkin olla reilun sadan vuoden kuluttua totta. Yksi jo pian toteutuva muutos on se, että Kaliforniasta on tullut espanjankielinen, ja valtaosa väestöstä on latinoja. Elysium taas on äveriäiden avaruusasema, jossa eletään kuin Paratiisissa. Kuolemakin on lähes voitettu.

Blomkampin kirjoittamassa ja ohjaamassa Elysiumissa keskeisiä rooleja esittävät Matt Damonin, Jodie Fosterin ja Sharlto Copleyn rinnalla brasilialaiset Alice Braga ja Wagner Moura sekä meksikolainen Diego Luna. Kun Braga ja Moura kertovat rooleistaan meksikolaisen huippuhotellin kabinetissa, ollaan kuin ironisesti ensimmäisen ja kolmannen maailman välissä: ulkopuolella on varsin köyhä maa, hotellialueella pelkkää luksusta.

Elysium

”Frey on tyttö, joka kasvoi favelassa”, Braga kertoo roolihahmostaan käyttäen brasilialaista suurkaupunkislummien nimitystä.

”Hän teki töitä, ettei ajatuisi rikollisuuteen.”

Frey on Damonin näyttelemän Maxin lapsuudenystävä. Max valitsi laveamman tien, ja on istunut vankilassa.

”Freyn kaltaisia naisia on Brasilia täynnä. Monilla nuorilla naisilla on lapsi. Useat ovat yksinhuoltajia. He joutuvat tekemään töitä tuplasti. Elämä tekee heistä aikuisia ja vanhoja nopeammin kuin he halusivat.”

Elysiumissa ei ole väkinäistä rakkaustarinaa. Max kaipaa Freyn luo, mutta Frey ei halua ottaa riskiä. Olosuhteiden vuoksi hän joutuu turvaamaan Maxiin.

Samaan tapaan Maxin ratkaisut tempaisevat Mouran näyttelemän Spiderin pois mukavuusalueeltaan. Max yrittää vain pärjätä, mutta Spider näkee tilaisuutensa tulleen. Aiemmin Spider on vain tienannut myymällä matkalippuja äärimmäisen vaarallisille luvattomille lennoille Maapallolta Elysiumiin. Niiltä lennoilta moni palaa kahleissa. Elysiumissa saavat elää vain sen kansalaiset.

Elysium

”Spider on sekoitus kirkasotsaista vallankumouksellista ja omaa etuaan ajavaa hakkeria”, Moura luonnehtii.

”Kuten coyotet, jotka salakuljettavat ihmisiä Meksikon ja Yhdysvaltojen rajan yli, hän on ainakin puoliksi häikäilemätön rikollinen. Toisaalta hän haluaa muutosta. Hän vihaa Elysiumin eliittiä, mutta tyypilliseksi idealistiksi Spideriä ei voi sanoa. Hän on liian ylpeä itsestään.”

Braga teki läpimurtonsa City of Godissa, jossa seurattiin elämää brasilialaisessa slummissa yli vuosikymmenen ajan. Hollywood-elokuvissa hän on tehnyt pienempiä rooleja esimerkiksi I Am Legendissä ja Predatorsissa. Moura taas on Brasilian suurin tähti. Hän esitti pääosaa poliisikorruptiosta toimintaelokuvan keinoin kertovissa Elite Squadissa ja sen jatko-osassa.

Elysiumin Los Angeles –jaksoja kuvattiin Mexico Cityssa ja sen kaatopaikkojen tienoilla. Siellä ilmanlaatu oli niin surkea, että koko kuvausryhmällä oli hengityssuojaimet – paitsi näyttelijöillä, kun kamera kävi.

Elysium

Saastunut Mexico City oli kuitenkin brasilialaisille kotoisa paikka.

”Olin käynyt Mexico Cityssä pari kertaa aiemmin. Liikenneruuhkat, kaaos, se oli aivan kuin kotona Sao Paulossa”, Braga sanoo nauraen.

”Suurimman osan ajasta vietimme autoissa liikenneruuhkissa”, Moura toteaa.

Blomkampin näkemys saa näyttelijöiltä kiitosta.

”Latinona näkee, pyrkiikö elokuva esittämään todellisuutta vai käytetäänkö miljöötä vain hyväksi. Minusta Elysium käsittelee todellisia asioita. Se ei näytä Mexico Cityä helvettinä, vaan ihmisten kotina. Sitä katsotaan sisäpuolelta, vähän kuin favelaa City of Godissa”, Braga pohtii.

Elysiumin polittisuus on kysymys, johon jokaisella tekijäjoukosta tuntuu olevan oma vastauksensa.

”Ei elokuva ole poliittinen, mutta ei vain toimintaleffakaan”, Braga muotoilee.

”Kuten District 9:ssä, Neililä on sanomaa. Hän näyttää, mitä tänään tapahtuu ja kuinka pahaksi homma on menossa, mikäli emme tee mitään. Elokuvateatterista poistuessa on varmasti saanut uusia ajatuksia.”

Moura menee pidemmälle.

Elysium

”Minusta elokuva on erittäin poliittinen. Se on vasemmistolaisinta Hollywoodia.”

Näyttelijä punnitsee ajatuksiaan hetken.

”Tarinaa ja politiikkaa on vaikea saada tasapainoon. Meillä Brasiliassa on pitkä vasemmistolaisen elokuvan perinne. 1960-luvun parhaat elokuvat olivat kapinallisia, mutta aika harva oli todella suosittu.”

Moura vertaa Elysiumia läpimurtoelokuviinsa.

”Elysium ja Elite Squadit yhdistelevät näitä ulottuvuuksia hyvin. Jos haluaa toimintaa, sitä kyllä riittää. Jos haluat elokuvalta enemmän, voit lukea sanomaa.”

Elite Squadit ovat Brasilian kaikkien aikojen katsotuimmat elokuvat, vaikka ne ovat myös avoimen kantaaottavia.

”Samoin Elysium on viihdettä, mutta ennen kaikkea elokuva yhteiskunnan epätasa-arvoisuudesta”, Moura tiivistää.

Aiheesta aikaisemmin julkaistu:

Arvostelussa District 9 -ohjaajan ja Matt Damonin Elysium: ”Parasta scifiä aikoihin!” 8.8.2013
Yllättävä paljastus District 9 -ohjaajan Elysiumista: Matt Damonin roolia tarjottiin ensin maailman menestyneimmälle valkoiselle räppärille 2.8.2013
Matt Damonin, Jodie Fosterin ja District 9 -ohjaajan tieteistrilleri Elysiumin uudet maistiaiset saavat veden kielelle 31.7.2013
Matt Damon riitelee robotin kanssa District 9 -ohjaajan uutuusleffan maistiaisessa 24.7.2013
”Matt Damon voi pelastaa meidät kaikki”, lupaa Elysium 23.7.2013
Elysiumin ensi-iltaan valmistautuva Neill Blomkamp paljasti, mitä kuuluu District 9:n jatko-osalle 19.7.2013

Muropaketin uusimmat