Uusimmat

Simpsoneiden showrunner Al Jean Muropaketin haastattelussa: ”En halua että sarjallemme käy kuten Star Wars -elokuville”

14.10.2020 20:30 Aki Lehti

Showrunner, käsikirjoittaja ja tuottaja Al Jean on tehnyt Simpsoneita alusta asti. Nyt sarjan 30 kautta löytyvät Suomessa Disney Plus -palvelusta.

Simpsons-sarjan faneista suunnilleen jokainen tietää sen luojan Matt Groeningin, mutta sarjan todellinen työmyyrä ja pääpäsmäri on showrunner Al Jean, joka on ollut mukana melkein alusta asti. The Tracey Ullman Show’ssa nähtyjen Simpsons-lyhytfilmien tekoon Jean ei osallistunut, mutta hänet buukattiin ensimmäisenä yhdessä vanhan opiskelijakaverinsa ja käsikirjoittajakumppaninsa Mike Reissin kanssa tekemään keltaisten mulkosilmien omaa sarjaa vuonna 1989.

Jean ja Reiss toimivat käsikirjoittajina kahdella ensimmäisellä kaudella sekä myös showrunnereina kolmannella ja neljännellä kaudella, joita pidetään yleisesti sarjan parhaina. Vuonna 1994 Jean ja Reiss siirtyivät Disneyn palvelukseen, tekemään muita sarjoja ABC-kanavalle. Jean käsikirjoitti silti silloin tällöin myös Simpsoneita ja palasi täyspäiväisesti sarjan pariin vuonna 1998, jolloin alkoi 10. kausi.

Vuonna 2001 alkaneesta 13. kaudesta lähtien Jean on ollut yksin sarjan showrunner, ja jatkaa tehtävässä edelleen.

Disney+ -suoratoistopalvelu aloitti vihdoinkin myös Suomessa kuukausi sitten, 15. syyskuuta. Sieltä löytyy tällä hetkellä Star Warsien, Marvel-elokuvien, Pixar-animaatioiden ja Disney-klassikoiden lisäksi myös muun muassa 30 tuotantokautta Simpsoneita, eli melkein kaikki tähän mennessä tehdyt jaksot. Pari viikkoa sitten Yhdysvalloissa alkoi 32. kausi, jonka Al Jean tiimeinen teki koronaviruspandemian takia pääosin etätöinä Zoomin välityksellä.

Al Jean antoi Muropaketille lyhyen haastattelun kotoaan, minkäs muunkaan aparaatin kuin Zoomin kautta. Mies ei ole ainakaan vielä täysin seonnut, tuijotettuaan kuukausitolkulla tietokoneen ruudulla puhuvia päitä, eikä virtuaalimaailma sentään tunnu todellisemmalta kuin oikea.

– Saimme kauden ajoissa valmiiksi, aivan alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Virtuaalityöskentely on rankkaa, varsinkin ihmisten kanssa, joilla kaikilla on runsaasti ideoita. Informaatioähky on taattu, vaikka aina ei kuulekaan kunnolla mitä joku sanoo, Al Jean selittää.

Showrunner on erittäin tyytyväinen uuteen tuotantokauteen, koska pandemian aikana ei tv-sarjoja ole juurikaan tehty. Vain animaatioiden tuotantoja ei jouduttu keskeyttämään. Simpsonit on edelleen ajan hermoilla ja pystyy tarjoamaan faneille vajaan puolen tunnin verran todellisuuspakoa, vaikka käsitteleekin myös oikean maailman tapahtumia.

– Jätimme tarinoista tahallaan koronaviruksen pois lähes kokonaan, rähjäämme sille vain halloween-spesiaalissa, Treehouse of Horror -jaksossa. Muuten Springfieldin kaupunki on uusissa jaksoissa paikka, jossa pandemiasta ei olla kuultukaan. Ihmiset ovat täysin kypsiä koko virukseen ja Simpsonien ensisijainen tehtävä on viihdyttää, Jean sanoo.

Koronaviruspandemian, presidentti Donald Trumpin, salaliittoteorioiden sekä kaikkien omituisten, kahelien ja kamalien asioiden ansiosta nykymaailma itsessään on aivan täyttä Pahkasikaa, kuin parodiaa ja satiiria jo itsessään. Al Jean kertoo, ettei Simpsonien tekeminen ole muuttunut vuosien aikana kuin lähinnä teknisellä puolella, mutta onko huumorin vääntäminen mielipuolisesta maailmasta yhä vaikeampaa?

– Päinvastoin. Meno on niin hullua, että sekopäisimmätkin vitsit naurattavat, jutut jotka 10 vuotta sitten olisivat olleet aivan liian övereitä. Simpsonit ei lähtökohtaisesti ole polittiinen sarja, mutta jos koomikot haluavat vitsailla Trumpin kustannuksella, niin se on helppoa. Presidentti tarjoaa aiheita päivittäin. Vaikeat ajat ovat valitettavasti helpointa aikaa tehdä komediaa. Olen onnekas, koska minua vitsailu auttaa käsittelemään kaikkea mitä maailmassa ja ympärilläni tapahtuu.

Disneyn kustannuksella Simpsonit on vitsaillut melkein alusta alkaen.

Viime vuonna Foxin ja Disneyn jättikauppojen myötä myös Simpsoneista tuli Disneyn omaisuutta. Vaikka Mikki Hiiri olisikin joskus vetänyt herneen nenään Simpsonien kuittailusta, niin se ei ole vaikeuttanut sarjan tekemistä millään tavoin, ei vaikka tekijät ovat jatkaneet vitsailua.

– Disney laittoi Simpsonit paraatipaikalle suoratoistopalveluunsa, jolla on yli 60 miljoonaa tilaajaa. Olemme saaneet tehdä sarjaa aivan oman mielemme mukaan, kenenkään puuttumatta sisältöön. 30 vuotta sitten Simpsonit aiheutti närää, mutta olemme olleet valtavirtaa jo vuosikymmeniä. Ei heidän ole järkeä muuttaa sarjaa ja suututtaa faneja.

Disney+ töpeksi palvelun aloittaessa vajaa vuosi sitten Yhdysvalloissa laittamalla Simpsonien vanhat jaksot tarjolle väärällä kuvasuhteella. 20. tuotantokauden puoliväliin asti sarjan kuvasuhde oli luonnollisesti 4:3, mutta Disney+:n remasteroidut versiot oli cropattu 16:9 -laajakuvaksi, jonka takia osa jaksojen visuaalisista vitseistä jäi kuvan ulkopuolelle.

Fanit nostivat asiasta välittömästi metakan.

– Se oli imartelevaa, että fanit ovat edelleen niin intohimoisia. Onneksi Disney korjasi asian. En halua, että jaksoja peukaloidaan millään tavalla, ettei niille käy kuin Star Warsin originaalitrilogialle.

Al Jean on mukana myös Simpsonien dvd-bokseilta löytyvillä viihdyttävillä kommenttiraidoilla, melkein joka jaksossa. Hän pitää niiden tekemisestä, koska ei ole katsonut joitain jaksoja vuosikausiin. Dvd-lootien julkaisu ehdittiin jo kertaalleen lopettaa, mutta fanien pidettyä asiasta tarpeeksi meteliä 18. ja 19. kausi saatiin kauppoihin muutaman vuoden tauon jälkeen.

Vielä ei ole varmaa julkaistaanko dvd-bokseja lisää, mutta ainakin kommenttiraitoja on luvassa.

– Olemme äänittäneet kommenttiraidat kausiin 20-24, eli ne julkaistaan kyllä jossain. Yritimme saada kaikkien vanhojenkin jaksojen kommenttiraidat tarjolle Disney+ -palveluun, mutta ainakaan vielä niitä ei sieltä löydy. Niiden lisääminen oli ilmeisesti hankalaa, jonkin teknisen jutun takia, jota en oikein ymmärtänyt.

Mainitsen Al Jeanille nukahtaneeni varmaankin satoja kertoja hänen ääneensä, sillä Simpsonien kommenttiraidat ovat oivaa kamaa nukahtamisen taustalle.

Mies repeää nauruun.

– Toivottavasti pysyt hereillä vielä hetken, mutta ehkä saat tänäänkin ääneni ansiosta unenpäästä helposti kiinni, Jean sanoo, tietäen kellon olevan haastishetkellä Suomessa yli 23.00.

Monien vanhojen fanien mielestä Simpsonit olisi pitänyt lopettaa jo ajat sitten. Jeanilta kysytään suunnilleen joka toisessa haastattelussa kuinka pitkään Simpsonit jatkuu. Nyt ei tiedustella moista, sillä jos ihmiskunta on olemassa vielä sadan vuoden kuluttua, niin hyvin todennäköisesti myös Simpsoneita tehdään jossain muodossa. Tekoäly lienee kehittynyt tuolloin niin pitkälle, että Simpsoneita saattaa olla käsikirjoittamassa Al Jeaniin pohjaava AI.

Mahtaako moinen pystyä samaan kuin oikea Al Jean?

– Kuulemani tekoälyn säveltämä biisi ei ollut kovin kummoinen, eikä myöskään sen kirjoittamat tarinat. Mutta tuskin tässä enää kauan kestää, niin minua ei tarvita enää lainkaan, Jean nauraa.

Yhdysvalloissa Disney+ -palveluun lisättiin pari viikkoa sitten myös Simpsonien 31. kausi, joten eiköhän se saavu palveluun melko pian myös Suomessa. 32. kausi nähdään ensin Sub-kanavalla, mutta sen Suomen ensi-ilta ei ole vielä tiedossa.

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi

Kuva: Gage Skidmore

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat