Haastattelussa zombiesotaelokuvan War of the Dead ohjaaja Marko Mäkilaakso: ”Nyt tuntuu hienolta!”

07.10.2011 12:00 | Tatu Junni

Natsizombeja Liettuan metsissä, tapaamisia Stan Leen kanssa ja ensi-ilta, jota saatiin odottaa yli kolme vuotta. Ohjaaja Marko Mäkilaakson tarina osoittaa todeksi vanhan väitteen: ”There’s no business like show business”.

Kun Dome.fi (silloinen Kaista) haastatteli Marko Mäkilaaksoa vuonna 2007, oli mies täydessä työn touhussa saadakseen sotaisista zombeista kertovan Stone’s War -esikoiselokuvansa valmiiksi. Ensi-ilta oli sovittu vuodelle 2008 ja kaikki näytti hyvältä. Tuotannon aikataulu ja budjetti olivat pitäneet, ja pääosarooleihin oli saatu kiitettävän nimekäs näyttelijäkaarti: Andrew Tiernan, Mikko Leppilampi, Samuli Vauramo, Andreas Wilson, Jouko Ahola ja Antti Reini.

Vuosi vaihtui, mutta Stone’s War ei elokuvateattereihin saapunut. Kului vuosi ja toinenkin – hiljaisuus jatkui yhä. Stone’s Warin kohtaloa kummasteltiin kauhufanien foorumeilla, mutta kenelläkään ei ollut tarkkaa tietoa elokuvan kohtalosta saati tulevaisuudesta. Alettiin epäillä, etteivät suomalaiszombiet koskaan pääsisi valkokankaalle asti.

Pitkä hiljaisuus katkesi vihdoin tällä viikolla Mäkilaakson tiedotteeseen, jossa ilmoitettiin nyt War of the Dead -nimellä kulkevan elokuvan saavan ensi-iltansa Toronton After Dark -festivaaleilla lokakuun loppupuolella.

Lähdetään liikkeelle ilmeisestä: War of the Deadin ensi-iltaa kaavailtiin vuoden 2008 alkupuolelle, mutta kuten hyvin tiedetään, mitään ei sitten tapahtunutkaan. Mihin elokuva oikein katosi ja mitä kolmen vuoden aikana on tapahtunut?

– War of the Dead, tuolloin vielä Stone’s War, jäi valitettavasti kiinni rahanpuutteeseen ja päätuottajan ongelmaan siitä miten elokuvan jälki-tuotanto pitäisi viedä loppuun. Näiden kolmen vuoden aikana lukuisat sijoittajat, yhtiöt ja tuottajat tarjosivat apuaan, mutta syistä joita en voi mainita, nämä vaihtoehdot eivät kelvanneet päätuottajalle. Mutta lopulta hänen oli pakko suostua ja niin ollen kaksi uutta tuottajaa tulivat mukaan ja viimeistelivät elokuvan kanssani.

Mitä teet tällä hetkellä työksesi ja missä päin maailmaa asustat?

– Tällä hetkellä olen uuden elokuvani jälkituotannossa. Ohjasin tänä vuonna Universal Picturesille / Syfylle toimintaelokuvan nimeltä Deadly Descent, jonka pääosissa nähdään Adrian Paul, Chuck Campbell ja Nicholas Boulton. Elokuva on amerikkalainen tuotanto, joka menee suoraan Blu-Ray- DVD- ja TV-levitykseen vuonna 2012 kyseisessä maassa. Asun tällä hetkellä perheeni kanssa Saksassa lähellä Berliiniä.

Kun ensi-ilta aluksi viivästyi ja lopulta ”katosi”, voisi kuvitella että saatua lisäaikaa olisi voinut käyttää elokuvan hiomiseen. Teittekö näin vai onko War of the Dead maannut kaapissa odottamassa pääsyä valkokankaalle?

– Elokuva makasi kaapissa pitkän aikaa ja kun uudet tuottajat tulivat mukaan niin elokuvaa alettiin miksaamaan Los Angelesissa 2010 lopussa, jossa myös CGI-tehosteet viimeisteltiin. Sitten matka vei Italiaan Cinecittalle, jossa elokuva värimääriteltiin. Nyt elokuvaa toimitetaan levittäjille pitkin maailmaa.

Elokuvan ensi-illan odottamisen on täytynyt olla piinaavaa. Miltä tuntuu nyt, kun odotus on (melkein) ohi? Kannattiko elokuva tehdä?

– Kyllä se oli piinaavaa aikaa, mutta kyllä elokuva kannatti tehdä! Elokuva on saanut jo todella hyvää palautetta ja kun se valittiin Toronton festivaalin kilpailusarjaan niin tiesin, että ei kaikki elokuvassa voi pielessä olla. Nyt tuntuu hienolta! Mutta tiedän, että tämä elokuva tulee taatusti jakamaan katsojat kahtia. On ne ketkä tykkää ja ne ketkä ei.

War of the Dead saa ensi-iltansa siis Torontossa, mutta missä elokuvan voi sen jälkeen nähdä ja millä aikataululla?

– En tarkalleen tiedä muiden maiden aikatauluista, mutta sen tiedän, että monessa maassa se tuodaan ulos alkuvuodesta 2012.

Elokuvan nimi oli aluksi War of the Dead, sitten Stone’s War ja nyt taas War of the Dead. Mikä on tämän nimihärdellin takana?

– Nimi vaihdettiin tuottaja Barr Potterin pyynnöstä Stone’s Wariksi, kun James Van Der Beek oli castattu näyttelemään pääroolia elokuvassa. Tämä oli myös hänen agenteilleen hyvin mieleinen asia. Aikatauluongelmien takia Van Der Beek jäi pois ja lopulta Andrew Tiernan sai roolin. Istuin eräänä päivänä Los Angelesissa Stan Leen toimistolla, kun hän kysyi ”Miksi elokuvan nimi ei ole enää War of the Dead? Se on parempi.” Tämä kommentti muutti kaiken ja tuottajien kanssa sovimme, että War of the Dead eli originaali nimi on parempi elokuvalle.

Keväällä 2008 uutisoitiin, että olet tavannut Stan Leen useaan otteeseen ja suunnittelet hänen kanssaan elokuvaa. Vieläkö asia on ajankohtainen ja mitä kaikkia projekteja sinulla on nyt työn alla?

– Työstin Stan Leen kanssa käsikirjoitusta erääseen elokuvahankkeeseen, jonka minun piti tuolloin ohjata ja hänen olla yksi executive-tuottajista. Hanke ei saanut tulta alleen kuten toivoimme ja pistimme sen pöytälaatikkoon odottamaan parempaa ja oikeaa aikaa. Toivottavasti se on lähitulevaisuudessa! Muista projekteista en haluaisi tässä vaiheessa vielä puhua. Kuten ollaan nähty, aina asiat voivat muuttua, joten puhun niistä enemmän, kun aika on oikea.

Viime vuosina suomalaisella elokuvarintamalla on nähty muutama mielenkiintoinen genretapaus, kuten Sauna ja Rare Exports. Elokuvayleisö saattaa siis nyt olla valmiimpi ”suomalaiselle” zombie-elokuvalle kuin War of the Deadin alkuperäisen ensi-illan aikoihin. Onko tällä kuitenkaan merkitystä sinulle vai keskitytkö nyt puhtaasti uraan ulkomailla?

– Tottakai sillä on väliä mitä Suomessa War of the Deadistä ajatellaan ja toivottavasti yleisö ottaa sen hyvin vastaan kaikkien näiden vuosien jälkeen. Pidän työntekemisestä ulkomailla, mutta jos oikea projekti tulee Suomessa eteen niin tietenkin teen sen.

Aiheesta lisää:

Haastattelu: Stone’s War -elokuvan ohjaaja Marko Mäkilaakso (2007)

Suomalainen zombiesotaelokuva War of the Dead saa ensi-iltansa vuosien odotuksen jälkeen

Uusi juliste ja traileri suomalaisohjaajan natsizombie-elokuvasta War of the Dead

Keskustelu

Mukavaa nähdä uudentyylistä kotimaislähtöistä elokuvaa vaikka aihepiiri ei nappaakkaan paljon. Tätä kyllä toivonutkin että saadaan uusia tuulia leffa alalle Suomessa.

Mukavaa nähdä uudentyylistä kotimaislähtöistä elokuvaa vaikka aihepiiri ei nappaakkaan paljon. Tätä kyllä toivonutkin että saadaan uusia tuulia leffa alalle Suomessa:

Kummallisia yhteyksiä Natseilla ja Zombeilla, kun nykyään tuntuu että vain natsit voivat muuttua leffoissa zombeiksi.

natsi-zombit eivät ole olleet hauska juttu sitten Wolfensteinin ensimmäisen remaken, silloin joskus 11 vuotta sitten.

Muropaketin uusimmat