Uusimmat

Haastattelussa Laurence Fishburne – Matrixista tuttu sivuosien mestari

18.10.2011 15:58 Kalle Kinnunen

Perjantaina ensi-iltansa saavassa Tartunta-elokuvassa nähdään liuta Hollywoodin tunnetuimpia näyttelijöitä, joista yksi on Matrix-elokuvien tähti Laurence Fishburne. Toimittaja Kalle Kinnunen tapasi miehen Venetsiassa.

Laurence Fishburne on iso mies. Niin iso, ettei puku näyttäisi hänen päällään välttämättä kovin hyvältä. Eikä Matrix-elokuvien Morpheuksen tarvitsekaan olla sillä tavalla muodollinen. Kravatti kahlitsisi hänen voimaansa. Kun Fishburne kävelee haastattelupöydän ääreen, hänellä on löysä afrikkalainen buba-paita, jonka perinnekuviointi on hillitty ja tyylikäs. Silti sillä on aikamoinen kontrasti ympäristöön, vanhaan venetsialaiseen palatsiin rakennetun huippuhotellin salonkiin.

Kädenpuristus on vahva ja bassoääni juuri niin tumma, kuin elokuvista muistamme.

Fishburne tosiaan kättelee, vaikka hän on täällä kertoakseen uudesta trilleristä Tartunta. Se on todenmukainen kuvaus tappavan influenssaviruksen leviämisestä.

”Tämä elokuvan sanoma on: PESE KÄTESI äläkä KOSKE KASVOIHISI”, hän jylisee – ja nauraa.

”Katson itse kaikenlaisia elokuvia, paitsi kauhua. Tartunta on tavallaan kauhua – mutta se ei ole, koska kaikki voisi tapahtua. Siksi se on vielä pelottavampi.”

Monitarinaisessa elokuvassa ei ole varsinaisia pääosia. Matt Damonilla, Kate Winsletillä, Gwyneth Paltrowilla ja Fishburnella on kutakuinkin samankokoiset osat. Fishburnella on tyypillinen rooli: hän on auktoriteettihahmo, Yhdysvaltojen tartuntatautiviraston varajohtaja, joka joutuu vaikeiden päätösten äärelle. Pitääkö kokonaisia kaupunkeja asettaa karanteeniin? Voiko hän lähettää alaisiaan tärkeisiin tehtäviin, mutta mahdollisesti surman suuhun? Elokuvan edetessä länsimainen yhteiskuntarakenne alkaa rakoilla, kun miljoonat kuolevat.

”Tartunta koskettaa niin monia viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneita asioita, että sen aiheita ei voi ohittaa”, näyttelijä sanoo.

Hän tarkoittaa ilmeisimpien lintu- ja sikainfluenssapelkojen lisäksi esimerkiksi New Orleansin tulvakatastrofia, jonka USA:n hallitus hoiti tunnetusti todella huonosti.

”Mutta kuka on vastuussa? Olemmeko valmiita kaikkeen? Kaikki on niin särkyvää.”

Kun Fishburne näyttää vakavalta, hän näyttää suunnattoman vakavalta.

”Tämä on vähän kuin elokuvan Tie tapahtumien alku”, hän toteaa viitaten kahden vuoden takaiseen, lohduttomaan maailmanlopputarinaan, jossa Viggo Mortensen vaelsi kuolevassa maisemassa.

Fishburne, 51, on tehnyt viitisenkymmentä elokuvaa. Varsinaisia päärooleja on harvoin, mutta hän saa kaiken irti nimenomaan väkevistä sivuosista.

”Aloitin näyttelemisen kymmenvuotiaana, eli minulla on yli 40 vuoden kokemus”, hän toteaa ei-niin-vaatimattomasti.

”Kun valitsen elokuvaroolia, tärkeää on se, pitääkö käsikirjoitus minut kiinnostuneena. Jos pitää, niin ehkä katsojatkin. Ei se ole sen kummempaa.”

Hän oli jo nuorena kypsän oloinen: vain kolmekymppisenä hän esitti slummikuvaus Boyz n da Hood – kulman kundeissa itseään tosielämässä kuusi vuotta nuoremman Cuba Goodingin roolihahmon isää.

Draamojen jälkeen hän valitsi tieteisroolin.

”Miksikö kiinnostuin Matrixista? Luin käsikirjoituksen. AIVONI SANOIVAT: tee tämä, tämä on LOISTAVA!”, hän muotoilee, jylisee taas ja nauraa.

Neon oppi-isän Morfeuksen rooli oli eräänlainen tienjakaja. 12 vuotta sitten ensi-iltansa saanut Matrix oli jättihitti, jonka myötä Fishburnesta tuli yhä korkeamman sarjan pelaaja. Viime vuosina hänet on nähty muun muassa Predatorsissa sekä C.S.I.-sarjassa kolmen kauden ajan. Nyt jälkimmäinen rupeama on ohi.

”Keskityn taas elokuviin. Jos tekee televisiota, on melkein puolet vuodesta kiinni siinä.”

Miltä tuntuu, kun surffaa kanavia ja vastaan tulee oma elokuva?

”Hiton hyvältä! Tiedän, että postissa on shekki”, Fishburne sanoo ja nauraa.

Näyttelijät saavat pieniä summia tekijänoikeuskorvauksina, kun heidän elokuviaan uusitaan televisiossa.

”En jää katsomaan. Turha niihin on palata.”

Omista elokuvistaan hän osaa kuitenkin nostaa esille kaksi tärkeää. Ensimmäinen on Abel Ferraran väkivaltainen ja kiistelty gangsteritarina.

New Yorkin kuningas. Rakastan sitä. Siinä on voimaa.”

Toinen on yksi uran ensimmäisistä elokuvista. Kun Francis Ford Coppola lähti kuvaamaan Ilmestyskirja Nytiä Filippiineille, Fishburne valehteli ikänsä ja sai 17-vuotiaan konekiväärimiehen roolin. Tosiasiassa hän oli vasta 14-vuotias. Mutta kuvaukset venyivät ja venyivät. Ne kestivät lopulta toista vuotta, ja kun mestariteos lopulta valmistui, Fishburne oli jo 17.

”Ilmestyskirja Nyt on vähän kuin koulun vuosikirja. Se on enemmän kuin elokuva. Se on kuin kotivideo niistä ajoista”, näyttelijä pohtii, melkein herkistyen.

Hän miettii tovin.

”Se tuntuu oudolta. Ja aika surulliselta, Dennis (Hopper) on poissa, Sam Bottoms on poissa..”

Monista tuon elokuvan näyttelijätovereista on aika jättänyt.

Fishburnea ovat ohjanneet niin Steven Spielberg (Hävähdys purppuraa) ja afroamerikkalaisen elokuvan huippunimi Spike Lee (Viidakkokuume, Boyz n da Hood) kuin Clint Eastwoodkin. Kun hän kehuu Tartunnan ohjaajaa, muun muassa Trafficin, Ocean’s -sarjan elokuvat ja Ilmiantajan tehnyttä Steven Soderberghiä, vertauskohteeksi valikoituu myös kameran takana hyvin suoraviivaisesta tyylistään tunnettu Eastwood.

”He molemmat ovat huipputehokkaita. Ei ole aikaa hössötykseen. Kuvauspaikoilla ei ole edes tuoleja. Steven käyttää kameraakin itse. Hän tekee vaiston varassa, hän on huippuälykäs ja kuitenkin hyvin yhteistyökykyinen.”

Miksi ei tuoleja?

”En tiedä, kai siksi, ettei ryhdytä istuskelemaan!”

Fishburne näyttää vakavalta.

”Mutta jos olisin halunnut tuolin, olisin varmaankin saanut sellaisen”, hän sanoo ja nauraa.

Juuri nyt kuvataan elokuvaa, josta saattaa tulla Matrixien kaltainen menestys.

Zack Snyder ohjaa uuden Supermanin, ja Fishburnella on keskeinen rooli. Hän näyttelee Perry Whitea, Daily Planet -lehden päätoimittajaa. White on sankari Clark Kentin joskus yrmeä esimies. Tämä on ensimmäinen tulkinta, jossa White on musta.

”Rakastan sarjakuvia. Uskon, että Zack tekee tästä hemmetin hyvän leffan.”

Mutta mikä on Fishburnen oma sarjakuvasankarisuosikki?

”No, se ei ole Teräsmies, vaan Hopeasurffari.”

Siihen täytyy lisätä yksi juttu.

”Niin, Hopeasurffari, jonka ääntä muuten näyttelin Fantastic Four -leffassa.”