Tappajahaileffa The Megin ensi-iltaa odotellessa: Kolme hyvää ja kolme luvattoman huonoa haileffaa

24.08.2018 12:00 | Tuukka Hämäläinen

Jason Stathamin tähdittämä The Meg eli Megalodon saa ensi-iltansa ensi viikolla. Listasimme kolme kelvollista haielokuvaa ja kolme, jotka kannattaa kiertää kaukaa.

Murhanhimoiset hait ovat katastrofi- ja hirviöleffojen vakiokalustoa, ja tällä viikolla ensi-iltaan tuleva Megalodon (suuressa maailmassa The Meg) on jälleen uusi lisäys haileffojen pitkään listaan. Vaikka hait ovat yleisesti pelättyjä elukoita, on niistä kuitenkin onnistuttu tekemään yllättävän vähän kelvollisia elokuvia.

Megalodonia odotellessa listasimme kolme haileffaa, jotka kannattaa katsoa, ja kolme muuta, joita kannattaa vältellä kuin veren makuun päässyttä valkohaita konsanaan.

Tappajahai ja kaksi muuta kelpo leffaa

Haileffoja on tehty maailmansivu, mutta liioittelematta voi sanoa, että oikeasti hyviä haielokuvia on yhä olemassa vain yksi. Steven Spielbergin alkuperäinen klassikko Tappajahai (1975) on paitsi historian ensimmäinen ”blockbuster-elokuva”, myös erinomaisesti aikaa kestänyt seikkailu, jonka katsoo vieläkin ilolla.

Hyviä haielokuvia saa tosiaan hakea kiven alta, mutta paremmasta päästä on ainakin vuoden 2004 pienen budjetin kauhuleffa Open Water.

Chris Kentisin ohjaama, tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo kahdesta sukeltajasta, jotka tulevat turistiryhmänsä hylkäämiksi ja jäävät avoveden varaan haiden armoille.

Vasta viime vuonna ensi-iltansa saanut 47 Meters Down on sekin katsomisen arvoinen haileffa, vaikka kieltämättä idea on parempi kuin toteutus.

Mandy Mooren tähdittämässä kauhistelussa kaksi turistia joutuu pulaan veneretkellä, kun hailta suojaavan sukellushäkin vaijeri pettää ja kaksikko vajoaa 47 metrin syvyyteen vajaiden happipullojen kanssa. Vaikka elokuvalla on hölmötkin hetkensä, on sillä myös monta omaperäistä temppua hihassaan.

Kolme kömpelöä haikauhua

Vuoden 1999 scifi-kauhistelu Deep Blue Sea paljon esittelyjä kaipaa, ainakaan Suomessa. Renny Harlinin ohjaama ja Samuel L. Jacksonin tähdittämä elokuva superälykkäistä tappajahaista menestyi aikanaan kohtuullisesti, mutta se on samalla tahattomasti huvittava kalkkuna, joka viihdyttää juuri siksi.

Pari vuotta sitten ensi-iltansa saanutta The Shallowsia sen sijaan voi kenties kutsua historian tylsimmäksi haielokuvaksi. Blake Livelyn esittämän surffarin ja valkohain selviytymiskamppailu meksikolaisella rannalla on nimittäin Muropaketin arvion mukaan kuin hajuvesimainos, muttei tarpeeksi huono ollakseen edes kunnon kalkkuna.

Siinä missä Tappajahai ansaitsee parhaan haielokuvan arvonimen, on surkeimman titteli varattu sen kolmannelle jatko-osalle. Tappajahai 2 (1978) ja Tappajahai 3 (1983) olivat jo selkeästi ensimmäistä elokuvaa heikompia, mutta Tappajahain kosto (1987) on niin järjetöntä potaskaa, että sillä on Rotten Tomatoesissa harvinainen 0%-keskiarvo.

Tarinaa sarjan alkuperäisen elokuvan päähenkilön perhettä vainoavasta, kostonhimoisesta haista ei voi suositella oikein kenellekään, vaikka mukaan onkin jollain ilveellä saatu jopa Michael Caine.

Jos elokuvan yksityiskohdat kiinnostavat, suosittelemme Nostalgia Criticin humoristista arviota elokuvasta:

Jos jäit ihmettelemään, miksi Sharknado ja sen seuraajat eivät päässeet listalle, selitys on tämä: The Asylumin ja vastaavien halpatuotantoyhtiöiden tekeleet ovat itsetietoista, tarkoituksella muka-kömpelöä huttua, jotka eivät ansaitse, saati tarvitse, enää yhtään lisää huomiota.

Megalodon saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 31. elokuuta. Alta näet elokuvan trailerin.

Muropaketin uusimmat