Håkan Bråkan & Josef

24.05.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Håkan Bråkan on sisaruskatraan nuorin, kunnes uusi pikkusisko putkahtaa kilpailemaan vanhempien huomiosta. Lemmikkikilpikonna Josef vakuuttaa Håkanin siitä, että isä ja äiti aikovat hankkiutua hänestä eroon.

Leffa perustuu Bert-kirjatkin tehneiden Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin matskuun. Heidän teoksiaan on kehuttu arjen absurdista huumorista, mutta tähän sovitukseen sitä on tihkunut valitettavan vähän. Perhe typistyy nipuksi tylsiä stereotypioita: isosisko hengaa puhelimessa, isoveli on ihastunut naapurin tyttöön, äiti on persoonaton mutta tehokas. Isä ja naapurimies ovat, kuten niin kovin usein ruotsalaisessa elokuvassa, kuohittuja toimintakyvyttömiä nössöjä.

Klonkun vaikutus näkyy tietokoneanimoidussa Josef-kilpikonassa paitsi vaatimustasossa, myös hahmon persoonallisuudessa. Harmillisesti taidolla totetuttu hahmo vain ei ole pelottava, hauska eikä hellyttävä. Myös Håkania näyttelevä Axel Skogsberg on selvästi parempi kuin mitä materiaali antaisi olettaa (hän näytteli samaa hahmoa jo tv-sarjassa vuonna 2003).

Voi olla että odotan leffalta vääriä asioita, sillä Håkan Bråkan & Josef ei selvästi ole koko perheen elokuva, vaan nimenomaan lasten elokuva. Kuvittelisin, että pikkuskidit voisivat tykätä siitä. Uuden sisaruksen syntymän aiheuttama kateus ja pelko lienee aika yleismaailmallinen ilmiö. Säälin kuitenkin jo valmiiksi niitä vanhempia, jotka joutuvat näkemään tämän leffan videolta useita kertoja.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Håkan Bråkan & Josef
Ruotsi 2004. Ohjaus Erik Leijonborg, käsikirjoitus Lars Lundström pohjautuen Anders Jacobssonin ja Sören Olssonin kirjaan, pääosissa Axel Skogberg, Per Svensson, Tintin Anderzon, Johan Rheborg.
84 minuuttia, S

Muropaketin uusimmat