Uusimmat

Hobitti-tähden Myrskyn silmässä saa jopa Sharknadon näyttämään laadukkaalta

23.09.2014 12:55 Aki Lehti

Myrskyn silmässäEnsi-ilta: 26.9.2014
Alkuperäisnimi: Into the Storm
Ohjaaja: Steven Quale
Käsikirjoittaja: John Swetnam
Pääosissa: Richard Armitage, Sarah Wayne Callies, Matt Walsh, Alycia Debnam-Carey, Arlen Escarpeta, Max Deacon, Nathan Kress, Jeremy Sumpter, Kyle Davis, Jon Reep & Scott Lawrence
Pituus: 89 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: ”Kato, tornado! Minä en juokse karkuun vaan kuvaan sitä kännykällä.”
Arvostelija: Aki Lehti

1/5

Mahtavaa! Täysin aivoton katastrofielokuva found footage -tyyliin toteuttuna! Vuonna 2014! Upeaa! Onneksi kidutus kestää alle puolitoista tuntia.

”Kyllähän nyt vielä yksi katastrofielokuva yleisölle kelpaa, nehän maksavat ihan mistä tahansa. Laitetaan tähän pääosaan se kääpiöiden johtaja Hobitista ja The Walking Deadista se yksi mimmi, se sama joka oli Prison Breakissa. Kyllä katsojat niiden naamat tietää. Ne tuskin vaativat jättipalkkioita, voidaan käyttää suurin osa 50 miljoonan taalan budjetista erikoistehoisteisiin. Ohjaajaksi ja käsikirjoittajaksi jotkut nevahööd-jampat, ihan kenet tahansa. Tehdään koko paska found footage -tyyliin, eikös se ole edelleen kuuminta hottia?”

Kuvaus on varmasti kaukana todellisuudesta, mutta tuntuu silti, että suunnilleen tähän tyyliin studio on raapinut Myrskyn silmässä -elokuvan kasaan. Kesän megabudjettirymistelyt on nähty ja nyt on rääppiäisten aika. Vaatii melkoista pokkaa pyytää täysi lipunhinta tällaisesta b-luokan kuonasta.

Myrskyn silmässä

Leffa sijoittuu Silvertonin pikkukaupunkiin, johon iskee tornado, toinen isompi tornado, kolmas helvetillinen tornado, aivan jumalaton määrä tornadoja ja lopuksi sellainen jättimyrsky, jota ei ole ennen valkokankaalla nähty.

Richard Armitage on koulun rehtori, Max Deacon hänen vanhempi poikansa Donnie ja Nathan Kress nuorempi poika nimeltään Trey. Junnut kuvaavat videokameralla kouluprojektia. Donnie lupaa jeesata ihastuksensa kohdetta Kaitlynia (Alycia Debnam Carey) kuvaamaan jotain vanhaa tehdasta. Trey päätyy kuvaamaan koulun valmistujaisia. Pari maailman rasittavinta, liikaa Jackassia katsonutta paikallista junttia kuvaa kännykällä kaikkea typerää. Kaupungissa on paikalla myös asiantuntijaryhmä dokumentoimassa myrskyjä.

Eli suunnilleen joka hahmolla on kamera, jolla on pakko kuvata koko ajan, vaikka millainen vaara uhkaisi.

Joku olisi voinut kertoa elokuvan tekijöille, että found-footage -kuvaa jaksoi katsoa ehkä juuri ja juuri yhden The Blair Witch Projectin verran 15 vuotta sitten.

Myrskyn silmässä

Tällä kertaa ei auta vaikka yrittäisi jättää aivot narikkaan ja suhtautua elokuvaan huumorilla. Onneton dialogi, surkeasti kirjoitetut henkilöhahmot, olematon juoni, pääsosin kököt erikoistehosteet ja jatkuvasti heiluva kamera saavat suonen napsahtamaan päässä.

Ei haittaa vaikka teatteriin saapuisi reippaasti myöhässä. Ennen kuin Myrskyn silmässä -kalkkunassa päästään itse asiaan, on pakko kestää puoli tuntia surkeasti kirjoitettujen henkilöhahmojen ala-aste-tasoista dialogia. He sössöttävät syitään tehdä sitä sun tätä. Ketään ei kiinnosta.

Vihdoin tornado iskee kaupunkiin. Kamalan pelottava tietokoneanimaatio on lähinnä surkuhupaisan näköinen. Donnie ja Kaitlyn ovat jumissa romahtaneessa tehtaassa, joka täyttyy vedellä. Pari on hukkumaisillaan ja päättää mielummin kertoa viimeiset sanansa kameralle kuin edes yrittää pelastautua. Kaikki kuvaavat mieluummin myrskyä kuin juoksevat karkuun. ”Varo!”, ”Juokse!”, Koulu on myrskyn tiellä!”, Varo, tornado!”, kuuluvat kuitenkin vuorosanat.

Autot lentävät ja talot tuhoutuvat, puut repeytyvät juurineen irti, surkean näköinen CGI-myrsky jatkaa riehumistaan ja tulitornado vie miehen mukanaan (ok, se oli ihan siistiä).

Myrskyn silmässä

Lopun jättimyrsky on vähän paremmin toteutettu kuin yksittäiset tornadot. Se nappaa jumbojetit lentokentältä mukaansa kuin roskat. Miksi keskellä ei mitään olevan pikkukaupungin vieressä on jättimäinen lentokenttä täynnä matkustajakoneita, jää vähän epäselväksi.

Vuoden 1996 Twister oli aika kehno elokuva, mutta tähän verrattuna se on mestariteos. Hitto vie, jopa Sharknado – Haihurrikaani on parempi kuin Myrskyn silmässä. Se ei edes yrittänyt teeskennellä olevansa oikea elokuva.

Tee itsellesi palvelus ja kierrä tämä pökäle kaukaa. Myrkyn silmässä ei ansaitse tulla katsotuksi edes darrapäivänä Netflixista, saati sitten ylihintaan elokuvateatterissa.

PlusMiinusNolla

+ Lopun jättimyrsky on hienon näköinen
+ Kestää vain 1½ tuntia
– Kaikki muu

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat