Huhupuhetta

13.01.2006 00:00 | Muropaketin toimitus

Olen katsonut viime aikoina paljon America’s Next Top Model -sarjaa, jossa Tyra Banks opettaa, että huippumallin kasvoissa tärkeintä on monipuolisuus. Sarjasta eliminoidaan monia kaunottaria, koska he näyttävät joka kuvassa samalta. Minusta Jennifer Aniston on hurmaava, mutta hänellä on ollut samantyyppinen ongelma: nuo iloiset naapurintytön kasvot, joista näkee heti, ettei hän ole sisimmässään high fashion.

Frendien Rachel ja menneiden komedioiden pirtsakka vitsailija ei ole Huhupuhetta -leffastakaan täysin poissa, mutta Aniston näyttää nyt ensimmäisen kerran aikuiselta elokuvatähdeltä. Hän on edelleen erinomainen tekninen komedienne, joka pystyy pitämään katsojan sympatiat puolellaan, vaikka hän pettää ikimukavaa Mark Ruffaloa vokottelemalla isoäitinsä entistä hoitoa.

Komedia kääntyy loppusuoralla romanttiseksi draamaksi ja Aniston saa haastavaksi tehtäväkseen pari vakavaa ihmissuhdepuhetta. Silloin tapahtuu ihme. Näyttelijä ei yhtäkkiä muistuta Rachelia lainkaan! Hänessä on jotakin kypsää, surumielistä ja jaloa. En varmaan ole ainoa Anistonin avioeroa seurannut, joka arvaa mistä lähteestä näitä tunteita valkokankaalla ammennetaan. Eivätkä kyseessä ole pelkästään näyttelijänlahjat. Aniston on kohtauksessa kaunis kuin vanhan ajan elokuvatähti, eikä keneltäkään jääne huomaamatta kuinka kaukana tämä yläluokkainen look on Angelina Jolien avuista.

Käsikirjoittaja Ted Griffin (Erämaa syö miestä, Ocean’s 11) on keksinyt elokuvaan ovelan jujun. Mitä jos vanha Dustin Hoffman -hitti Miehuuskoe perustui tositarinaan ja nuori nainen tajuaisi sen käsittelevän hänen omaa perhettään? Mitä siitä seuraisi?

Harmillista kyllä Griffin ei osaa valita elokuvalle varsinaista pointtia, tai sitten se katoaa Rob Reinerin ohjauksen yliselkeään kerrontaan. Kiinnostavasta lähtökohdasta ei seuraakaan kuin tavanomainen ihmissuhdesoppa, jonka pikantti mauste on, että miljonäärihurmuri Beau Burroughs (Kevin Costner) on Anistonin tavatessaan harrastunut seksiä myös perheen kahden aikaisemman sukupolven kanssa.

Mrs Robinson -hahmoa näyttelevä Shirley MacLaine taitaa olla massiivisen comebackin partaalla – tämä on jo hänen kolmas elokuvansa tänä vuonna. MacLaine näyttää upealta, mutta hän on edelleen ensin koomikko, sitten nainen. Se antaa hänelle terää, jota Aniston, jää kaipaamaan vaikka pääsee irti tyttömäisyyksistään. Jos MacLainen omassa liigassaan pelaava supermummo olisi päässyt päähenkilöksi, arvosana olisi välittömästi noussut pari pykälää. Tällaisenaan elokuvan voi katsoa vaikka treffeillä. Parhaimmillaan se lienee silti kotona kolmikymppisten tyttöjen videoillassa.

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden

Rumor has it (USA 2005)
Ohjaus Rob Reiner, Käsikirjoitus Ted Griffin
Pääosissa Jennifer Aniston, Shirley MacLaine, Kevin Costner, Mark Ruffalo
96 min