Uusimmat

Hymyilevä mies voitti pääpalkinnon Zürichin elokuvajuhlilla

02.10.2016 11:31 Aki Lehti

Suomalaisleffan voittokulku jatkuu.

Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies -elokuva on voittanut Zürichin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Juho Kuosmanen oli paikan päällä vastaanottamassa palkintoa myöhään eilen illalla pidetyssä palkintogaalassa Zürichissä. Hymyilevän miehen voittama Golden Eye -pääpalkinto koostuu rahapalkinnosta, jonka suuruus on 25 000 Sveitsin frangia (n. 23 000 euroa), sekä levityspalkinnosta.

Vuosittain yli 85 00 katsojaa keräävä Zurich Film Festival esittelee elokuvaohjaajien ensimmäisiä, toisia tai kolmansia pitkiä elokuvia ympäri maailman. Festivaalin pääpalkinnosta kisasi tänä vuonna yhteensä 14 elokuvaa. Kansainvälistä tuomaristoa johti tanskalainen elokuvaohjaaja Lone Scherfig, joka nousi menestykseen elokuvallaan An Education – Viettelyksen oppitunnit. Tuomaristoon kuuluivat myös brittiläinen ohjaaja David Farr, jonka ohjaama ja Laura Birnin tähdittämä The Ones Below on nähty hiljattain elokuvateattereissa myös Suomessa, brittiläinen tuottaja Graham Broadbent (The Best Exotic Marigold Hotel) sekä saksalais-turkkilainen näyttelijä Sibel Kekilli.
Vuoteen 1962 sijoittuva ja nyrkkeilijä Olli Mäen rakastumisesta kertova elokuva voitti toukokuussa Cannesin elokuvajuhlilla Un Certain Regard -sarjan pääpalkinnon, ja palkittiin hiljattain myös arvostetulla elokuvaajien Manaki Brothers -festivaalilla Makedoniassa. Hymyilevä mies on tämän vuoden Suomen virallinen Oscar-ehdokas, ja se on parhaillaan valtakunnallisessa teatterilevityksessä. Elokuvan on tuottanut Jussi Rantamäki Elokuvayhtiö Aamusta ja sen pääosissa nähdään Jarkko Lahti, Eero Milonoff ja Oona Airola.
Dome.fi:n arviossa elokuva rankattiin jo kesäkuussa 4½ tähden arvoiseksi teokseksi.
Hymyilevä mies

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat