UUSIMMAT

I Am Legend (* * *)

22.12.2007 07:30 | Olli Sulopuisto

I Am LegendKatsotaanpas kortit: Will Smithin tähdittämä toimintajännäri, joka on uusintaversio 1950- ja 1970-luvuilla filmatuista elokuvista. Uh oh. Elokuvateatteriin astuessa pieni ääni takaraivossa vielä huutaa ”muista I, Robot! Et ole vieläkään puhdas!” Vaan I Am Legend yllättääkin iloisesti.

Kun tarina tappajaviruksen autioittamasta maailmasta viimeksi tallennettiin filmille, albiinohirviöitä vastaan taisteli Viimeisenä miehenä aikansa legenda Charlton Heston. Nyt maailman viimeisen virologin Robert Nevillen laboratoriotakkiin on pukeutunut Will Smith. Elokuvan alussa nähdään televisiohaastattelu, jossa lääkäri kertoo parantaneensa syövän. ”3 vuotta myöhemmin” -välitekstin jälkeen ollaan autiossa New Yorkissa, jonka ruohoa kasvavilla kaduilla Neville koiransa kanssa samoilee. Tai siis ajaa urheiluautolla.
Monta minuuttia kestävässä aloitusjaksossa ei tapahdu oikeastaan mitään, joten sitä voisi syyttää digilavasteilla pröystäilystä, mutta jotenkin tuo tapahtumattomuus sopii I Am Legendin tunnelmaan.

Sama viipyily jatkuu hyvän aikaa. Päivisin Neville käy raidaamassa tyhjiä asuntoja, visiteeraa videovuokraamossa ja yrittää keksiä lääkettä virusepidemiaan. Öisin hän pistää metalliluukut ikkunoiden eteen ja näkee uneksii kohtalokkaasta joulusta vuosia sitten. Taustatarinan lopputulos on tietenkin ennalta-arvattava – hänhän elelee yksin – mutta flashbackin jaksottainen eteneminen toimii tarinaa jäntevöittävänä elementtinä.

Ensimmäisen näytöksen päätteeksi Sam-koira juoksee epähuomiossa pimeään rakennukseen, joten siellä sitten taskulampun valossa huohotetaan ja varotaan törmäämästä albiinohirviöihin. Siitä tarina kääntyy vähitellen uuteen suuntaan.

Ollakseen ison budjetin toimintaelokuva, I Am Legend hillitsee rautalangasta vääntämisen haluaan varsin kiitettävästi. Päähenkilön monologit, joilla selitetään menneitä tapahtumia, on saatu perusteltua hyvin. Pitkään kestäneen yksinolon vaikutukset miehen psyykeen esitellään aika ajoin lähestulkoon, herra paratkoon, hienovaraisesti.

I Am LegendMyös toimintakohtauksien toteuttamisessa on pidetty tolkku päässä, eikä ole lähdetty kisaamaan epilepsiaeditoinnin ykköspalkinnosta. Pyrotekniikassa ei ole säästelty ja subwoofer-parkaa kiusataan jatkuvasti. Tuntuu, että jokainen mukin kolahduskin on pitänyt dubata satakertaisella pamahduksella. Soundtrack on Hollywood-rainaksi varsin vähälukuinen, eli jokaista kohtausta ei ole vuorattu tunteita korostavalla äänimatolla. Hyvä homma se.

Vaikka sankarihetkiä on lukuisia ja yksi täydellisen naurettava leuanvetokohtauskin on saatu mukaan mahdutettua, tunnelman rikkovat onelinerit loistavat poissaololtaan. Tuntuu, että Will Smith esittää roolihahmoa, eikä vain itseään. Se on piristävää.

3/5

PlusMiinusNolla

+holy fucking shit, New York on tosiaan autio
+hommaa ei selitetä ihan puhki
-tarinan osaset ovat aiempia versioita näkemättömillekin turhan tutut
-alkupuoliskon fiilistelyt ovat huomattavasti kiinnostavampaa katsottavaa kuin lopun mörkösota

I Am Legend
(Yhdysvallat 2007)
K15

Ohjaus Francis Lawrence
Käsikirjoitus Mark Protosevich & Akiva Goldsman
Pääosissa Will Smith (ja koira)

Kesto 102 minuuttia

 

Keskustelu

Terve!

Olen aivan samaa mieltä jugin ja muiden kanssa tästä leffasta!

Leffa alkaa menemään perseelleen siinä vaiheessa kun nää albinot tulee rihuu sinne kaupunkiin. Kaikki ne näyttää ihan samalta.

Sitten vielä tuosta että jotkut sanoo että ei ole tulossa 2 leffaa, katoin tään leffan pari kuukautta sitten, ja voin kyllä sanoa että jatko osa on tulossa! Jos ette usko menkää http://www.comingsoon.com

Noh, katoinpa tään leffan tässä ja nytten… Pakko oli myöntää että itku meinas päästä kun sam kuolee. Huono leffa koska tää on taas näitä ”tuleaisuuden sairaus, ja zombien hyökkäys” leffoja… Eiköhän nää tulevaisuuden sairaus ja muut leffat oo nähty kuulkaas jo Doomsday (2008) ja resident-evil ohjelmissa vähän liiankin moneksi.

Parasta oli tosiaankin se että mies (will smith) asuu yksin omassa kerrostalossaan ja pitää lystiä yksinään nykiss. Homma tyssähtää tosiaankin siihen kun porukkaa alkaa tulemaan pimeistä paikoista, ja ne haluaa toisiaankin tappaa will smithin…

Suren vieläkin samia, aina tapahtuu silleen että jos eläin kuolee jossakin ohjelmassa saa minut itkemään.

Enskerralla vois kyllä tulla sellanen leffa missä on se yks mies pitämässä hauskaa, mutta nää ”zombit” jotka ei siis haluu vaan tappaa terveet ihmiset pois. Muuten leffa ansaitsii 8/10… Kannattaa katsoa!

Todella hyvä leffa! Kaikki vastaavat leffat on minun makuuni paitsi resident evil. Todella hienoa että siitä tehdään toinen osa, koska silloin ehkä näkee miten kaikki päättyy ;) eli hyvä vaan että tekee sen toisen osan btw: will smith ei kuole alternative ending versiossa joten siitä voisi elokuvaa jatkaa :P

leffasta ollaan JO tekemässä kakkos osaa :) ja oli hyvä leffa ! ei mun mielestä tosiaan samaa luokkaa kuin joku 28 päivää myöhemmin tai 28 viikkoa myöhemmin..

Hmm. Tappava zombivirus uhkaa maailmaa.. Eikö näitä oo nähty jo tarpeeks esim. resident evil ja 28 days later.. Leffa oli samaa huttua

ja kukakohan täällä tosiaan on 11wee??? ainakin näyttää siltä, että kaikki viimeiset tekstit kirjoittaneet.

Mää en tälläsiä kattele kauaa ku onpi niin huanoja. Juoni sinällään iha jännä mut toteutus aivan kädestä. ”Digianimaatiota” pahimmillaan, joka ukko aivan saman näköinen, ku kattelis jotain ps1 RE1 jos o kaik pahikset saman näköstä porukkaa

Lolz, olen vähän samoilla linjoilla: homma lässähtää sitä mukaa mitä enemmän tarinaa on vietävä eteenpäin.

Alku on todella hyvä, loppu on aivan paska, kun lopputekstit välähtää niin tulee vähän pettynyt fiilis. Jos olisin ohjannut tämän, olisin jättänyt zombiet ja jumalahömpötykset pois ja tehnyt tästä yhden miehen selviytymistarinan.

Mitä teillä on päässä- umpiluutako?

Te ootte varmaan 11 v.

en oo käynyt kattomassa mutta toi pitää nähä ja äkkii

Toi I Am Legend-elokuva on sairaan hyvä!!
Kävin katsomassa sen keskiviikkona ihan ensimmäisessä ennakkonäytöksessä…:)
Will Smith osaa näytellä tosi hyvin ja sujuvasti tossa elokuvassa!
Sam-koirakin on ihana siinä, mut en paljasta mitä siinä tapahtuu jos joku
ei ole käyny katsomassa tuota elokuvaa ja on menossa lähiaikoina katsomaan, joten se
jääköön itse nähtäväksi…:)

Muropaketin uusimmat