I’m Not There (* * *)

22.12.2007 07:40 Olli Sulopuisto

I'm Not ThereMuistatteko, miten yhdessä vaiheessa lapsuutta kaverinne tuli tiukkaamaan ”onko sulla tukka vai hiukset?” Mitään selitystä tälle mystiselle kysymykselle ei kuulunut, joten valinta oli tehtävä summamutikassa. Jos sitten erehtyi vastaamaan väärin, seurasi siitä armotonta pilkkaa. Vähän samanlainen olo minulle jäi I’m Not Therestä.

Kulttiohjaaja – saanhan sanoa kulttiohjaaja, saanhan? – Todd Haynesin I’m Not There on Bob Dylanin elämäkertaelokuva, jossa ei nähdä yhtään Dylania. Sen sijaan siinä seikkailee kuusi eri näyttelijää, jotka esittävät Robert Zimmermannia tämän elämän ja uran eri vaiheissa. Lopputuloksena on kiinnostava ja haastava teos, mutta sen avaamiseen tarvittaisiin kyllä kohtaisen vakaa Dylan-tietopohja.

Yksi henkilö, monta näyttelijää -ideaa käytti viimeksi toinen Todd, nimittäin Todd Solondz elokuvassaan Storytelling. Ideana on viestiä katsojalle, että sama henkilö näyttäytyy eri ihmisille erilaisena. Jotain sellaista lienee tässäkin taustalla, tosin nyt muotoa muuttaa enemmänkin päähenkilö itse kuin häntä tarkkaileva väki.

Veikkaan, että jos olisi lukenut Dylanin omaelämäkerran tai nähnyt Martin Scorsesen ohjaamaan dokumentin No Direction Home, jutusta saisi paljon enemmän irti. Nyt viiden Bobin tarinat kerrotaan vähän sikin sokin ja missä järjestyksessä sattuu. Se ei ole itsessään huono ratkaisu, mutta jos ei satu etukäteen tietämään, milloin Dylan joutui moottoripyöräonnettomuuteen tai milloin hän näytteli Sam Peckinpahin elokuvassa, katsoja-parka jää tuuliajolle. Jos niin käy, voi tietenkin nautiskella runollisesta dialogista tai pohtia, miten hauskasti Cate Blanchett onnistuu imitoimaan sähkökauden Dylania.

I'm Not ThereTästä päästäänkin takaisin tukka vai hiukset -analogiaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Haynes on saanut elokuvan tekemiseen luvan maestrolta itseltään, joten periaatteessa hän olisi voinut kertoa Dylanista ihan 1:1. Nyt tarina mainitaan alkutekssteissä Dylanin elämän ja laulujen ”inspiroimaksi”, mutta silti mukana on kahmalokaupalla oikeita tapahtumia. Missään vaiheessa ei selviä, mikä on Dylania ja mikä Haynesia.

Epävarmuus faktan ja fiktion suhteesta ei vaivaisi ollenkaan niin paljon, ellen epäilisi dylanologien olevan paljon paremmassa asemassa. He voivat myhäillä tyytyväisinä tunnistaessaan viittauksia idolinsa elämään ja pohtia keksityissä kohtauksissa, kertovatko elokuvantekijöiden tulkinnat heille kenties jotain uutta Dylanista. Kaltaiseni sivistymättömät katsojat pelkäävät, että ovat juuri tunnustaneet päässänsä kasvavan häpykarvaa.

3/5

PlusMiinusNolla

+aivoille työtä
-ilman pohjalukemistoa leffa tuottaa aivoille liikaa työtä
+näyttelijöiden Dylan-imitaatiot ovat viihdyttäviä

I’m Not There
(Yhdysvallat 2007)
K11

Ohjaus Todd Haynes
Käsikirjoitus Todd Haynes & Oren Moverman
Pääosissa Christian Bale, Cate Blanchett, Marcus Carl Franklin, Richard Gere, Heath Ledger, Ben Whishaw

Kesto 135 minuuttia