Uusimmat

Iran tekee Argosta oman version: ”Vuoden paras elokuva on pelkkä CIA:n mainos”

27.02.2013 13:00 Muropaketin toimitus

Argo

Ben Affleckin ohjaama Argo palkittiin sunnuntaina vuoden 2012 parhaan elokuvan Oscarilla. Kaikki eivät kuitenkaan ole elokuvasta yhtä innoissaan kuin palkintoraati.

Ben Affleckin ohjaama ja tähdittämä Argo kertoo CIA:n vuoden 1979 operaatiosta, jossa vakoilujärjestö pyrki pelastamaan kuusi amerikkalaista panttivankia Teheranissa. Kuten arvata saattaa, elokuva on kovin jenkkipainotteinen, eikä se anna iranilaisten mielestä lainkaan oikeaa kuvaa tapahtumien kulusta.

Iranin kulttuuriministeri Mohammad Hosseinin mukaan Argo on osa USA:n ja Hollywoodin ”pehmeää sodankäyntiä” hänen maatansa kohtaan. Argo vääristelee tapahtumia ja mustamaalaa Irania. Hosseinin mielestä Affleckin ohjaus on pelkkä CIA:n mainosvideo, ei historiallisia tosiasioita esittelevä elokuva.

Samaa mieltä on myös iranilainen ohjaaja Ataollah Slmanian, joka on ilmoittanut tekevänsä Argon tapahtumista oman elokuvansa. Sen nimeksi tulee The General Staff. Elokuvallaan Salmanian pyrkii korjaamaan Argon tekemiä vahinkoja ja kertomaan asioista totuuden.

Argo ilmestyy Suomessa DVD:llä ja Blu-ray:lla 27. maaliskuuta.

Teksti: Tatu Junni
Lähde: The Playlist