Uusimmat

Jane Austenin jalanjäljillä (***)

15.11.2007 21:35 Hanna Näsänen

Jane Austenin jalanjäljillä tyydyttää romantiikan nälkäisen ruokahalun hetkeksi, ja tarjoaa Austen-fanaatikolle maukkaita makupaloja, jos historian vapaaseen tulkintaan osaa suhtautua levollisesti.

Jane Austenin jalanjäljillä kertoo, alkuperäisen nimensä (Becoming Jane) mukaisesti, kirjailija Jane Austenin nuoruudesta ennen kirjallista menestystä. Nuori Jane ei suostu naimisiin vain taloudellisen tilanteensa varmistamiseksi, vaan on kiinnostunut ainoastaan kirjoittamisestaan. Lontoolaisen asianajajan herra Lefroyn tapaamisen myötä alkavat naimakaupatkin kiinnostaa.

Tarina Janen romanttisista seikkailuista Thomas Lefroyn kanssa on paisutettu elokuvaa varten. Todellisuudessapariskunta ei ilmeisesti päässyt flirttailua pidemmälle. Romanssin ohella nousee elokuvan tärkeäksi teemaksi nuoren naisen halu kirjoittaa elääkseen sekä sen herättämä paheksunta.

Epookkileffana Jane Austenin jalanjäljillä on varsin mallikas suoritus. Lavastus ja puvustus vastaavat ainakin peruskatsojan käsitystä aikakaudesta. Perinteisten BBC-tuotantojen pönötysongelmastakin on päästy eroon. Pappisperheen elämä 1700-luvun Englannin maaseudulla kun piti sisällään muutakin kuin iltapäiväteen nauttimista tyylikkäissä asuissa. Jane nähdään muun muassa ruokkimassa sikoja perheen äidin kaivaessa perunoita maasta.

Elokuvan parasta antia ovat monet hienovaraiset viittaukset Austenin kuuluisimpaan teokseen, Ylpeys ja ennakkoluulo. Sen lisäksi, että kirjailijatar kuvataan aloittelemassa mestariteostaan elämänvaiheidensa inspiroimana, on monia kirjasta lähes legendaarisiksi kääntyneitä lauseita istutettu tarinaan. Mukana ovat muun muassa kirjan kuuluisat alkusanat: ”It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.”

Elokuvassa Bridget Jones – Elämäni sinkkuna nähtiin kirjan juonikäänteitä nykyaikaan sijoitettuna. Nyt nähdään teoksen tapahtumia ja henkilöitä kirjailijan elämässä. Jane itse on kuvattu samaan tapaan itsenäiseksi naiseksi kuin kirjan sankaritar Elizabeth Bennet. Myös vanhempien persoonat viittaavat kirjaan, samoin kuin Janen ja hänen sisarensa läheinen suhde. Tom Lefroy saa edustaa Elizabethin molempia ihailijoita: kopea käytös tuo mieleen herra Darcyn, huikentelevat elämäntavat pahamaineisen herra Wickhamin. Lefroyn kilpakosijan täti Lady Gresham ei voi olla kukaan muu kuin ihanan kammottava Lady Catherine de Bourg.

Janen roolissa nähdään amerikkalainen Anne Hathaway (The Princess Diaries, The Devil Wears Prada), jonka valinta rakastetun kansalliskirjailijan esittäjäksi on herättänyt pahennusta. Kaiken kaikkiaan Hathaway suoriutuu tehtävästään kuitenkin yllättävän hyvin. Aikalaisten silmissä yli 170-senttinen neiti olisi kyllä muistuttanut lähinnä Amatsonia, mutta teoksen tekijät ovatkin sanoutuneet irti historiallisesti korrektin elämänkertaelokuvan vaatimuksista.

Tom Lefroyna nähdään Narnia-elokuvan herra Tumnuksena ihastuttanut James McAvoy. Janen vanhempina tutun tasokkaat suoritukset nähdään Julie Waltersilta ja James Cromwellilta.

kaista

 

PlusMiinusNolla

+ Austeniitteja palkitaan mehukkailla lainauksilla
– ”Inside-jutut” menevät satunnaiskatsojalta ohi
– Pliisu rakkaustarina viehättänee lähinnä teinityttöjä

 

Muropaketin uusimmat