Uusimmat

John Carter – Avaruuden Tarzanin sadan vuoden matka romaaneista valkokankaalle

14.03.2012 13:29 Muropaketin toimitus

John Carter

Avaruuden Tarzaninakin tunnettu John Carter on vuonna 2012 tunnetumpi kuin koskaan. Walt Disney Picturesin suurelokuva päivittää hahmon tälle vuosituhannelle ja esittelee samalla sotasankarin uusille sukupolville.

Parhaillaan elokuvateattereissa esitettävä John Carter pohjautuu lähes sata vuotta vanhaan kirjasarjaan, joka ei kuitenkaan ole suurelle yleisölle järin tuttu 2010-luvun Suomessa. Se ei ole yllättävää, sillä Edgar Rice Burroughsin kirjoittamien tieteisseikkailujen saatavuus on ollut viime vuosikymmeninä maassamme melko kehno, eikä niiden sankari ole ollut millään muullakaan tavoin ajankohtainen. John Carteria ei ole nähty sen enempää konsolipelien kansissa kuin animaatiokanavien aamuissakaan.

John Carterin tarina sai alkunsa tasan sata vuotta sitten. Hahmon alkuperä kerrottiin Under the Moons of Mars -nimisenä jatkokertomuksena The All-Story -lehdessä vuonna 1912. Romaanimuotoon tarina päätyi viisi vuotta myöhemmin nimellä A Princess of Mars (Marsin prinsessa tai Marsin sankari).

Surumieliseen cliffhangeriin päättynyt tarina sai jatkoa jo seuraavana vuonna, ja lopulta kirjasarja laajeni peräti 11-osaiseksi kokonaisuudeksi. Päätösosa John Carter of Mars(Marsin jätti) ilmestyi Edgar Rice Burroughsin jo kuoltua vuonna 1964. Suomeen John Carterin seikkailut tuotiin tuoreeltaan jo 1920-luvulla. Kokonaan kirjasarja saatiin tosin suomennettua vasta 1970-luvun puolivälin paikkeilla.

Romaanien ohella John Carter on seikkaillut aktiivisesti myös sarjakuvastripeissä ja -lehdissä. Hahmon kulta-aika tällä saralla sijoittuu 1930-50-luvuille. Uuden tulemisen hahmo teki sarjakuvarintamalle 1970-luvulla Marvel Comisin julkaisemana sarjana. Olipa John Carterilla oma lyhytikäinen sarjakuvalehti Suomessakin vuosina 1978-79. Kulttimainetta nauttiva julkaisu ei ollut mikään sarjakuvataiteen helmi, mutta silti monen pikkupojan ehdoton suosikki sukulaisjulkaisu Tarzanin rinnalla.

1980-luku oli sarjakuva-Carterille synkkää aikaa – 70-luvun lopun nousukausi jäi siis hyvinkin lyhyeksi. 1990-luvulla hahmo esiintyi satunnaisesti Dark Horse Comicsin julkaisuissa, mutta Tarzan / John Carter: Warlords of Mars -minisarjan kaltaiset julkaisut jäivät vaille sen suurempaa huomiota. Suomessa hahmo oli esillä lähinnä Portti-lehden kaltaisissa sci-fi-julkaisuissa eli suurelta yleisöltä vahvasti piilossa. Omasta lehdestä Carterin oli turha haaveilla, kun jopa Tarzanilla meni Suomessa kurjasti.

Tilanne jatkui samanlaisena Atlantin molemmilla puolilla 2000-luvun alkuvuosina.

Walt Disney Picturesin jättielokuvan myötä luonnollisesti myös Burroughsin kirjat ovat saaneet taas huomiota. Tämän ennakoiden Into-kustannus on julkaissut alkuvuodesta suomeksi kaksi ensimmäistä Barsoom-sarjan osaa: Marsin sankarin ja Marsin jumalat. Uudet suomennokset ja tyylikkäästi toteutetut kansikuvat herättävät helposti jopa niiden kiinnostuksen, joille Marsin Tarzanin tarina on jo entuudestaan tuttu.

Into-kustannuksen päätöstä on pakko kiitellä, sillä kirjakaupoista Burroughsin Mars-tarinoita on ollut jo pitkään turha metsästää, ja kirjastojenkin kokoelmat ovat koostuneet monesti satunnaisista teoksista. Harvaapa kiinnostaa lähteä lukemaan kirjasarjaa, josta on saatavilla vain osat 1, 4 ja 7.

Marsin sankari kertoo periaatteessa saman tarinan kuin Andrew Stantonin ohjaama elokuvakin. Konfederaation kapteeni John Carter siirtyy maapallolta Marsiin ja nousee siellä suureksi sotasankariksi. Toki kirja poikkeaa monin tavoin itse elokuvasta. Esimerkiksi romaanisankarin siirtymistä Marsiin ei ole selitetty oikeastaan millään tavoin toisin kuin elokuvassa, jossa kahden maailman välisille matkoille tarjottiin selkeä selitys.

John Carter -kirjat voivat helposti tuntua vanhanaikaisilta ja itseään toistavilta. Sitä ne kieltämättä ovatkin, mutta silti kirjoissa on vastustamatonta vetoa ja Burroughsin luoma maailma kutkuttaa ja kiehtoo yhä. John Carterin seikkailuista lukiessa pääsee palaamaan tieteiskirjallisuuden alkuaikoihin ja samalla selviää, miten paljon Hollywood on velkaa Burroughsin visioille.

Uuden valkokangasseikkailun kunniaksi John Carter on tehnyt paluun myös sarjakuvarintamalle. Hahmo on seikkaillut viime vuodesta lähtien muun muassa Dynamite Entertainmentin lehdessä Warlord of Mars sekä Marvel Comicsin kustantamassa John Carter: The World of Marsissa.

Lue myös:

Arvostelu: Visuaalinen ja viihdyttävä John Carter kärsii heikosta roolituksesta

Voita Edgar Rice Burroughsin John Carter -kirjat omaksesi Dome.fi:n kilpailussa.

Esittelyssä vuoden 2012 ensi-iltaelokuvat osa 3: John Carter

Teksti: Tatu Junni

Muropaketin uusimmat