Johnny Depp osoittaa Mortdecailla olevansa Hollywoodin Kotiteollisuus

26.01.2015 12:51 Tatu Junni

MortdecaiEnsi-ilta: 30.1.2015
Alkuperäisnimi: Mortdecai
Ohjaaja: David Koepp
Käsikirjoittajat: Eric Aronson (perustuu Kyril Bonfigliolin romaaniin “Don’t Point That Thing At Me”)
Pääosissa: Johnny Depp, Ewan McGregor, Gwyneth Paltrow, Olivia Munn, Paul Bettany & Jeff
Goldblum
Pituus: 106 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Kapteeni Jack Sparrow seikkailee tällä kertaa Lontoossa
Arvostelija: Tatu Junni

2/5

Johnny Depp oli uransa huipulla vielä viisi vuotta sitten, mutta The Lone Rangerin ja Transcendencen myötä miehen nimeä alettiin kumittaa A-näyttelijöiden listalta. Nyt kirjaimet voi nähdä enää vaivoin, sillä Mortdecai on Deppin kolmas peräkkäinen huti.

Johnny Deppin kolmas huti: uutuuskomedia Mortdecai floppasi täysin

 51-vuotias Johnny Depp on Mortdecain nimiosassa hassu taidekauppias, joka hössöttää viiksistään ja joutuu vaikka miten hupsuihin kommelluksiin. Mies ampuu parasta kaveriaan, juo liikaa lentokoneessa ja saa vaimonsa kakomaan naamakarvoillaan. Kuinka hupaisaa!

Johnny Deppin sössötys ja hössötys ovat varmasti hauskaa katseltavaa niistä, jotka löysivät näyttelijän Pirates of the Caribbeanin myötä, eivätkä ole muita elokuvia katsoneet. Deppin uraa pidempään seurannut ei voisi olla juuri vaivautuneempi.

David Koeppin ohjaamassa Mortdecaissa Johnny Depp on vain tylsä parodia itsestään. Vielä 1990-luvulla miehen kummajaisroolit olivat kiinnostavia, sillä Ed Wood, Ichabod Crane ja William Blake erosivat toisistaan. Mortdecai on pohjimmiltaan repäisty ihan samasta pakasta kuin Jack Sparrow. Kajalit ovat vain vaihtuneet viiksiin. Koko hahmo on vitsinä väsynyt, ja uuvuttaa katsojankin hetkessä.

Mortdecai

”Eikä ole samanlainen rooli. Tässä elokuvassa ei edes ole laivoja!”

Hyvä näyttelijähän Johnny Depp edelleen on, mutta auttamattoman tylsä. Ikävuosien ja omaisuuden karttumisen myötä mies ei suostu enää poistumaan mukavuusalueeltaan, ja onkin nyt eräänlainen Hollywoodin Kotiteollisuus. Viimeksi Depp irrotteli Sweeney Toddissa. Siitä on jo kahdeksan vuotta eli Hollywoodin mittakaavassa ikuisuus.

Mortdecai on komediana yksinkertaisesti huono: se ei naurata, eikä liiemmin edes viihdytä. Syy ei kuitenkaan ole vain Johnny Deppin. Kyril Bonfigliolin romaaniin Don’t Point That Thing At Me pohjautuva käsikirjoitus on lattea, elokuvan huumori osoittelevaa ja ohjaus takkuavaa.

Jo David Koeppin edellinen komedia, vuoden 2008 Ghost Town, oli aika väsynyt esitys. Genrestä toiseen loikkiva ohjaaja on liian kaukana osaamisalueeltaan fyysiseksi ja hervottomaksi tarkoitetun komedian parissa. Mortdecain rytmitys on hukassa ja homma laahaa, kun ohjaaja ja käsikirjoitustiimi eivät ole uskaltaneet heittää hommaa riittävästi läskiksi. Vaan ihmekös tuo; budjetin ollessa 60 miljoonan dollaria harva ottaa tarpeettomia riskejä.

Mortdecai tuntuu enimmäkseen itseään Wes Andersoniksi luulevan kummeliturskan kirjoittamalta The Fast Show -jaksolta. Kuin tilannetta korostaakseen, Johnny Deppin kovasti ihailema Paul Whitehouse piipahtaa elokuvan sivuosassa. Ikävä kyllä David Koeppin omat ruuvit ovat olleet sen verran löysällä, ettei brittitähden kiistämättömistä taidoista saada oikein mitään irti. Sama koskee myös Mortdecain muita näyttelijöitä.

Mortdecai

Ewan McGregor kiitti ohjaaja David Koeppia ”mahtavasta elokuvasta” Mortdecain karonkassa.

Elokuvan tähtikatras on melkoinen. Johnny Deppin ja Paul Whitehousen lisäksi mukana ovat Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Ewan McGregor, Olivia Munn ja Jeff Goldblum.

Bettany hoitaa oman tonttinsa kieli reippaasti poskella, muuten käsikirjoitus antaa Hollywood-tähdille kovin vähän irrottelutilaa. Esimerkiksi Ewan McGregorin poliisista olisi pitänyt tehdä paljon hervottomampi kilpakosija Deppin hahmon rinnalle. Yhtä turhauttavaa on seurata Mortdecain vaimoa esittävän Gwyneth Paltrow’n edesottamuksia. Nainen teki lähes identtisen roolin jo Iron Man -elokuvissa.

”Hän ihastuttaa meidät. Hän häikäisee meidät. Ja mikä tärkeintä, hän hurmaa meidät.”

Mortdecain virallisen synopsiksen kirjoittaja ruoskittakoon torilla aamunkoitteessa. Noin röyhkeää pajunköyttä ei sovi syöttää katsojille ilman rangaistusta. Todellisuudessa tarjolla on yksi Johnny Deppin uran huonoimmista elokuvista, jonka voi huoletta jättää odottamaan alelaareja tai verkon videopalveluita.

PlusMiinusNolla

– Johnny Depp
– Ohjaus ja käsikirjoitus
+ Näyttelijäkaarti on ihan komea
+ Muutama hauska vitsi

Muropaketin uusimmat