Uusimmat

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 voitti Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon

18.07.2021 09:11 Muropaketin toimitus

Hytti nro 6 saa Suomen ensi-iltansa syksyllä.

Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa maailmanensi-iltansa saanut Juho Kuosmasen Hytti nro 6 -elokuva on palkittu festivaalin Grand Prix’lla.

Palkinto jaettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kahdelle elokuvalle. Kuosmasen lisäksi myös iranilaisohjaaja Asghar Farhadin uutuuselokuva A Hero palkittiin Grand Prix’lla.

Kyseessä on festivaalin toiseksi tärkein palkinto Kultaisen palmun jälkeen ja todella poikkeuksellinen saavutus suomalaiselokuvalle. Palkinnosta päätti amerikkalaisohjaaja Spike Leen johtama festivaalituomaristo ja sen luovutti gaalassa Kuosmaselle ja Farhadille ohjaaja Oliver Stone. Grand Prix on tullut Suomeen vain kerran aiemmin, Aki Kaurismäen voittaessa palkinnon vuonna 2002 elokuvallaan Mies vailla menneisyyttä.

Pääsy Kultainen palmu -ehdokkaaksi on suomalaistuotannolle äärimmäisen harvinaista. Kaurismäen elokuvat ovat päässeet pääkilpasarjaan neljästi. Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Tulipää oli ehdolla vuonna 1980.

Hytti nro 6 saa Suomen ensi-iltansa syksyllä.

Kultaisen palmun voittanut Julia Ducournaun ohjaama Titane on melko yllättävä valinta, sillä elokuva on rankka sekoitus scifiä, kauhua ja mustaa komediaa. Elokuva on vasta Ducournaun toinen pitkä ohjaustyö. Hänen debyyttiohjauksensa oli vuoden 2016 hieno kannibalismiaiheinen Raw-kauhuelokuva.

Ducournau on vasta toinen naispuolinen ohjaaja, joka on koskaan voittanut Kultaisen palmun.