Kaikki maailman miehet kuolevat pian – Näin Y: The Last Manin tekijät pitivät huolen siitä, ettei sarjasta synny valtavaa somemyrskyä

17.08.2021 13:03 | Muropaketin toimitus

Y: The Last Man -sarja alkaa syyskuussa. Suomessa se näillä näkymin julkaistaan Disney+:ssa.

Vertigon vuosina 2002-2008 julkaisema sarjakuva Y: The Last Man muuntuu syyskuussa tv-sarjan muotoon. FX:n tuottama sarja alkaa Yhdysvalloissa 13. syyskuuta ja Suomessa sarja näillä näkymin julkaistaan Disney+:ssa.

Y: The Last Man sijoittuu dystooppiseen tulevaisuuteen, missä yhtä miestä ja tämän lemmikkiapinaa lukuunottamatta kaikki Y-kromosomin omaavat nisäkkäät ovat kuolleet. Käytännössä ihmisistä jäljellä on siis enää naisia.

Tämä on synnyttänyt jonkin verran keskustelua siitä, päätyykö sarja vahvistamaan binääristä sukupuolikäsitystä. Sarjan showrunnerina toimiva Eliza Clark on The Wrapin haastattelussa kommentoinut sarjan sukupuolidynamiikkaa näin:

“Sarjassa on mielenkiintoista se, että se pohtii tilannetta, jossa maailmassa on pääasiassa naisia, eikä se ole mikään paratiisi, koska naiset pitävät yllä sortoa samaan tapaan kuin patriarkaatti ja valkoinen ylivalta ja kapitalismi. Mielestäni aiheessa on kuitenkin niin paljon enemmän tutkittavaa, koska sukupuoli on vaihteleva käsite, eivätkä kromosomit ole yhtä kuin sukupuoli.”

Tuossa maailmassa kaikki Y-kromosomilla varustetut nisäkkäät kuolevat.

“Se pitää sisällään myös naisia, ei-binäärisiä ihmisiä, intersukupuolisia. Mutta näin on myös selviytyjien laita.”

10-osaisen sarjan pääosaa esittää Ben Schnetzer. Muissa rooleissa nähdään muun muassa Diane Lane, Ashley Romans, Olivia Thirlby, Amber Tamblyn, Marin Ireland, Diana Bang, Elliot Fletcher ja Juliana Canfield.