Uusimmat

Kaista katsastaa vuoden 2007 sarjakuvaelokuvat – osa 2/2

02.03.2007 12:17 Tatu Junni

Kaista katsastaa kahdessa osassa vuoden 2007 sarjakuviin pohjautuvat elokuvat. Spesiaalikatsauksemme ensimmäisessä osassa keskityimme elokuviin Ghost Rider-Aaveaja, 300 ja Spider-Man 3. Tällä kertaa suurennuslasin alla on vuosien takaisten vanhojen tuttujen legioona: Teenage Mutant Ninja Turtles, Transformers ja Fantastic Four – Rise of the Silver Surfer. Mitään uutta auringon alla? No, kyllä oikeastaan. Kepposet ovat ehkä vanhoja, mutta toteutustavat uusia.

 

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES / TEINI-IKÄISET MUTANTTININJAKILPIKONNAT

Edellisestä ninjakilpikonnaelokuvasta on aikaa jo 14 vuotta. Stuart Gillardin ”Teenage Mutant Ninja Turtles 3” oli kuitenkin sen verran karmiva kalkkuna, ettei sen olemassaoloa monikaan halua enää muistaa. Batman Beginsin ja Superman Returnsin tavoin Teenage Mutant Ninja Turtles nollaakin aikaisemman elokuvajatkumon ja aloittaa sarjan melko pitkälti uudestaan. Uuden alun ohella tuoreutta on tarjolla myös elokuvan tyylissä. Tällä kertaa näemme Jim Hensonin nukketalon pukujen ja ihmisnäyttelijöiden sijaan digianimoituja kilppareita. Tyyli on alkuperäisille Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin synkille TMNT-sarjakuville uskollisempi, eikä 90-luvun alussa Suomessakin nähtyihin pullaturteleihin tottuneet välttämättä niele näitä notkeita ninjakilpikonnia nikottelematta.

Viime vuosina Hollywood-näyttelijät ovat lähteneet sankoin joukoin dubbaamaan digianimaatioita, eikä TMNT ole tässä suhteessa poikkeus. Mukana ovat mm. Patrick Stewart (X-Men 1-3), Chris Evans (Fantastic Four 1-2), Laurence Fishburne (Matrix 1-3) ja Sarah Michelle Gellar (Buffy). Äänipuolelta löytyy myös aikaisemmin lähinnä omissa leffoissaan näytellyt ja Daredevilin sivuosassa piipahtanut ohjaaja Kevin Smith, joka on käsikirjoittanut mm. 90-tunnetuimpiin Daredevil-sarjakuviin lukeutuvan Guardian Devil –tarinakokonaisuuden ja viime vuoden loppupuolella suomeksikin ilmestyneen Spider-Man & Black Cat –albumin. Niin pyörii piiri pieni sarjakuvarintamalla.

Klassisista Turtles-hahmoista mukana ovat kilpparinelikon ja Splinter-senseinsä ohella mm. Casey Jones ja April O’Neil. Animaatioista tuttuja Be-Bopia, Rocksteadya tai Krangia ei valkokankaalla nähdä tälläkään kertaa. Myös Silppuri loistaa poissaolollaan, vaikka dialogiosastolla läsnä onkin. TMNT:n ensi-ilta on USA:ssa jo maaliskuussa, mutta Suomeen leffa saapuu vasta 22.6.2007. Melko käsittämätön ratkaisu maahantuojalta tällaisena piraattipitoisena vertaisverkkojen aikakautena.

Ohjaaja: Kevin Munroe
Pääosissa: Patrick Stewart, Chris Evans, Sarah Michelle Gellar, Laurence Fishburne…
TMNT:n kotisivu
TMNT:n traileri

 

TRANSFORMERS

Suomen kesän ensimmäinen varsinainen blockbuestermegaspektaakkeli on vanha tuttu vuosien takaa – kultaiselta 80-luvulta, jos tarkkoja olemme. Itse asiassa Transformers ei alun perin ole sarjakuva, vaan Hasbron vuonna 1984 aloittama lelusarja. Transformers on kuitenkin ilmestynyt sarjakuvana jo niin pitkään, että se voitaneen laskea sarjakuvaelokuvien piiriin ilman sen suurempia ruoansulatusvaivoja.

Kuten kaikki muistavat, kertoo Transformers roboteista, jotka pystyvät muuntautumaan muun muassa autoiksi, lentokoneiksi ja robottieläimiksi. Miten tällaisista lähtökohdista sitten saa uskottavan toimintaelokuvan, saattaisi joku kysyä. Eihän siitä saakaan, mutta uskottavuus ei ole ohjaaja Michael Bayta (Pearl Harbor, Armageddon jne) ja tuottaja Steven Spielbergiä ennenkään hidastanut.

Bayta tai Spielbergia tunnetumpia nimiä ei Transformersin tekijätiedoista löydy, sillä tuotantoyhtiö ei ole tuhlannut rahaa niinkään niminäyttelijöihin vaan komeisiin digiefekteihin – jotka tosin äityvät melko koomisiksi siinä vaiheessa kun keltaisesta menopelistä muokkautuu uhkaava tuhokone. Digiefektien tasosta kertonee jotain se, että yhden CGI-animaation freimin renderoiminen kesti keskimäärin 38 tuntia. Kyllä tämän luulisi siis ainakin edeltäjänsä voittavan. Ensi-ilta on kautta planeetan 4.7.2007. Automainoksia eittämättä luvassa jo ennen sitä…

Ohjaaja: Michael Bay
Pääosissa: Autorobotit ja pari ihmistä
Transformersin kotisivu
Transformersin traileri

 

FANTASTIC FOUR – RISE OF THE SILVER SURFER / FANTASTIC FOUR: HOPEASURFFARI

Parin vuoden takainen Fantastic Four ei ollut varsinaisesti mikään suurenmoinen menestys sen enempää sisällöltään kuin lippukassoillakaan. Elokuva jäikin pahasti reilusti aikaisemmin julkaistun ja samaa tematiikkaa hyödyntävän The Incredibles -Ihmeperhe -digianimaation jalkoihin. Sen verran hyvin Tim Storyn supersankarirytistely kuitenkin menestyi, että alkuperäinen miehitys palasi aiheen pariin uudelleen.

Vanha jengi on siis koossa, ja vaikka ensimmäisen FF-elokuvan jälkeen huhut Jessica Alban korvaamisesta uudella näyttelijättärellä elivät internetissä vahvasti, on myös teinipoikien märkä uni edelleen mukana remmissä. Mukana on samoin Julian McMahonin tökerö Victor Von Doom, joka selvisi SITTENKIN hengissä ensimmäisen Ihmenelos-leffan höykytyksestä – mikä yllätys! Fantastic Four 2 siis tuskin miellyttää, jos sarjan ensimmäinen osa ei maistunut.

Jotain toivoa ehkä kuitenkin on, sillä Fantastic Four 2:ssa on mukana mm. mainioissa Pan’s Labyrinthissa ja Hellboyssa näytellyt Doug Jones esittämässä Hopeasurffaria – yhtä kaikkien aikojen klassisinta Marvel-kustantamon hahmoa. Vaikka hopeanhohtoinen lainelautailija onkin 60-luvun hippilapsi, on hahmo ainakin trailerin perusteella toteutettu kiitettävän näyttävästi – joskin assosiaatioita T2:n suuntaan voi olla mahdoton välttää. Jonesin ohella mukana on onneksi myös Shield- ja Kuuma piiri –sarjoista tuttu Michael Chiklis möykkyilemässä, joten ehkä Fantastic Four 2 ei ihan Ghost Riderin kaltaiseksi plörinäksi pääse äitymään. Ensi-iltaan elokuva pääsee Suomessa tällä tietoa vasta 10.8.2007.

Ohjaaja: Tim Story
Pääosissa: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis, Doug Jones, Julian McMahon…
Fantastic Fourin kotisivu
Fantastic Fourin traileri