Kaksipäisen kotkan varjossa

08.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Timo Koivusalo on Suomen George Lucas. Lucasilla on Skywalker Ranch, Koivusalolla Villillän elokuvastudio. Molemmat tekevät elokuvia, joiden on tarkoitus viihdyttää ja tuottaa rahaa. Kummatkin haluavat pitää mahdollisimman monta elokuvansa tuotantoon liittyvää lankaa käsissään. Esimerkiksi Kaksipäisessä kotkassa Koivusalo on toiminut käsikirjoittajana, ohjaajana, tuottajana, säveltäjänä ja sanoittajana. Miehiä yhdistää myös se, että henkilöohjaus on kankeaa ja dialogi jäykkää.

Koivusalon aiemmat elokuvat ovat nojanneet vahvasti tunnettuun päähenkilöön, on kyseessä ollut sitten Pekko tai Sibelius. Kaksipäisessä kotkassa Koivusalo seisoo omilla jaloillaan alkuperäisaiheen kanssa. Ikävä kyllä jalat notkuvat kuin sisäkorvaan iskun saaneella nyrkkeilijällä.

Tarina Venäjän vallan viholliseksi joutuvasta runoilijasta ja hänen rakkaudestaan papin tyttäreen on lapsellinen. Hahmot ovat täysin epäuskottavia. Leppilammen esittämä kansallisrunoilija on torppariperheen akateemisesti koulutettu herraspoika. Tapio Liinojan sotilaskomentaja artikuloi kliseitä milloin venäläisaksentilla, milloin tavallisella suomen kielellä.

Kaksipäisen kotkan varjossa on oikeastaan kesäteatterisesongin viimeinen ensi-ilta. Elokuva on melkein musikaali samaan tapaan kuin Disney-piirretty, jossa välillä ratketaan laulamaan. Esiintymisalustaksi sopisi valkokangasta paremmin lava. Ei vähiten sen takia, että elokuvassa henkilöt törmäävät tai seisahtuvat kohtaukseen kohtauksen jälkeen, sitten kamera jämähtää staattiseen puolilähikuvaan, repliikit esitetään jäykällä paatoksella ja sen jälkeen lähdetään omille teille. Kameralla kuvatusta näyttämötaiteesta ei tule hyvää elokuvaa.

Veikkaanpa, että Kaksipäisen kotkan varjolla saattaa olla tulevaisuutta camp-klassikkona. Sen ympärille voisi rakentaa juomapelin, jossa otettaan huikkaa aina kun Tapio Liinoja vaihtaa aksenttia, Vesa-Matti Loiri hörähtää esitetyn repliikin jälkeen, lapsilla on asiaa taivaan isälle tai henkilöt puhkeavat lauluun. Ennen leikkiin ryhtymistä kannattaa syödä tukeva ateria tai vuorata vatsalaukku raa’alla kananmunalla.

Teksti: Henrik Laine / Nöjesguiden

Ohjaus: Timo Koivusalo
Pääosissa: Mikko Leppilampi, Vesa-Matti Loiri, Helena Vierikko, Anneli Saaristo, Tapio Liinoja