Kauhulegenda teki melkein elokuvan Suomessa: ”Teillä on eniten poltergeisteja”

09.11.2015 14:15 Tatu Junni

Suomessa viime viikolla Night Visions -festivaalin merkeissä vieraillut Brian Yuzna tunnetaan parhaiten Stuart Gordonin ohjaaman kulttiklassikko Re-Animatorin (1985) tuottajana, mutta hän on tehnyt pitkän uran myös ohjaajana.

Yuzna tunnetaan myös From Beyondista, Re-Animatorin jatko-osista ja Necronomiconista.

Läheltä piti, ettei Brian Yuzna tehnyt aikoinaan elokuvaa myös Suomessa.

Dome.fi:n tuoreessa haastattelussa kerrotaan nimittäin seuraavaa:

Yhden Yuznan tyssänneistä projekteista piti sijoittua Suomeen. Yuzna kävi joitakuita vuosia sitten Tampereella neuvottelemassa Tero Molinin ja Tommi Leppolan suunnitteleman EverDark-elokuvan tuottamisesta. Projekti kuitenkin kaatui rahoitus- ja näkemyseroihin.

– EverDarkin piti perustua ylöjärveläisen Martinin perheen tunnettuun poltergeist-tapaukseen vuodelta 1885. Tiesitkö, että Suomessa havaitaan enemmän poltergeisteja kuin missään muualla maailmassa?

Martinin piruina tunnettu tapaus oli poikkeuksellinen jo siksi, että se johti oikeudenkäyntiin noituudesta. Efraim ja Eva Charlotta Martinin tapausta käsiteltiin Ylöjärven talvikäräjillä maaliskuussa 1885. Heidän torpassaan oli todistajanlausuntojen mukaan tapahtunut monenlaista yliluonnollista: esineet leijuivat ja liikkuivat itsekseen, kuultiin meteliä ja torppaan ilmestyi selittämättömästi vieraita aineita, kuten savea.

– Olisin halunnut tehdä elokuvasta kauhuelokuvaa kansainväliseen levitykseen ja ottaa vapauksia tarinan kanssa. Kävi kuitenkin niin, että saadakseen rahoitusta kansallisesta tv-kanavalta elokuvan tekijät halusivat tehdä siitä pikemminkin dokudraaman, joka seuraa dokumentoituja tapahtumia uskollisesti.

Lue koko haastattelu täältä:

Re-Animator-legenda Brian Yuzna kuulee yhä Cthulhun kutsun