Kirjeitä Iwo Jimalta

28.02.2007 08:05 Olli Sulopuisto

Kirjeitä Iwo JimaltaKirjeitä Iwo Jimalta on viime vuoden loppupuolella teattereihin tulleen Isiemme lippujen rinnakkaiselokuva. Ohjaaja Clint Eastwood päätti tehdä kerralla kaksi elokuvaa toisesta maailmansodasta, jotta sekä yhdysvaltalaisten että japanilaisten näkökulma tulisi esille. Iwo Jima on kaksikosta se parempi elokuva.

Kuten Isiemme liput, myös Kirjeitä Iwo Jimasta on kehystetty nykyhetkeen. Elokuvan alussa ryhmä arkeologeja löytää japanilaisten sotilaiden käyttämästä luolasta säkillisen kirjeitä, jotka haudattiin sinne taistelujen aikana. Elokuvan kirjeillä on vastineensa todellisuudessa, mutta kyse ei ole silti rekonstruktiosta.

Ennen taistelujen alkamista japanilaiset sotilaat kaivavat juoksuhautoja. He miettivät, tuleeko samalla kaivettua myös oma hauta. Miehet purnaavat, mikä ei ollut keisarillisen Japanin sotaväessä aivan pieni rike. Meno muuttuu, kun uusi päällikkö, kenraaliluutnantti Kuribayashi (Ken Watanabe) saapuu saarelle.

Siinä missä muille upseereille tärkeintä tuntuu olevan, että miehet uhraavat henkensä pyhää keisaria ja kotimaata puolustaessaan, Kuribayashi edustaa maltillisempaa suuntausta. Hän yrittää käydä sotaa ylivoimaista vihollista vastaan, oli se miten epätoivoista tahansa. Watanaben jylhästi esittämä Kuribayashi ei menetä kasvojaan edes viimeisinä hetkinään.

Elokuvan visuaalinen ilme on samanlainen kuin Isiemme lipuissa. Värit ovat pestyt, varjot syviä. Eastwood on selvästi halunnut pitää elokuvat ulkoisilta puitteiltaan mahdollisimman samantapaisina, vaikka tarinoissa onkin eroa.

Kirjeitä Iwo JimaltaPohjimmiltaan Kirjeitä Iwo Jimalta toistaa jo monista muista sotaelokuvista ja -kirjoista tutun tarinan: arvostakaa miehiä, kavahtakaa sotaa. Elokuva on herättänyt keskustelua siitä, ihannoiko se Japanin sotilaiden toimia toisen maailmansodan aikana. Mielestäni se on ylitulkintaa, sillä näkökulmahenkilö, siviilissä leipurina työskentelevä Saigo (Kazunari Ninomiya) toimii läpi tarinan kuin Väinö Linnan hahmo ikään.

Kun Saigo värvätään sotajoukkoihin kotoaan, naapuruston vaimot onnittelevat häntä ylväästä kohtalosta. Hänen vaimonsa murtuu ja anelee armoa: ”Hän on kaikki, mitä minulla on jäljellä.” Tuosta muistosta Saigo pitää kiinni loppuun saakka, eikä edes hänen viimeisiä tekojaan voi pitää fasisti-Japanin arvojen hyväksymisenä, vaan henkilökohtaisena murtumisena.

Toki japanilaisten sotilaiden päälle sovitellaan marttyyrin viittaa. Heidän kuolemansa on alusta asti selviö, kyse on vain siitä, kuinka kauan he jaksavat taistella vastaan. Monet miehistä tekevät mieluummin itsemurhan kuin antavat periksi. Mutta eivät kaikki.

Kirjeitä Iwo Jimalta
(Letters from Iwo Jima)
Yhdysvallat 2006
K15

Ohjaus Clint Eastwood
Käsikirjoitus Iris Yamashita
Pääosissa Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Shidou Nakamura

Kesto 143 minuuttia