UUSIMMAT

Hieno saavutus: Klaus Härön Miekkailija-elokuva Oscareiden shortlistalle

18.12.2015 06:53 | Tatu Junni

Klaus Härön ohjaama on mukana Yhdysvaltain elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) juuri julkaisemalla vieraskielisten elokuvien shortlistalla.

Miekkailija on nyt siis päässyt niiden yhdeksän elokuvan joukkoon, joista Akatemia nimittää viralliset viisi ehdokasta 14. tammikuuta 2016. Alun perin katagoriaan oli ilmoitettuna 80 vieraskielistä elokuvaa eri maista.

Kaikki ehdokkaat ovat:

Belgia: The Brand New Testament (ohjaus: Jaco Van Dormael)
Kolumbia: Embrace of the Serpent (ohjaus: Ciro Guerra)
Tanska: A War (Ohjaus: Tobias Lindholm)
Suomi: Miekkailija (The Fencer) (ohjaus: Klaus Härö)
Ranska: Mustang (ohjaus: Deniz Gamze Ergüven)
Saksa: Labyrinth of Lies (ohjaus: Giulio Ricciarelli)
Unkari: Son of Saul (ohjaus: László Nemes)
Irlanti: Viva (ohjaus: Paddy Breathnach)
Jordania: Theeb (ohjaus: Naji Abu Nowar)

Miekkailija on myös valittu Palm Springsin elokuvafestivaalin avajaiselokuvaksi. Perinteikäs festivaali avautuu 1.tammikuuta 2016. Viime viikolla Miekkailija asetettiin ehdolle Golden Globe –elokuvapalkinnolle parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa.

Miekkailija on Härön viides kokoillan elokuva. Se on on draamaelokuva, joka kertoo Neuvostoliiton salaista poliisia pakoilevasta virolaismiekkailijasta, joka saa opettajan viran haapsalulaisesta koulusta. Perustaessaan oppilaille miekkailukerhon, hän joutuu konfliktitilanteeseen, kun hänen pitäisi palata Leningradissa järjestettävään miekkailuturnaukseen.

Miekkailijaa tähdittää Märt Avandi ja Ursula Ratasepp. Elokuvan alkuperäiskäsikirjoituksen on luonut kirjailija ja kuvataiteilija Anna Heinämaa. Tuottajina toimivat  Kai Nordberg ja Kaarle Aho. Miekkailijan ensi-ilta oli Suomessa maaliskuussa 2015.

Muropaketin uusimmat