Kolme kotimaista ja kolme ulkomaista dokumenttia, joita et halua missata DocPointissa

22.01.2013 07:29 | Muropaketin toimitus

Hilton!

Dokumenttielokuvan ystäviä hemmotellaan taas melkein viikon verran, kun DocPoint levittäytyy Helsingin teattereihin 22.–27. tammikuuta. Dome katsasti festivaalin tarjonnan etukäteen ja kertoo kuusi suositusta – kolme kotimaista, kolme ulkomaista – joiden näkeminen parantaa elämänlaatuasi ainakin 99 prosenttia*.

Kertomuksia kotimaasta

Hilton! Täällä ollaan elämäVirpi Suutari ja Susanna Helke ohjasivat vuonna 2001 julkaistun Joutilaat-elokuvan, joka oli yksi suomalaisen dokumenttielokuvan nousukauden kivijaloista.

Uudessa elokuvassaan Suutari seuraa Itä-Helsingissä Nuorisosäätiön talossa asuvia nuoria – ja vähän vanhempiakin – joiden elämä näyttäytyy paljon dramaattisempana kuin samoja seutuja kuvaavissa fiktioelokuvissa. Ei siksi, että he olisivat jatkuvasti välittömässä hengenvaarassa, vaan juuri siksi, että päivästä päivään jaksaminen on ihmiselle suuri saavutus. Hilton! on koskettava, kaunis ja toivottavasti myös vaikutusvaltainen elokuva.

Laulu koti-ikävästäMika Ronkainen on ollut mukana monessa mainiossa elokuvassa ja Laulu koti-ikävästä jatkaa samaa sarjaa. Sen kaksi päähenkilöä ovat Ruotsissa pikkupoikana kasvanut mutta sittemmin Suomeen muuttanut Kai Latvalehto ja hänen isänsä. 

He lähtevät kahdestaan automatkalle kohti Göteborgia, kaupunkia, jonne Kai Latvalehto tuntee kuuluvansa melkein enemmän kuin Ouluun, vaikka siellä hänellä on perhe. Seuraa hauska ja surullinen tarina miehistä, lapsista ja ruotsinsuomalaisuudesta.

Sukupolvi

Sukupolvi – Liekö Suomessa tehty toista yhtä kunnianhimoista seurantadokumenttia? Ilkka Ruuhijärvi ja Ulla Turunen kuvasivat vuonna 1978 syntynyttä kaveriporukkaa 1985–2005 ja kokosivat aineistosta vähäeleisen mutta samalla massiivisen dokumentin, jonka kuvista voi bongata Suomen muuttuvan YYA-maasta EU-valtioksi.

Samalla näkee, miten pellavatukkaisista tenavista kasvaa nuoria aikuisia, joiden tiet vievät hyvinkin erilaisiin suuntiin. Arviooni voi hyvinkin vaikuttaa se, että olen syntynyt vuonna 1979, joten jokainen ruutu tuntuu olevan täynnä muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta.

Tarinoita toisaalta

Queen of Versailles – Amerikan Yhdysvalloissa kaikki on isompaa, niin myös rikkaiden ongelmat. Lauren Greenfield oli kameroineen paikalla juuri oikeaan aikaan: aluksi hän oli tekemässä elokuvaa Amerikan suurimmasta asuintalosta, mutta sitten syksy 2008 iski vaarnan Wall Streetin sydämeen. 

Queen of Versailles

Mitä tapahtui Siegelin perheelle ja heidän talolleen? Mistä miljonääri pystyy enää säästämään? Siivoaako kukaan koiranpaskoja kartanon lattialta? Queen of Versailles vastaa näihin kysymyksiin.

Captain and His Pirate – Millaista on joutua merirosvojen vangiksi neljän kuukauden ajaksi? Siihen etsii vastausta Captain and His Pirate, jossa kameran eteen on saatu sekä saksalaisen rahtilaivan kapteeni Krzystof Kotiuk että merirosvojoukkoa johtanut somalialainen Ahado.

Elokuva on kuin kahtia jakautunut psykoterapeutin istunto, jossa kaappauksesta silminnähden traumatisoitunut kapteeni yrittää saada uudelleen kiinni elämästä ja hymyilevä piraatti kertoo siitä, miten bisneksiä hoidellaan Adeninlahdella.

Pervert's Guide to Ideology

Pervert’s Guide to IdeologySlavoj Žižek on joko visionäärinen psykoanalyyttinen marxisti tai poikkeuksellisen lahjakas paskanjauhaja. Tai sitten molempia samaan aikaan, sillä kyseessä ei ole varsinaisesti toisensa poissulkeva kokonaisuus.

Joka tapauksessa hän on taas palannut Sophie Fiennesin ohjaamana kertomaan meille muille, mitä ja miten elokuvat paljastavat todellisuuden luonteesta. Ainakin se on lähtökohta, josta päädytään sitten jos jonkinmoisiin sfääreihin. Dokumenttia voi suositella etenkin Radio Helsingin Tukevasti ilmassa -ohjelman ystäville, eikä tämä ole mikään piilotettu haukku, sillä pidän molemmista oikein paljon. 

Leviathan – Teen elokuvien suhteen tällä kertaa yhden poikkeuksen ja suosittelen yhtä dokumenttia, jota en ole nähnyt. Samojen tekijöiden edellinen teos eli lammaspaimenia hiljaa tarkkaillut Sweetgrass oli nimittäin niin poikkeuksellinen elokuva, että odotukset kalastusaluksen matkaa seuraavan Leviathania kohtaan ovat erittäin korkealla.

*keksitty fakta