Kolme näytettä Aki Kaurismäen uudesta elokuvasta La Havre [video]

13.05.2011 14:21 Muropaketin toimitus

Aki Kaurismäen ranskankielinen elokuva La Havre esitetään Cannesissa ensi tiistaina. Tähän mennessä elokuvan sisältö on pidetty hyvin salassa: sitä ei ole näytetty vielä kenellekään tuotannon ja kansainvälisen levitystoiminnan ulkopuoliselle, kertoo Suomen Kuvalehden Kuvien takaa -blogissaan toimittaja Kalle Kinnunen.

Elokuvasta on julkaistu Cannesin elokuvajuhlien sivuilla kolme näytettä, jotka voit katsoa täältä, täältä ja täältä.

Le Havre kertoo Marcel Marxista, entisestä kirjailijasta ja tunnetusta boheemista, joka on vetäytynyt vapaaehtoiseen maanpakoon Le Havren satamakaupunkiin. Hän kokee päässeensä lähemmäs kansaa palvellessaan heitä kengänkiillottajan kunnioitettavassa, mutta ei liian tuottoisassa ammatissa. Hän on haudannut haaveensa kirjallisesta läpimurrosta ja elelee tyytyväisenä kantabaarinsa, työnsä ja vaimonsa Arlettyn muodostamassa kolmiossa kun kohtalo yllättäen heittää hänen tielleen alaikäisen maahanmuuttajapakolaisen pimeimmästä Afrikasta.

Kun Arletty samanaikaisesti sairastuu vakavasti ja joutuu vuoteen omaksi on Marcelin vielä kerran noustava inhimillisen välinpitämättömyyden kylmää muuria vastaan ainoana aseenaan vain synnynnäinen optimismi ja asuinkorttelinsa väen horjumaton solidaarisuus, mutta vastassaan koko länsimaisen oikeusvaltion sokea koneisto, jota tällä erää edustaa poliisin hetki hetkeltä kiristyvä verkko pakolaispojan ympärillä. Marcelin on aika kiillottaa kenkänsä ja paljastaa hampaansa.

Elokuvan päärooleissa nähdään André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Jean-Pierre Darroussin ja Elina Salo. Elokuvan Suomen ensi-ilta on 9. syyskuuta.