Uusimmat

Kolmiulotteinen digielokuva saapui Suomeen

10.06.2008 07:50 Olli Sulopuisto

Dolby 3d -lasitKaistan toimittaja kävi katsomassa, miltä vaikuttaa perjantaina teattereihin tuleva ensimmäinen Suomessa nähtävä kolmiulotteinen digitaalisesti projisoitu elokuva.

Erkki Tuomioja kävelee sisään väärästä ovesta Hämeenlinnan Verkatehtaalle. Viereisessä tilassa on alkamassa Sdp:n puoluekokous, mutta kenties hän toivoo voivansa mennä katsomaan kolmiulotteista elokuvaa sen sijaan, että häviää jälleen kerran puolueen puheenjohtajuuden.

Molemmilla on ikää jo reilut puoli vuosisataa, mutta siinä missä Tuomiojan ura alkaa olla ehtoopuolella, on 3d:n auringonnousu vasta tulossa. Bio Rexissä torstaina lehdistölle esitetty Beowulf oli maamme ensimmäisen digitaalisen 3d-elokuvateatterin ensimmäinen näytönpaikka. Itse asiassa teatterin henkilökuntakin oli ehtinyt tehdä viimeiset varmistukset vasta edellisenä päivänä, sillä sitä ennen salausavaimet estivät elokuvan esittämisen.

Aivan ensimmäisestä 3d-näytöksestä ei tietenkään ole kyse, sillä esimerkiksi Kasimir Lehto on työstänyt 3d-elokuvia jo pitkään, ja niitä on voinut nähdäkin vaikkapa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. Analogisella tekniikalla näytettyjä 3d-pätkiä on ollut jo pitkään. Hämeenlinnan Bio Rex on kuitenkin edelläkävijä, sillä se on ensimmäinen vakituisesti digiprojektorilla 3d-elokuvia näyttävä sali.

Näyttää erinomaiselta

3d-lasitDigitaalisesti projisoitu 3d-kuva näyttää todella hyvältä. Se on tarkka, häiriötön ja vakaa. Kuvanlaatu peittoaa helposti parhaimmatkin full hd -kotiteatterit ja useimmat 35-milliseltä filmiltä näytetyt elokuvat. Siitä ei saa päänsärkyä.

Itse elokuva näyttää kolmiulotteisena paremmalta kuin kaksiulotteisena filmiversiona. Ensi kesänä julkaistavan 3d-scifiseikkailu Avatarin ohjaaja James Cameron on sanonut kolmiulotteisen kuvan huijaavan aivot luulemaan näkevänsä jotain todellista. Siinä saattaa hyvinkin olla perää, sillä Beowulfin tietokoneanimoidut hahmot tuntuivat elävemmiltä kuin marraskuussa näkemässäni perinteisesess 2d-versiossa.

Tarve olisi 3d-kubrickille

Syvyysefekti on selkeä, tosin välillä on hankala hahmottaa hahmojen välissä olevan tilan määrää, jolloin efekti muuttuu latteammaksi. Muutenkin tuntuu, että ohjaaja Robert Zemeckis ei ole vielä oikein tiennyt, mitä 3d-efektillä tehdään. Monin paikoin se toimi juurikin efektinä, joka sai peitset ja nuolet loikkimaan silmille itsetarkoituksellisen korostetusti.

Varmaa on, että kolmannen ulottuvuuden synnyttämiä mahdollisuuksia ei olla vielä hyödynnetty juuri lainkaan. Naturalistisella, todellisuutta suoraan imitoivalla kuvamateriaalilla on arvonsa, mutta kenties Warholin Sleepiä lukuun ottamatta kiinnostavimmat elokuvalliset tehot on saavutettu tekemällä jotain väärin. Teleobjektiivi litistää, laajakulma leventää, leikkaus voi hämätä ja harhauttaa, Vertigon trombone shot viestii korkean paikan kammoa… esimerkkejä luovasta kuvakielestä on lukuisia.

Kunhan jostain löytyy 3d-kuvakerronnan kubrick, kolmiulotteisuus ei tunnu enää pelkältä kikkailulta.

144 kuvaa sekunnissa

3d-projektori

Bio Rexissa käytetään Dolby 3D Digital Cinema -tekniikkaa, jonka on toimittanut italialainen Cinemeccanica. Käytössä on 2K-tarkkuus, eli 2048 x 1080 pikseliä. Resoluutioiden pienestä erosta huolimatta ero full hd -kuvaan on huima, sillä kuvat on pakattu häviöttömään muotoon ja värisyvyys on suurempi.

Kolmiulotteinen efektin luomiseksi valkokankaalle heijastetaan yhteensä 144 kuvaa sekunnissa. Normaali elokuva on kuvattu 24 kuvan sekuntinopeudella, mutta jokainen ruutu näytetään kahdesti välkkymisefektin vähentämiseksi. 3d-teatterissa jokainen ruutu näytetään kolmesti, jonka lisäksi kummallekin silmälle on oma kuvansa, siis 24 x 3 x 2 = 144 kuvaa sekunnissa.

Katsojat käyttävät kevyehköjä 3d-passiivilaseja, jotka erottavat oikean ja vasemman silmän kuvat käyttämällä väriaaltosuodatusta. Niitä voi hyvin käyttää tavallisten silmälasien päällä, kuten minä tein.

Pian muuallakin Suomessa

Seuraavana ohjelmistoon tulee elokuun 22. päivä U2 3D -konserttitaltiointi. Ensi vuonna suuret Hollywood-studiot julkaisevat 10-15 3d-elokuvaa, jotka yritetään saada Suomeen esitettäväksi ”mahdollisuuksien mukaan”.

Selloon loka-marraskuussa avattavaan teatteriin tulee kuusi salia, joista kolme on varustettu digiprojektorein ja niistä kahdessa voidaan näyttää 3d-elokuvia. Myös Finnkino on avaamassa 3d-teatteria pääkaupunkiseudulle vielä tänä vuonna.

Beowulfin lippujen hinta on 13 euroa.