Kostajat-sarjakuvan lyhyt oppimäärä luettavaksi ennen The Avengersin ensi-iltaa

20.04.2012 12:32 | Muropaketin toimitus

Joss Whedonin ohjaama blockbuster-elokuva The Avengers saa ensi-iltansa Suomessa huhtikuun lopulla. Supersankariseikkailu pohjautuu Marvelin sarjakuvaan, joka täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 50 vuotta.

Marvel Comicsin tunnetuimpiin sarjakuviin lukeutuva The Avengers eli suomalaisittain Kostajat näki päivänvalon lähes 50 vuotta sitten. Stan Lee ja Jack Kirby loivat supersankarijoukkueen vuonna 1963 DC-kustantamon Justice League of America -sarjakuvan innoittamana. Ideana oli luoda tavallisesti sooloilevien sankareiden yhteinen lehti, jossa synergiaetu muuttuisi dollareiksi. Kuten huhtikuun viimeisenä viikonloppuna ensi-iltansa saavasta 220 miljoonan dollarin elokuvasta voi päätellä, miehet onnistuivat tavoitteessaan. The Avengers -lehti ilmestyy USA:ssa edelleen, ja se on yksi Marvelin tärkeimmistä julkaisuista.

Syyskuussa 1963 ilmestyneessä The Avengers -lehden ensimmäisessä numerossa Kostajien riveissä seikkailivat sooloelokuvistaankin tutut Rautamies, Hulk ja Thor. Heidän lisäkseen supersankariryhmään kuuluivat Muurahaismies ja Ampiainen, joiden valkokangasdebyyttiä saadaan vielä odottaa. Kuten lehden kansikuvakin paljastaa, ensimmäisenä Kostajat saivat vastaansa Lokin, joka tuottaa sankareille päänvaivaa myös tuoreessa Hollywood-elokuvassa. Kostajien johtajana tunnettu Kapteeni Amerikka liittyi joukkueeseen vasta lehden neljännessä numerossa, mutta on sittemmin pysynyt tiiviisti tiimin matkassa.

Vuosien saatossa Kostajien riveissä ovat seikkailleet käytännössä lähes kaikki Marvel-universumin oleelliset hahmot aina Hämähäkkimiehestä Wolverineen ja Tohtori Oudosta Daredeviliin. Tiimin ydinryhmä on kuitenkin pysynyt samana vuosikymmenestä toiseen: missä Kostajat, siellä myös Kapteeni Amerikka, Rautamies ja Thor. Viime aikoina Kostajien avainpelaajia ovat olleet edellä mainitun trion lisäksi muun muassa Wolverine, Luke Cage, Hämähäkkimies, Haukansilmä, Maria Hill, Punainen Hulk, Hämähäkkinainen ja Vision.

Kostajilla on siis riittänyt jäseniä, mutta pulaa ei ole ollut myöskään erilaisista alajaostoista ja sidosryhmistä. Varsinaisten Kostajien lisäksi Marvelin sarjakuvauniversumissa seikkailevat myös  Länsirannikon Kostajat (The West Coast Avengers), Nuoret Kostajat (Young Avengers), Salaiset Kostajat (Secret Avengers), Suurten järvien Kostajat (The Great Lakes Avengers) ja niin edelleen… Hupaisin joukkue lienee Lukkoleuka ja lemmikki-Kostajat (Lockjaw and the Pet Avengers), jonka sankareita ovat esimerkiksi Lockheed-lohikäärme ja Thor-sammakko. Eri ryhmien lisäksi Marvelilla on lukuisia vaihtoehtoisiin maailmoihin sijoittuvia tarinoita ja niiden omia Kostajia, mikä sekoittaa uuden lukijan pään helposti. Tilanne ei ole kuitenkaan täysin toivoton.

Mikäli olet kiinnostunut Kostajat-sarjakuvista The Avengers -elokuvan myötä, on käytännössä kaksi julkaisua, joista lähteä liikkeelle. Ensin kannattaa luonnollisesti tutustua Kostajien alkuperäisiin numeroihin, eli Stan Leen ja Jack Kirbyn tuotoksiin. 1960-luvun Kostajien suomenkielinen tarjonta on olematonta, joten kätevintä on etsiä käsiinsä englanninkieliset Essential Avengers -kokoelmat. Niiden lisäksi haltuun kannattaa ottaa Egmont-kustannuksen toukokuun alussa julkaistava Ylivertaiset 1 -kokoelma-albumi (sama tarina on julkaistu aikaisemmin Mega-lehdessä vuosina 2003-2004). Nimestään huolimatta Ylivertaiset kertoo Kostajista – tosin aivan erilaisista Kostajista kuin Leen ja Kirbyn alkuperäiset sarjakuvat.

2000-luvun alussa Marvel oivalsi, että uusien lukijoiden voi olla vaikea päästä mukaan lähes neljä vuosikymmentä jatkuneiden tarinoiden kiemuroihin. Niinpä kustantamo päätti luoda sarjakuvalinjaston, joka esittelisi tutut sankarit uudelleen tulkittuina ja uudelle vuosituhannelle päivitettyinä versioina. Uusienkin lukijoiden olisi näin helppo hypätä mukaan kelkkaan, kun tarinasta nauttiakseen ei tarvitsisi ensin lukea kymmentä vanhaa.

Maaliskuussa 2002 ilmestyi USA:n lehtihyllyihin The Ultimatesin eli Ylivertaisten ensimmäinen numero. Mark Millarin (Kick-Ass) ja Bryan Hitchin luoma sarjakuva sijoittui WTC-iskujen jälkeiseen ”oikeaan” maailmaan ja luotti visuaalisessa ilmaisussaan Hollywood-elokuvien kuvakieleen. Toiminta oli suureellista ja tarinoissa esiintyi myös tosielämän hahmoja. Hupaisimmassa kohtauksessa George W. Bush tulee juttelemaan horroksesta heränneen Kapteeni Amerikan kanssa ja utelee, onko 2000-luvun USA tämän mielestä cool vai ei. Rankasta ja räävittömästä sarjasta muodostui nopeasti hitti, ja Ylivertaiset onkin ollut vahvasti vaikuttamassa siihen, millainen elokuva The Avengersista lopulta muodostui.

Ylivertaiset on selkeästi paljon velkaa Alan Mooren klassikkosarja Watchmenille. Valtion tukemat supersankarit yhdistävät Nick Furyn johdolla voimansa suojellakseen ihmiskuntaa ja osoittaakseen epäilijöille, että supersankareita ei tarvitse pelätä. Sisimmässään supersankarit ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä, eivätkä mediatemput kykene suojelemaan Ylivertaisia omilta heikkouksiltaan. Hulkin ihmisminä Bruce Banner on selkärangaton nynny, mutta Hulkiksi muututtuaan hän haluaa vain nussia ja tuhota. Tony Stark alias Rautamies puolestaan kärsii alkoholiongelmasta ja syövästä, Thor on norjalainen luontoaktivisti, Henry Pym itsetunnoton naistenhakkaaja – ja niin edelleen.

Kostajien seikkailuja on päästy seuraamaan Suomessa 1970-luvulta lähtien. Oman lyhytikäisen lehtensä (1975–76) jälkeen Kostajat ovat seikkailleet mm. Hulkin ja MARVELin sivuilla. Lisäksi joukkio on vieraillut aktiivisesti esimerkiksi Hämähäkkimiehen tarinoissa. Viime vuonna Egmont-kustannus julkaisi kokeeksi kolme numeroa Kostajien seikkailuja, mutta omaa vakituista lehteä ei ryhmällä tällä hetkellä ole. Tilanne ei ole kuitenkaan täysin toivoton, sillä Ylivertaisten lisäksi Egmont julkaisee toukokuussa kaksi muuta Kostajat-albumia:

Roger Sternin käsikirjoittama ja John Busceman yhdessä Tom Palmerin kanssa kuvittama Saarroksissa (Under Siege) on yksi kaikkien aikojen klassisimmista Kostajat-tarinoista. Siinä supersankarit joutuvat tosipaikan eteen, kun heidän pahimmat vihollisensa liittoutuvat yhteen Paroni Zemon johdolla. Epämääräisen nimen taakse piiloutuva Kostajat lahjakirja on puolestaan käsikirjoittaja Geoff Johnsin ja Suomessakin suositun piirtäjä Alan Davisin käsialaa. ”Thor, Kapteeni Amerikka ja Rautamies ovat alusta asti olleet Kostajien kantava voima, jonka ympärille muut sankarit ovat kokoontuneet. Miten käy, kun kolmikko riitaantuu?”, arvuutellaan synopsiksessa. Kuulemma ainakin Ihmenelosten verivihollinen Tohtori Doom on valmis hyödyntämään tilannetta!

Kostajien seikkailuiden taso on vuosien saatossa vaihdellut tuntuvasti, mutta viime vuosina USA:ssa on riittänyt laadukkaita tarinoita kiitettävissä määrin käsikirjoittaja Brian Michael Bendisin ansiosta. Kehuttu tarinanikkari on jättämässä sarjan syksyllä, mutta The Avengers -elokuvan ansiosta Kostajien kertomukset ovat nyt niin kuumaa kauraa, että Marvel aikoo varmasti panostaa niihin jatkossakin.

Ulkomaiset The Avengers -sarjakuvat voi ottaa haltuun esimerkiksi verkkokauppojen kokoelmateosten kautta, tai sitten voi luottaa Good Fellowsin kaltaisiin kotimaisiin laatuliikkeisiin. Mikäli haluaa suosia suomalaista ja lukea Kostajia kotimaisella kielellä, ei muuta kuin oheinen ostoslista mukaan ja paikallisia antikvariaatteja koluamaan. Ohessa on lista oleellisimmista suomeksi julkaistuista Kostajat-tarinoista.

Kostajat-lehti

1-2/1975
1-3/1976
1-3/2011

Erikoisjulkaisut

Kostajat Sarjakirja 105 (1985)
Kostajat Erikoisjulkaisu 1/1989
Kostajat Erikoisjulkaisu 1/91
Kostajat Erikoisjulkaisu 2/91

Hulk (kakkossarjana)

Hulk 5-7/1985, 9-12/1985

MARVEL / Mega-Marvel / Mega

MARVEL 5/1993: Kostajat (Ikuisuuden rautahanska)
MARVEL 7/1993: Kostajat (Ikuisuuden rautahanska)
Mega-Marvel 3/1999: Ihmeneloset ja Kostajat
Mega-Marvel 4/1999: Ihmeneloset ja Kostajat
Mega-Marvel 5/2000: Kostajat
Mega-Marvel 4/2001: Kostajat
Mega-Marvel 6/2002: Kostajat
Mega 5/2003: The Ultimates / Ylivertaiset
Mega 1/2004: The Ultimates / Ylivertaiset
Mega 4/2004: The Ultimates / Ylivertaiset
Mega 2/2005: Ultimate Spider-Man / Ylivertaiset
Mega 5/2005: Ultimate Spider-Man / Ylivertaiset
Mega 6/2005: Ultimate Spider-Man / Ylivertaiset
Mega 2/2006: Uudet Kostajat

Näiden julkaisujen lisäksi Kostajat ovat seikkailleet lukuisia kertoja eri Marvel-lehtien sivuilla. Lisätietoja tarjoaa mainio Perunamaa-sivusto, jonka tietokantaa on käytetty apuna oheisen listan koostamiseen.

Teksti: Tatu Junni