UUSIMMAT

Kukkoilijat (***)

12.09.2008 07:08 Olli Sulopuisto

KukkoilijatJos pitäisi tiivistää Kukkoilijat vertaamalla sitä kahteen muuhun asiaan, sanoisin sen olevan ”Quentin Tarantino meets David Mamet”. Edelliseltä on otettu väkivalta ja höpöttely, jälkimmäiseltä lyyrinen dialogi. Tai ainakin se kuulosta siltä.

”Miten vitussa joutsenet ei vois olla jonkun vitun juttu?” tivaa äkkipikainen rikollispomo Harry (Ralph Fiennes). Puhelimen toisessa päässä on Ken (Brendan Gleeson), joka yrittää selittää pomolleen, miksi Ray (Colin Farrell) ei erityisemmin välitä joutsenista.

Kas kun Ken ja Ray ovat palkkatappajia, jotka ovat joutuneet vetäytymään Belgiaan Bruggen kaupunkiin. Katsojan on annettu ymmärtää, että edellisellä keikalla jotain meni todella pahasti pieleen. Niin kuin menikin. Harryn mielestä Brugge on ihanin paikka ikinä ja Ken on jokseenkin samaa mieltä, mutta nuori ja äkkipikainen Ray… no, hän olisi mieluummin ihan missä tahansa.

Intiimi ja väkivaltainen draama on aina muodikasta, mutta Kukkoilijat – mikä lie käännöksen idea, kun alkuperäinen nimi on neutraalimpi In Bruges – tuntuu jokseenkin ajattomalta. Tosin näin avoimesti näytettyä väkivaltaa ja karskia kielenkäyttöä ei yleensä harrasteta. Välillä tuntuu, että molempia elementtejä käytetään itsetarkoituksellisesti, tyyliin ”hei katsokaa miten rankkoja me ollaan”.

Kukkoilijat

Vaikka Harry onkin tarinan primus motor, pysyttelee hän näkymättömissä. (Fiennes tuo mieleen enemmän kuin vähän Ben Kingsleyn hullun gangsterin Sexy Beastissa.) Sen sijaan kolmantena pyöränä rullaa varsin ihanan Clémence Poésyn esittämä Chloë, jota Ray ei voi olla iskemättä. Kaksikko tuntuu valmistetun samalla tehtaalla, sillä kun toinen sanoo tienaavansa elantonsa palkkamurhaajana, toisen vastaus on ”myyn huumeita ulkomaalaisille filmiryhmille”. Eivätkä he valehtele.

Elokuvan viehättävin piirre lienee sen dialogi. Käytän potentiaalimuotoa, koska tarantinomainen niistänäistä lepertely on genrenä jo varsin kulunutta. On siis katsojasta kiinni, pitääkö huumehöyryisiä keskusteluja mustien ja valkoisten välisestä maailmanlopun taistelusta hauskana vaiko vain nolona.

3/5

PlusMiinusNolla
+ näyttelijät
– dialogi, joka on kovin kovin rankkaa
+ dialogi, joka on kovin kovin hauskaa

Kukkoilijat
(Iso-Britannia/Belgia 2008)
K15

Ohjaus ja käsikirjoitus Martin McDonagh
Pääosissa Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy

Kesto 108 minuuttia