UUSIMMAT

Kummeli V:a katsoessa tulee 1990-lukua ikävä

17.02.2014 09:14 Tatu Junni

Kummeli VEnsi-ilta: 19.2.2014
Alkuperäisnimi: Kummeli V
Ohjaaja: Aleksi Mäkelä
Käsikirjoittaja: Heikki Vihinen, Timo Kahilainen & Heikki Silvennoinen
Pääosissa Timo Kahilainen, Heikki Vihinen, Heikki Hela, Heikki Silvennoinen & monta, monta muuta
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Kummeli-ryhmä seikkailee valkokankaalla viidennen kerran, eikä vieläkään osu napakymppiin
Arvostelija: Tatu Junni

1,5

Korkeintaan muutaman minuutin mittaisista sketseistä koostuvan televisiosarjan laajentaminen koko illan elokuvaksi ei ole helppo temppu. Tamperelainen koomikkoryhmä Kummeli yrittää onnistua tässä jo viidettä kertaa.

Uudella elokuvallaan Kummeli palaa henkisesti juurilleen: Kummeli V koostuu vuoden 1995 Kummeli Storiesin tavoin eri tarinoista, jotka nivoutuvat löyhästi toisiinsa. Tarjolla on pölhökustaiden kekkulointia koko rahalla. Elokuvan aikana hevimuusikot kiusaavat suomenruotsalaisia, peräkammarin pojat vannovat kostoa ilkeälle kaupan tädille, lipevä urkujen virittäjä lempii Pohjanmaan neitoja isäntäväen vihastuttaen ja puskajussit jahtaavat elokuvaväkeä Syvän joen hengessä.

Hassuja hattuja, tekohampaita, irtopartoja, elokuvaviittauksia, hajuhaittoja ja kummallista ääntelyä riittää. Luonnollisesti näemme myös Heikki Vihisen alasti. Jos nämä ainekset riittävät viihdyttämään, saa Kummeli V:sta varmasti vastinetta rahoilleen. Hyvä elokuva tai edes hyvä komedia se ei silti ole. Tämä ei varsinaisesti yllätä, sillä yksikään Kummelin valkokangassovituksista ei ole onnistunut vetämään vertoja television tarjonnalle.

Kummeli V

Vaikka huumoria revitään useammasta suunnasta eikä itseironiaakaan unohdeta, Kummeli V:n yllä leijuu ajatus viimeisen käyttöpäivän umpeutumisesta. Uudet vitsit tai hahmot eivät yksinkertaisesti herätä nauruhermoja samalla tavalla kuin tv-sarja virkeinä alkuaikoinaan. Elokuvan tarinat rakentuvat poikkeuksetta yhden idean ympärille, mikä ei sinänsä ole ongelma. Sakkaus ja köhiminen alkavat vasta, kun selviää, että ideoista saadaan kaavittua irti niin kovin vähän.

Esimerkiksi elokuvan avaustarina, jossa ex-basisti Tomi (Heikki Hela) kutsuu vanhan bändikaverina Monkin (Heikki Silvennoinen) remonttihommiin suomenruotsalaisvaimonsa Stinan (Kaisa Mattila) kauhuksi, jää junnaamaan paikalleen liian pitkäksi aikaa. Tarinan ainoa ajatus tuntuu olevan, että hevarit ovat ronskeja, mutta reiluja tyyppejä, joita hintahtavat suomenruotsalaiset kavahtavat.

On sitä toimivaa huumoria revitty irti typerämmistäkin lähtökohdista, mutta kun ei lähde niin ei lähde.

Kummeli V

Muutaman kerran Kummeli V onnistuu kyllä naurattamaan.

Väsähtäneen näköinen Heikki Silvennoinen kaikki naiset lumoavana Panomiehenä on mainio viritys ja myös Timo Kahilaisen vetämässä wannabe-moottoripyöräjengissä riittää sympaattista vetovoimaa. Huomattavasti enemmän nauruja olisin kuitenkin odottanut elokuvalta, jossa on mukana hauskuutensa kerta toisensa jälkeen todistaneen Kummeli-ryhmän lisäksi Suomen nimekkäimpiä koomikoita Jussi Vatasesta Heikki Kinnuseen ja Jukka Rasilasta Ville Myllyrinteeseen.

Kummeli V:n on ohjannut Pahojen poikien ja Rööperin kaltaisilla hittielokuvilla nimeä saanut Aleksi Mäkelä. Ohjaajavalinta näkyy elokuvassa visuaalisuuden ja suurieleisyyden korostumisena. Vauhtia riittää ja parhaimmillaan kokenut viihdemaakari kuljettaa tarinaa eteenpäin sangen ponnekkaasti.

PlusMiinusNolla

– Eiköhän tämä ole jo nähty
+ Heikki Silvennoinen ja Timo Kahilainen yhä hyvässä vedossa