UUSIMMAT

Kummelin 30-vuotisjakso on epätasainen kokonaisuus: Nämä viisi sketsiä naurattivat – ja nämä viisi sketsiä eivät todellakaan

01.11.2021 08:12 | Tuukka Hämäläinen

Kummeli

Kummelin 50. jakso julkaistiin lauantaina Yle Areenassa. Tänään televisiostakin nähtävä erikoisjakso sisältää niin hyviä kuin heikompiakin hetkiä.

Kuten lauantaina kerroimme, on klassikkosarja Kummelin uusi erikoisjakso nyt julkaistu Yle Areenassa. Komediaryhmän 30-vuotisen historian kunniaksi tehty juhlajakso on noin tunnin mittainen ja se sisältää monia männävuosilta tuttuja hahmoja ja sketsejä.

Jakso on varmasti juuri sitä, mitä moni Kummelin ystävä on odottanut jo vuosia. Valitettavasti mitään tasalaatuisen legendaarista erikoisjakso ei tarjoa, vaan mukaan mahtuu onnistuneempia ja vähemmän onnistuneita hetkiä.

Listasimme viisi hutia ja viisi täysosumaa Kummelin erikoisjaksosta. (Ja huomautettakoon, että jos et ole nähnyt jaksoa ja haluat säilyttää yllätykset, niin kannattaa jättää lukeminen tähän.)

Kummeli

Huti 1: Satu ja Tuija

Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen nyrpeät naishahmot Satu ja Tuija tekivät paluun kahdessa lyhyessä sketsissä, mutta kaksikon olisi voinut suosiolla jättää historiaan. Miehet pukeutuneena naisiksi -kuvio haiskahtaa aika ummehtuneelta vuonna 2021, eikä pieleen menneisiin kauneusleikkauksiin liittyvä vitsikään ole oikeastaan hauska. Onneksi nämä ovat sentään lyhyitä sketsejä.

Huti 2: Kummelisetä

Varhaisen Kummelin ystävät muistavat varmaankin fiktiivisen ohjaaja Maxwell Gotherburgin elokuvat, kuten ”Il Spurgos” ja ”Viimeiset pirkkalaiset”. Nämä eivät olleet mitään Kummelin terävintä kärkeä edes 90-luvulla, mutta uuden juhlajakson ”Kummelisetä”-elokuva tarjoaa jakson pitkäveteisimmät minuutit. Mafiaelokuvista ammentava, piiiiiiitkä sketsi ei tunnu itsekään tietävän mikä siinä on olevinaan hauskaa. Hyvä puoli on se, että tämän aikana ehtii käydä vaikka vessassa.

Huti 3: Missä on Mauno Ahonen?

Jos olisi pitänyt veikata kahta hahmoa, jotka palaisivat juhlajaksossa kuvioihin, olisivat arvaukseni olleet Matti Näsä ja Mauno Ahonen. Ensimmäinen nähtiin, toista ei. Tämä on vähintään yllättävä valinta, etenkin kun spesiaalin idea on selvästi nostalgiahakuinen ja siinä lähinnä lämmitellään vanhoja sketsejä uusissa kuoseissa. Media on vielä muuttunut niin valtavasti 90-luvun jälkeen, että Ahosen näkeminen vaikka tubettajana olisi ollut ihan hauska idea. Tiedä nyt sitten miksi toimittaja jätettiin sivuun jaksosta.

Huti 4: Efektimiehen paluu

Efektimies on alkupään Kummelien lyhyt sketsi, jossa Silvennoinen imitoi erilaisten esineiden ääniä. Uusi jakso sisälsi erittäin lyhyen sketsin, jonka ainakin itse ymmärsin efektimiehen paluuksi. Eipä siinä mitään, mutta pienen kolistelun jälkeen efektimies rauhoittuu ja näyttää kameralle purkkia, jossa lukee ”Mieltä rauhoittava”. Tämä pätkä aiheutti ainakin tässä taloudessa suurta hämmennystä: Mistä ihmeestä tässä on kysymys? Miksi se on olevinaan hauskaa? En lähtisi tekemään vitsiä mielialalääkkeistä tai rauhoittavista ollenkaan, saati tällä tavalla. Sitä paitsi efektimies itsessään on hauska, joten hänen paluunsa ilman kehnoa lääkevitsiä olisi ollut ihan tervetullut.

Huti 5: Ruususet

Loppupuolen Kummeli-jaksoista tuttu Ruususet ei ollut koskaan erityisen hyvä sketsi, enkä tiedä miksi sitä piti elvyttää. Mutta sketsin alku oikeastaan paljastaa suuremman ongelman, kun katsojia täytyy erikseen muistuttaa koko hahmojen olemassaolosta vanhoilla klipeillä. Tämä jo osoittaa, ettei kyseessä ole mikään mieleenpainuva sketsi, ja ettei se oikein seiso omilla jaloillaan.

Kummeli

Osuma 1: Speedy ja Saku

Paremmasta päästä on sitten Suomen tunnetuimpien heavy metal -muusikoiden Speedyn ja Sakun paluu. Kaksikko on tuotu takaisin hyvin samassa hengessä, jossa he aikanaan esiintyivät ysäri-Kummelissa, kun he esimerkiksi hakivat lainaa ja yrittivät saada levytyssopimusta. Tällä kertaa he ovat tietysti Kelassa hakemassa valtion taiteilijaeläkettä, kuten asiaan kuuluu. Tämä sketsi tuntuu juuri niin Kummelilta kuin saattoi toivoa.

Osuma 2: Virsikirjan lisälehdillä

Hieman yllättäen Kummeli kaivoi naftaliinista myös vähemmän muistellun Virsikirjan lisälehdillä -sketsin, jossa hupailtiin sovittamalla virsiä tunnetuista pop-kappaleista. Kahilaisen ja Silvennoisen hahmot ovat tässä kohtauksessa aivan ennallaan ja yhtä omituisia kuin ennenkin, ja esitetty virsi tietenkin ”menee ala-allegoriaan ahdistus, kiusaus, synti”.

Osuma 3: Possu ja kärpänen

Pieniin muistettaviin Kummeli-pätkiin kuuluva Possu ja kärpänen (ja myöhemmin Kurpitsa ja koppakuoriainen) ovat niitä hetkiä, jotka ovat Tonnin setelin tavoin jääneet katsojien mieleen, vaikka kyse ei ole mistään toistuvasta jutusta. Lisäksi se on niitä hauskoja hetkiä, joissa Kummeli heittäytyy itsetietoiseksi omista sketseistään. Ykköstoiveeni uudelle jaksolle olikin, että Possu ja kärpänen tulisivat tavalla tai toisella takaisin. Paljon tätä paremmin hommaa ei olisi voinut hoitaa.

Osuma 4: Ostarimuusikot

Juhlajakso sisältää pari ihan uuttakin sketsiä, joista kolmena versiona nähtävä ostarimuusikkosketsi lienee hauskin. Yksinkertaisen mutta toimivan vitsin kruunaavat oikeastaan erikoisvieraat kitaristi Erja Lyytisestä lähtien. Ei tätä paljon perustella tarvitse, se on napakasti toteutettu ja toimiva sketsi.

Osuma 5: Martti Servon kappale

Kummelissa oli yhteen aikaan säännöllisesti musiikkivieraita, joten myöskään uuden jakson musiikkiesitykset eivät tunnu mitenkään epäsopivilta. Martti Servon ja Arja Korisevan esittämä Kummeli-kappale onkin mitä mainioin lisä erikoisjaksoon, ja se olisi suoraan sanoen sopinut koko shown loppuun. Biisi teksteineen summaa sen erityislaatuisen aseman, joka Kummelilla on kotimaisessa komediassa ja sketsiviihteessä.

Kummeli 30 v -jakso on nähtävissä Yle Areenasta. Se myös esitetään Yle TV2:ssa tänään maanantaina 1.11. kello 21.00.